Houdt u er wel rekening mee dat uw kaak zal gaan slinken na het verwijderen van uw tanden en kiezen. Na ongeveer 9 – 12 maanden zal de kaak uitgeslonken zijn. Dus uw prothese zal dan aangepast moeten worden.
Na 3 maanden heeft het kaakbot en tandvlees de tijd gehad om zich te herstellen, terwijl er nog voldoende botvolume over is. Naar mate men langer wacht tot implantaatplaatsing, verdwijnt er des te meer kaakbot, omdat het bot niet meer functioneel belast is.
De hechtdraad bestaat uit materiaal dat na 12 tot 14 dagen vanzelf oplost. U hoeft hiervoor niet terug te komen. Het kaakbot groeit vanzelf weer aan en vult het ontstane gaatje weer op. Dit duurt enkele maanden.
Als uw tanden en kiezen zijn getrokken, heeft het kaakbot op deze plaatsen geen functie meer. Hierdoor verdwijnt (slinkt) het kaakbot in de loop van de jaren. Als u dan een tandimplantaat wilt laten plaatsen, hebt u misschien te weinig kaakbot over, waardoor het implantaat te weinig houvast heeft.
Als de verdoving is uitgewerkt kan er pijn ontstaan. Deze pijn in uw mond kan bestreden worden met de pijnstillers die zijn voorgeschreven door de kaakchirurg. Na het verwijderen van de verstandskiezen kunt u gemiddeld 5 tot 7 dagen last hebben van pijn in uw mond. Deze pijn wordt voornamelijk veroorzaakt door de wond.
Normaal schermt een bloedklonter de tandholte af tot die volledig genezen is, maar soms komt de bloedklonter te vroeg los of lost deze op. Hierdoor kunnen er voedselresten in de holte komen en beginnen te ontsteken. Je krijgt dan typisch meer pijn 2 tot 3 dagen na het trekken van de tand.
De genezing van de wond
Het kan tot maximaal tien dagen duren voor de wond in uw mond helemaal genezen is. Het is belangrijk het bloed in de wond de gelegenheid te geven om goed te stollen. Zo geneest uw wond namelijk sneller.
Houdt u er wel rekening mee dat uw kaak zal gaan slinken na het verwijderen van uw tanden en kiezen. Na ongeveer 9 – 12 maanden zal de kaak uitgeslonken zijn.
Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.
Kaakbot herstellen
De hoeveelheid kaakbot neemt af, zodra u een tand of kies bent verloren of als u last heeft van tandvleesontstekingen. Er zijn verschillende mogelijkheden het kaakbot weer op te bouwen. In sommige gevallen kan de implantoloog de botopbouw tegelijk doen met de plaatsing van het implantaat.
Vaak is er sprake van pijn en/of roodheid van de huid en/of verminderd gevoel van de lip/kin.Op een röntgenfoto kunnen we de ontsteking zien. Soms doen we hierbij nog aanvullend bloedonderzoek, nemen een stukje bot weg of maken een botscan.
De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.Soms is er een zwelling van uw kaak of wang. Bij het optreden van deze acute ontsteking wordt in sommige gevallen een antibioticumkuur voorgeschreven als tijdelijke oplossing.
Tijdens de hersteloperatie haalt de MKA-chirurg ergens in uw kaak met behulp van een boortje een stukje bot weg, bijvoorbeeld uit de kin of achter in de kaak waar de verstandkies zit of heeft gezeten. Eventueel kan de chirurg voor het transplantaat (ook) kunstbot gebruiken.
De belangrijkste factor is de lokatie van de tand of kies. Bij een voortand kan er in zeer veel gevallen direct na het trekken van de tand een implantaat geplaatst worden. Als dit niet direct mogelijk is wordt er meestal 4-8 weken gewacht voordat het implantaat geplaatst kan worden.
Als u na de ingreep moeite heeft met eten, kunt u de eerste dagen het beste vloeibaar en zacht voedsel gebruiken. Geleidelijk kunt u het normale eetpatroon weer oppakken. Bij een opbouw van de hele boven- of onderkaak mag u 2 tot 4 maanden alleen zacht voedsel eten. Pas de dag van de behandeling op met warme dranken.
Als u genoeg kaakbot heeft, dan is het plaatsen van een implantaat mogelijk. Als u te weinig kaakbot heeft dan moet er eerst nieuw bot worden geplaatst. Verderop in de folder leest u hier meer over. Het is belangrijk dat uw tandvlees gezond is.
Raadpleeg onmiddellijk een tandarts als je denkt dat je last hebt van een van de symptomen van botverlies rond je tanden of kaak. Met de juiste parodontale behandeling (scaling en root planning) en uitstekende gewoonten voor mondhygiëne kun je tandvleesproblemen aanpakken en zelfs een deel van het bot laten hergroeien.
Het gat in het kaakbot waar de verstandskies of wortelrest is weggehaald, vult zich na enkele maanden vanzelf weer op met bot.
Na een kaakoperatie om de stand van de kaak aan te passen, is het belangrijk dat het kaakbot voldoende rust krijgt, zodat het in de nieuwe stand kan vastgroeien. Als uw kiezen en tanden op elkaar worden vastgezet, is kauwen niet mogelijk.
Na een kaakoperatie (osteotomie) of na behandeling van een kaakfractuur mag de kaak de eerste vijf tot zes weken niet worden belast. Dat betekent dat het kauwen moeilijk is. In die periode moet uw voeding dan ook aangepast worden naar gebonden/gemalen voeding.
Deze pijn kan ongeveer een week duren. Soms krijgt u van de kaakchirurg een recept mee voor pijnstillers.
Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste. Met spoelen verwijdert u het stollende bloed. Daarom mag u de eerste dag uw mond niet spoelen.
Als een gaasje met jodium in de wond is aangebracht, wordt dit na ± 5 dagen op de polikliniek MKA-chirurgie verwijderd. Het kaakbot groeit na enige tijd aan en vult het gat vanzelf op. Dit duurt enkele maanden.
Gedurende de eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. Zorg de eerste uren ervoor dat het eten niet te warm is en voorkom per ongeluk op uw wang of lip bijten vanwege de verdoving. Vermijd hete koffie, thee en soep.