In Duitsland is de maximum snelheid van een auto-aanhangwagen (Caravan, aanhangwagen, vouwwagen) combinatie 80 km/u, tenzij u over een 'Tempo 100-ontheffing' beschikt. Door middel van de tempo-100 ontheffing mag u met uw combinatie 100 km/u rijden op de autosnelweg in Duitsland.
In Duitsland is de maximumsnelheid voor een auto-caravan combinatie 80 km/u, tenzij je beschikt over een Tempo 100-ontheffing.
In Duitsland bijvoorbeeld, mag je niet sneller dan 80 km/u rijden met een fietsendrager.
De sticker dient goed zichtbaar op de achterzijde van het getrokken voertuig bevestigd te worden.
Geen snelheidslimiet in Duitsland
Tot nu toe is er geen maximumsnelheid op de Duitse federale snelwegen. Dit betekent dat waar verkeersborden geen snelheidslimiet of sectiegewijze bovengrens stellen, weggebruikers in principe zelf de snelheid kunnen bepalen.
De kosten van snelheidsboetes in Duitsland voor 2022 verdubbelen voor alle boetes tot de 20 km/u. Een overtreding van 30 km/u kost nu geen 100, maar 180 euro binnen de bebouwde kom. Daarbuiten stijgt het van 80 naar 150. In vergelijking met Nederland zijn de snelheidsboetes in Duitsland nog altijd niet extreem hoog.
In Duitsland gelden de verkeersborden voor vrachtauto's ook voor campers die zwaarder zijn dan 3.500 kilogram. Het bord 'minimum afstand houden voor vrachtwagens' geldt ook voor campers zwaarder dan 3.500 kg.
België: 120 km/u en 90 km/u bij zwaarder dan 3500 kg combinatie. Denemarken: 80 km/u. Frankrijk: 130 km/u, 110 km/u bij regen en 90 km/u bij zwaarder dan 3500 kg combinatie.
Frankrijk. Een camper mag in Frankrijk een maximale snelheid van 130 kilometer per uur bereiken, mits hij minder weegt dan 3500 kilo. Bij zwaardere campers is het limiet 110 kilometer per uur.
Een toerengebied van 2.000-2.500 toeren is dan motorisch een betere keuze. Meer toeren is ook wat smering en koeling betreft gunstiger en maakt de motor minder ontvankelijk voor inwendige vervuiling.
In Oostenrijk en Duitsland hoeft u geen markeringsbord op de fietsendrager te voeren. Voor Spanje bijvoorbeeld wel. Dit kunt u per land nagaan in onze landeninformatie bij de verkeersregels onder het kopje 'Fietsendrager'.
Bij ANWB-dragers is dat vaak 120 km/pu, het merk Thule heeft dragers die tot 130 km/pu mogen gaan. Je merkt vaak dat je auto, met name als er wat wind staat, iets anders aanvoelt met fietsen op de auto.
Voor auto's met een fietsendrager geldt dezelfde maximumsnelheid als voor auto's zonder. Voor auto's met een caravan en fietsendrager onder 3500 kg geldt een maximumsnelheid van 90 km/u en voor auto's met een caravan en fietsendrager boven 3500 kg geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.
In de meeste landen is 80 km/u de maximum snelheid maar in sommige landen wijkt deze snelheid af. * Alleen voor buitenlandse caravans die tijdelijk in GB gebruikt worden.
Hoe kom je aan een Tempo 100-ontheffing? De Tempo 100-ontheffing kun je krijgen na een keuring door DEKRA of TUV NORD. De combinatie moet daarbij aan een aantal eisen voldoen. Na goedkeuring krijg je de Tempo 100 sticker thuisgestuurd en deze plak je op de aanhangwagen.
Let op! Een eventuele afkeuring voor de tempo 100 keuring, doordat de aanhangwagen of caravan niet aan de voorwaarden voldoet, kost helaas ook geld. Deze kosten bedragen circa € 50,- per afkeuring. Zorg er dus voor dat de aanhangwagen of caravan aan alle voorwaarden voldoet!
De maximumsnelheid in Zwitserland is 120 km/u
*Voor een auto met een aanhangwagen of caravan met een toegestane maximummassa van minder dan 3500 kg geldt 80 km/u op auto(snel)wegen. U mag 100 km/h rijden als de auto, de aanhanger en de wielen zijn goedgekeurd voor deze snelheid.
Op autosnelwegen ook 70 miles / 112 kilometer. Personenauto's met aanhanger / caravan: binnen de bebouwde kom 30 miles / 48 kilometer.Buiten de bebouwde kom 50 miles / 80 kilometer.Weg met gescheiden rijbanen 60 miles / 96 kilometer.
Heeft u een aanhangwagen of een caravan? Dan is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Maximumsnelheid Duitsland zware camper: 3.500-7.500 kg
Voor campers van 3.500 tot 7.500 kilogram liggen de snelheden buiten de bebouwde kom lager, mits de camper ook als camper geregistreerd staat op het kentekenbewijs. Binnen bebouwde kom: 50 kilometer per uur. Buiten bebouwde kom: 80 kilometer per uur.
Gemiddeld zijn de caravans in Duitsland zo'n 10% goedkoper. Dit komt mede door het grote aanbod en omdat er in Duitsland geen BPM is en bovendien de BTW een paar procenten lager is. Hierdoor kan de prijs van een zelfde type caravan in Duitsland veel goedkoper zijn.
Over het algemeen mag je in Duitsland niet wildkamperen. Je mag de natuur betreden en er (overdag) tijd besteden, maar de natuurbeschermingswetten geven geen uitdrukkelijke toestemming om in de natuur te overnachten. Een absolute no-go is het overnachten in beschermde natuurgebieden of op privéterrein.
In Duitsland bestaat er geen landelijke mogelijkheid om na te gaan of er nog een verkeersboete openstaat. Wel kan er per deelstaat via het Zentrale Bussgeldstelle middels opgave van het kenteken achterhaald worden of er nog verkeersboetes openstaan.
De blauwe palen zijn voorzien van een flink aantal camera's omdat de passerende vrachtwagens vanuit drie perspectieven worden vastgelegd. Auto's worden door de flitspalen echter volledig genegeerd, legt Toll Collect uit.