"Wij moeten de deur uit, tijd maken om uit te gaan, onszelf leuk aankleden. Dat geldt niet voor beroemdheden, daar gaat dat vanzelf." Iedereen die niet het leven van een beroemdheid lijdt, doet er dus goed aan om een adempauze te nemen tussen twee relaties. Tillman raadt drie maanden aan, Van de Ven zelfs 22 maanden.
Als er minder dan een maand voor elk jaar van je vorige relatie is verstreken, dan ben je waarschijnlijk aan het 'rebounden'. Dus als je een relatie van acht jaar achter de rug hebt en die gaat uit, dan zouden er ideaal gezien tenminste acht maanden moeten verlopen voordat je aan een volgende relatie begint.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Hoelang duurt het? “Vaak houdt het op na twee jaar, dat is de logische herstelperiode na een relatie. De duur van zo'n reboundrelatie loopt dus gelijk met de periode van rouw na een lange relatie. Wanneer je jezelf opnieuw gevonden hebt, weer in evenwicht bent, dan houdt het op”.
Zeg tegen hem dat hij ongeveer drie maanden moet wachten. Zo kan jij de laatste afrondingen van je scheiding regelen. Het is belangrijk dat je je nieuwe liefde wel vertelt hoe je deze situatie wil aanvliegen. Je wil contact houden en je wil hem op de hoogte houden.
Een rebound relatie: je hebt er vast wel eens van gehoord. De definitie van een rebound relatie is een relatie die iemand begint om een recente beëindiging van een relatie te verwerken. Het zou dé manier zijn om over je verbroken relatie heen te komen.
Het beste is om jezelf en je ex de tijd te geven om alles te laten bezinken. Zeker als je ex al zo snel een ander heeft is de kans groot dat hij/zij in een reboundrelatie is beland. Het beste is om ook aan je omgeving, je vrienden en familie te laten zien dat je de situatie accepteert.
Je kunt natuurlijk zoveel willen, maar je krijgt niet altijd wat je wil. Uit onderzoek is echter wel gebleken dat mensen die op z'n minst 30 dagen wachten totdat zij weer contact opnemen met hun ex, veel meer succes hebben dan mensen die dat meteen doen. De 30 dagen regel is dus zeker het proberen waard!
Dat is echt niet hopeloos, want het is namelijk niet per definitie zo dat een rebound relatie nooit kans van slagen heeft. Je zult je nieuwe partner dan echter wel alle tijd moeten gunnen om het verlies van zijn of haar ex te kunnen verwerken.
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Ongeveer drie op vier komt niét terug samen." Hoe komt dat? "Omdat die stap doorgaans een verdere afbraak inluidt van je verbondenheid als koppel. Kijk, als je uit elkaar aan het groeien bent en je gaat vervolgens een tijdje je eigen gang, versterk en versnel je dat vervreemdingsproces alleen maar.
Mannen daarentegen hebben er meer moeite mee. Dat heeft te maken met het idee van een relatie van 'hoge kwaliteit' die ze vervolgens kwijt zijn. Mannen voelen pas later de pijn van hun break-up, omdat ze emoties liever voor hun uitschuiven. Daardoor komt de klap later en ook harder aan.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
“Sommige mensen kennen misschien de regel dat de helft van de duur van de relatie de tijd is die je nodig hebt om over je ex te raken”, vertelt matchmaker Kat Haselkorn. Als je dus een jaar samen was, zou je een half jaar nodig hebben om verder te gaan.
Je kunt zelf het beste bepalen hoe lang je je ex de tijd moet geven. Was het een heftige relatiebreuk, geef dan langer de tijd. Gingen jullie vriendschappelijk uit elkaar, probeer dan na iets langer dan een maand contact op te nemen. Daarnaast ligt het natuurlijk ook aan de persoon.
Doorgaans is dat 30 dagen. Je ex kan alleen op die manier zichzelf afvragen wat jij allemaal uitspookt. De ene keer zorg je dat je wat informatie geeft over jezelf, en de andere keer ben je weer heel ongrijpbaar. Als een man onzeker is over jou en hoe het met je gaat is dat juist prima.
Helft van de tijd
Op welke manier de relatie ook beëindigd is, het kan soms nog maanden of jaren duren voordat je er vrede mee hebt. Een bekende 'regel' is dat je gemiddeld de helft van de duur van je relatie nodig hebt om over je ex heen te komen.
Iedereen gaat anders met liefdesverdriet om. De een voelt zich na een paar weken alweer een stuk beter, een ander is na jaren nog niet de oude. Wie veel moeite heeft om eroverheen te raken, kan vaak niet op begrip rekenen.
Je wil je ex appen hoe het gaat of je ex op andere manieren een bericht sturen. Maar doe dit niet. Probeer hem niet te blijven Whatsappen, bellen, berichtjes te sturen en zijn foto's te liken op Facebook. Stuur geen berichtjes waarin je je ex vertelt hoe enorm je hem mist.
Gevoelens verdwijnen niet zomaar
Allereerst weet dat je ex je nooit zal vergeten, zelfs al zijn jullie met ruzie uit elkaar gegaan. Natuurlijk is het wel zo dat als je een hele korte relatie had, van laten we stellen een paar dagen tijdens een vakantie, dat je ex je dan makkelijker zal kunnen vergeten.
Een scala aan factoren kan hieraan ten grondslag liggen: hoe lang jullie een relatie hebben gehad, wat de reden van de scheiding is geweest, hoe jullie uit elkaar zijn gegaan, hoe goed je je scheiding hebt verwerkt, hoe snel de nieuwe relatie een feit is, et cetera. Daar is geen handleiding of maatstaf voor.
De kans is groot dat jouw ex een 'rebound relatie' heeft. Wat houdt dat precies in? Een rebound relatie is eigenlijk een relatie als opvulling van het gat dat ontstaan is nadat jullie relatie verbroken was. Jouw ex kan er dan waarschijnlijk niet zo goed tegen om alleen te zijn of om weinig aandacht te krijgen.