In de maand juni kan je de knoflook oogsten. Hoe langer je wacht, hoe groter de bol. Maar let wel op, dat je niet te lang wacht, want de knoflook kan gaan rotten in de grond, vooral als het een vochtige zomer is. Je kunt je eigen oogst een paar weken bewaren in de koelkast.
Hoe lang moet knoflook groeien? Je kunt op zijn vroegst vanaf eind juni knoflook oogsten. Als tweederde van het loof van de plant geel verkleurt, is hij gereed om met loof en al te worden gerooid. Doe dat voorzichtig om de bollen niet te beschadigen.
De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst. Rond deze tijd heb je vast wel wat ruimte in je bakken. Veel groentes zijn al geoogst en er is niet veel meer wat je kunt zaaien en planten.
De herfst is de beste tijd om knoflook te planten en dan vooral in de maanden oktober en november. De teentjes hebben namelijk minimaal 30 nachten onder de 10°c nodig om tot bolvorming over te gaan. Knoflook kweken is makkelijk en ook leuk om te doen.
Knoflook kun je het beste vanaf september tot en met half november planten. Je krijgt namelijk de beste en grootste knoflookbollen als de kou er goed overheen is geweest.
Knoflook heeft weinig mest nodig. De plant is niet dol op stikstof en dat komt mooi uit in de huidige stikstofcrisis. Knoflook houdt van goed doorlatende grond. Op klei, die 's winters vaak lang nat blijft, kun je de plant beter op verhoogde ruggen planten.
Knoflook binnen
Wilt u de bollen binnen in een pot kweken, dan is april daarvoor de aangewezen tijd, want dan kunt u de knoflook in augustus oogsten. Gebruik een ruime (terracotta) pot, hydrokorrels en goede potgrond. Plant de tenen 5 centimeter diep met het puntje naar boven en zet de pot op een zonnige plek.
Knoflook extract
Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit.
Zit het weer niet mee en blijft de zomer nat en koud, dan blijft de bol klein en vormt soms geen tenen. Maar is het een goede zomer, dan kunt u een beste oogst met flinke knoflookbollen verwachten.
Knoflook grond
Richt de uiteinden naar boven en plant ze ongeveer 20 cm uit elkaar. Plant je de knoflook in het voorjaar, dan hoef je de bolletjes maar 2 a 3 centimeter de grond in te steken. Kies je voor het najaar, plant ze dan niet dieper dan maximaal vijf centimeter. Zo krijgen ze voldoende vocht.
Doordat het in het voorjaar nogal eens regent, zakt de stikstof naar diepere lagen en omdat knoflook maar Tot hooguit 25-30 cm diep wortelt, kunnen de wortels er dan niet meer bij.
Voor knoflook moet je ook wisselteelt toepassen: poot de teentjes niet elk jaar op dezelfde plaats; daar moet zo'n zes jaar tussen zitten. Plant liever geen tenen van bollen uit de gewone supermarkt, omdat die vaak behandeld zijn tegen uitlopen. Bij de biologische supermarkt of groentezaak ben je aan het juiste adres.
Het is een wortelgroente en die hebben nu eenmaal veel kalium nodig. Knoflook heeft 100 tot 150 g stikstof per 10 m² nodig (komt bijvoorbeeld overeen met 1,3 kg gedroogde organische mest), die het beste in drie keer kan worden gegeven. Dit is eigenlijk niet zoveel in vergelijking met prei of koolgewassen.
Wat veel mensen echter niet weten, is dat geperste knoflook makkelijk bitter wordt als je 't te lang laat bakken of koken. Wij nemen daarom liever het zekere voor het onzekere en gebruiken geperste look vooral in marinades en dressings.
Planten uit de lookfamilie (knoflook, ui, bieslook, prei etc.) maken planten uit o.a. de rozenfamilie (roos, appel, aardbei etc.) namelijk een stuk gezonder waardoor ze meer resistent zijn tegen ziektes en plagen. De lookfamilie schrikt ook nog eens ongewenste bezoekers af (slakken, bladluis en mieren).
Koper schrikt slakken af, omdat ze bij aanraking van dit metaal een schokje krijgen. Wikkel daarom bijvoorbeeld koperdraad om je potten of beplak ze met koperen munten. Met zaagsel houd je ook de nodige slakken van je planten weg, want de dieren hebben een hekel aan ruwe oppervlakten die aan hun 'zool' vastplakken.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
In de maand juni kan je de knoflook oogsten. Hoe langer je wacht, hoe groter de bol. Maar let wel op, dat je niet te lang wacht, want de knoflook kan gaan rotten in de grond, vooral als het een vochtige zomer is. Je kunt je eigen oogst een paar weken bewaren in de koelkast.
Als je knoflooktenen in rijen plant, zorg dan voor een rijafstand van zo'n 25 centimeter, zodat je ertussen goed kunt wieden. De afstand tussen 2 knoflooktenen in de rij is ongeveer 10 tot 15 centimeter, zodat de knoflooktenen voldoende ruimte (en voeding en vocht) hebben om om een mooie grote bol te vormen.