Huismuizen kunnen zich het hele jaar door voortplanten. De vrouwtjes krijgen gemiddeld 6 – 10 nesten per jaar. Na een draagtijd van 3 weken krijgen ze ongeveer 5 – 6 jongen.
Een muis kan zich razendsnel voortplanten. De zwangerschap van de muis (draagtijd) duurt tussen de 19 en 21 dagen en ze kunnen 4 tot 14 jongen (ritten) per keer krijgen. Het aller ergste is nog dat ze ook vrij snel (weer) geslachtsrijp zijn. Een vrouwelijke muis krijgt wel 5 tot 10 keer per jaar een nest.
Muizen vermenigvuldigen zich razendsnel. In ongeveer zes weken is een muis volwassen en kan hij zich voortplanten. Een muizenpaar kan binnen één jaar wel 2.000 nakomelingen hebben. Als je er niks tegen doet heb je al snel een muizenplaag.
Babymuizen zijn namelijk al na twee maanden geslachtsrijp. Raakt een muis in verwachting, dan volgt een draagtijd van ongeveer twintig dagen. Daarna werpt ze zes tot tien muisjes. Per jaar kan een vrouwtje ongeveer vijf tot tien keer zwanger raken.
Het begint allemaal bij een vrouwtjes muis. Als je haar 3 tot 4 weken samen laat met een mannetjes muis kunnen ze ongeveer 5 tot 6 jongen krijgen. Binnen een korte tijd kan een muis zich dus erg snel vermenigvuldigen. Na 6 weken is een muis volwassen genoeg om opnieuw jonkies te krijgen.
Ze gebruiken haren uit hun eigen vacht om het nest zacht te maken. Muizen baren 4-8 jongen per nest en hebben 6-10 nesten per jaar. In gunstige omstandigheden kunnen muizen en de kinderen, kleinkinderen enzovoorts die zij krijgen, zorgen voor 2.000 nakomelingen per jaar.
Het vrouwtje van de bosmuis is een tikkeltje minder 'productief' dan de huismuis. Zo werpt ze ongeveer drie tot zeven jongen en dat doet ze twee tot vier keer per jaar. Een veldmuis-vrouwtje werpt na een draagtijd van drie weken ongeveer vijf tot zes jongen. Dat doet ze twee tot vier keer per jaar.
Muizen zijn namelijk echte 'huismussen'. Een muis zal nooit meer dan 5-10 meter van het nest weglopen om ergens naartoe te gaan. Ze bouwen namelijk hun nest op de plek waar hun voedselbron is, zodat ze niet weg hoeven.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
Mannetjes kunnen meestal niet met andere mannetjes samenleven. Een gemengde groep met zowel mannetjes als vrouwtjes is ook geen goed idee: dat levert aan de lopende band jonge muisjes op. Je kunt dus beter kiezen voor meerdere muizen-vrouwtjes.
Ik heb 1 muis in huis gezien, heb ik er dan gelijk meer? Muizen zijn groepsdieren, dus als je er 1 gezien hebt is de kans groot dat er meerdere zitten. Vaak wel van dezelfde 'groep', want muizen bakenen graag hun territorium af voor andere groepen.
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Huismiddeltjes. Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie.
Na een week of 2 krijgen ze tanden en zijn ze volledig behaard. De jongen zijn na 6 – 12 weken geslachtsrijp. Muizen zijn goed bestand tegen inteelt. Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar.
Je kan meestal wel zien of een muis zwanger is. De buik wordt een heel stuk dikker. Ongeveer in de tweede week kun je het duidelijk zien. Bij sommige muizen kun je alleen de laatste paar dagen zien dat ze zwanger is.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten.
Muizen in huis zijn niet alleen erg onhygiënisch. Ook kunnen ze voor schade aan uw woning zorgen. Er zijn verschillende redenen waarom muizen proberen uw huis binnen te komen. De muizen zoeken onder andere naar voedsel en een warme plek om zich te verstoppen.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Muizenkeutels van een muizenplaag herkennen
Een enkele muis legt namelijk al zo'n 50 tot 80 muizenkeutels per dag. Deze zult u niet op een enkele plek terugvinden maar door uw hele huis. De keutels hebben een grootte van 3 tot 8 mm en lijken op hagelslag. Daarnaast zijn muizenkeutels zacht en ze hebben een glans.
Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt.Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
Eén van de manieren om muizen uit huis te verjagen is door middel van geur. Er zijn namelijk verschillende geuren zoals azijn, chloor, peper en uien waar muizen niet tegen kunnen. Daarnaast kunnen muizen niet tegen hoogfrequent geluid van bijvoorbeeld een ultrasone muizenverjager.
Veldmuizen zijn wat groter en zwaarder dan de huismuis. Ze worden 9 tot 12 cm groot en weegt maximaal 50 gram in een gedrongen, beetje mollig lichaampje. De veldmuis heeft een schutkleur bruin met een iets lichter gekleurde buik. Kenmerkend is de korte staart dat 3 tot 5 cm lang is.
Als u een echte ratten- of muizenplaag hebt, zult u altijd uitwerpselen vinden als u goed kijkt en weet waar u op moet letten. Een muis eet ongeveer 2 gram voedsel per 24 uur, terwijl een rat ongeveer 10 keer zoveel eet – 20-25 gram. Hierdoor laten ratten zowel meer als grotere uitwerpselen achter.
Zorg voor een droge warme omgeving voor de jongen (bv. met een warmtebron zoals een warmtelamp of kruik). Vanaf 12 dagen mogen muisjes overgezet worden op vaste muizenvoeding zoals Care+ Muis. Kijk of ze dit goed opnemen, voer ze anders melk tot ze goed vast voedsel eten.