Denk eraan dat een kitlaag pas overschilderbaar is nadat de kitlaag volledig droog is. Houd 1mm per etmaal aan voor de droging. Voorbeeld: je brengt 4mm kit aan, dus moet je 2 dagen wachten totdat de kit volledig droog is. Schilder je de kitlaag toch eerder over, dan heb je kan op kleven van de verf.
Bij sommige merkkitten duurt het bijvoorbeeld 6-12 uur voordat de buitenlaag is gevormd. Bij andere kitten kan dit proces na het aanbrengen slechts 10 minuten duren. Ook vermeldenswaard is dat in veel gevallen de acrylkit binnen 24 uur na het aanbrengen voldoende is uitgehard om over te schilderen.
Droogtijd siliconenkit
De vuistregel is dat je na 24 uur je douche en bad weer belasten mag. Maar laat de badkamer kit zelf voorlopig met rust. Zit hier de eerste 72 uur niet aan. Dit komt doordat de droogtijd van sanitairkit in het midden en onderaan langer is.
Acrylaatkit en polymeerkit zijn overschilderbare kitten. Sterker nog, deze kitten zijn vaak ontworpen om te worden overschilderd. Verf hecht goed omdat ze vrij zijn van siliconen. Deze kitten worden vaak gebruikt bij bijvoorbeeld plinten, stucwerk, ramen, kozijnen en andere schilderklussen.
Drogen en droogtijd
Doordat de buitenste laag van de kit het meest direct in contact staat met de lucht, zal daar de eerste velvorming optreden. Afhankelijk van de kit en de omstandigheden zal de eerste twee milimeter in ongeveer 6 tot 12 uur zijn uitgehard.
Het is pas mogelijk om te overschilderen als de kit volledig uitgehard is. In de meeste gevallen geldt dus dat je 2 tot 3 volle dagen moet wachten alvorens je kunt starten met overschilderen.
De droogtijden zijn bijna hetzelfde als die van siliconenkit, maar sanitairkit droogt over het algemeen iets sneller. Voor de droogtijd van kit in de badkamer is het slim te wachten met douchen tot 24 uur na het kitten.
Breng geen kit over kit aan. De hechting is dan minder en de kitnaad laat op termijn gegarandeerd los.
Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.
Siliconenkit = niet overschilderbaar
Het is raadzaam om siliconekit te gebruiken als er geen acceptabele alternatieven zijn. Denk hierbij aan naden in de badkamer. Vanwege de goede vochtbestendigheid is deze variant hier prima geschikt en is overschilderen vaak niet nodig.
Siliconenkit heeft als eigenschap dat het in principe niet overschilderbaar is. Bovendien kan het (verdere) siliconenbesmetting veroorzaken. Met een speciale primer, bijvoorbeeld Zinsser Bulls Eye 123 Plus, kun je siliconenbesmetting echter wel proberen over te schilderen.
Vervang ongeveer elke vijf jaar je kitlaag. De levensduur van kitranden is wel afhankelijk van de kwaliteit van de kit en de schoonmaakspullen die je gebruikt. Zodra de kitlaag loslaat, er sprake is van verkleuring of (zwarte) schimmel is het tijd om je badkamer opnieuw te kitten.
Droogtijd hangt af van de basis
De droogtijd van de 2 soorten is verschillend. Watergedragen verf voelt al droog aan na 1 à 2 uur. Maar dat betekent niet dat je na 1 à 2 uur al een nieuwe laag mag aanbrengen. Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag.
Acrylaatkit is overschilderbaar als je de juiste werkwijze hanteert. Je kan namelijk overschilderbare acrylaatkit pas verven nadat de kit volledig is uitgehard. De kitsoort hard uit door waterdamp, als al het vocht uit de kit is verdampt kan je pas beginnen met schilderen.
Er geldt in uw geval maar één hersteladvies, te weten: alle onderdelen welke met kit zijn geplamuurd, dienen te worden ontdaan van kit.Hierna is het nodig de ondergrond op te zuiveren, te schuren en eventueel gaatjes en scheurtjes spaarzaam op te vullen met een geschikt elastisch houtreparatiemiddel.
Stap 1 | Afkitten
Begin met kitten altijd met de kitnaden langs de vloer. De kitnaden worden afgestreken met ontvetter. Wanneer je boven zou beginnen met kitten druipt het zeepsop langs de muur naar beneden en dit kan ervoor zorgen dat de kit onderaan niet meer hecht.
Stap 1: Snijd eerst een groot deel van de kit weg met een mesje. Probeer zo dicht mogelijk langs het oppervlak te snijden. Stap 2: De kitresten die overblijven smeer je met een kwastje in met een kit verwijderaar. Stap 3: Laat de kit verwijderaar 10 tot 15 minuten intrekken.
Vet, zeepresten en stof zorgen ervoor dat de kit geen goede hechting kan vormen. Wanneer voegmiddel wordt aangebracht, bedekt het alles met een dun laagje stof en is het dus belangrijk dat de ondergrond perfect schoon is van stof of voegmiddel.
Is alle oude kit verdwenen, dan maak je de ondergrond goed schoon met bijvoorbeeld spiritus, een sterke oplossing van soda in warm water of – voor wie van de geur houdt – ammonia. Vuil, vet en restjes kitverwijderaar zorgen ervoor dat de nieuwe kit niet goed hecht of uithardt.
Doe nagellakremover of wasbenzine op een schuursponsje en week hier de siliconenkit mee af. Laat het inwerken en probeer dan de kit los te krijgen. Gebruik hier eventueel een mesje voor.
Over het algemeen hebben de kitten een goede aanhechting op de meest uiteenlopende ondergronden, maar dat wil nog niet zeggen dat er altijd een perfecte hechting zal ontstaan. Zo zijn er materialen waarop geen enkele kit hecht: bijv. polyethyleen, polypropyleen en teflon.
Hoelang moet douche kit drogen? Over het algemeen doet de douche kit er 24 uur over om 2 mm uit te harden bij een temperatuur van 23 graden. Hoelang na het kitten van de douche mag je niet douchen? Na 24 uur mag je je douche weer gebruiken.
Zorg over het algemeen voor een minimale voegbreedte van 6 mm en maximaal 20 mm. De voegdiepte is afhankelijk van de voegbreedte. Tot 12 mm voegbreedte een voegdiepte aanhouden van 6 mm. Daarboven is de voegdiepte de helft van de voegbreedte.