Het lichaam moet meer bloed rondpompen naar de spieren, die zuurstof nodig hebben, waardoor de hartslag stijgt. Na de inspanning daalt de bloeddruk. Meestal duurt die daling vier tot tien uur, maar soms wel tot 22 uur na de inspanning.
Wanneer je voldoende intensief beweegt, stijgt de bovendruk in het bloed, terwijl de onderdruk dezelfde blijft. Na lichaamsbeweging die je sneller doet ademen en die je hart sneller doet slaan (aërobe lichaamsbeweging), zal je bloeddruk gedurende enkele uren dalen tot onder de rustdruk.
Dagelijkse schommelingen
De bloeddruk schommelt gedurende de dag. In de ochtend en avond is de waarde vaak wat lager dan 's middags. Ook stijgt de bloeddruk als u beweegt of praat of uw stemming verandert.
De bloeddruk kan plotseling stijgen bij inspanning.
Variaties in bloeddruk zijn normaal
Aan het einde van de dag stijgt deze weer wat. De bloeddruk stijgt tijdens het sporten of bij stress, heftige emoties of pijn. Dit zijn normale fysiologische variaties omdat de hersenen, spieren en organen extra zuurstof nodig hebben.
Grote schommelingen in de bloeddruk kunnen wijzen op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 2.814 mensen die medicijnen gebruiken tegen een hoge bloeddruk, uitgevoerd door de University of Alabama en gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.
Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat.
Normaal ligt de bloeddruk van een gezond persoon op een waarde van circa 120/80 mmHg. Dit kan echter variëren. Zo is de bloeddruk 's morgens iets hoger en daalt weer in de loop van de dag. De lage bloeddruk in de nacht wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het herstel van het hart.
Er zijn meerdere metingen nodig om te kunnen zeggen of u echt een hoge bloeddruk heeft: 2 of 3 metingen op dezelfde dag en ook nog eens op meerdere dagen binnen enkele maanden. Als bij deze metingen de gemiddelde bovendruk 140 is of hoger dan spreken we van hoge bloeddruk.
U meet 2 keer per dag. U meet steeds kort na elkaar 2 keer uw bloeddruk. In de ochtend meet u tussen 06.00 en 09.00 uur. In de avond meet u tussen 18.00 en 21.00 uur.
Bij postprandiale hypotensie daalt de bloeddruk meestal binnen anderhalf uur na het begin van de maaltijd. Deze tijdelijke bloeddrukdaling komt met name voor bij oudere mensen.
Wat is een (te) hoge onderdruk? Doorgaans kunt u spreken van een (te) hoge onderdruk wanneer deze waarden stelselmatig boven de 90 mmHg a 100 mmHg zitten. Wel is het zo dat een te hoge onderdruk minder relevant is voor het bepalen van een hoge bloeddruk.
Bij een bloeddruk van 140/90 of hoger heb je een hoge bloeddruk. Met een hoge bloeddruk heb je meer risico op een hartinfarct of beroerte.
U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond.
Die druk is nodig om bloed rond te pompen, zodat de organen en spieren genoeg zuurstof krijgen. De bloeddruk wisselt constant en is in de nacht laag, stijgt gedurende de dag en is hoog bij inspanning, stress en emotie.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk.
Zorg ervoor dat je 30 minuten voor de meting geen inspanning verricht, niet rookt, geen koffie drinkt; voor het eten of minimaal 1 uur na de maaltijd; Neem minimaal 5 minuten rust voordat je gaat meten; Meet de bloeddruk zittend in een stoel met je rug tegen de leuning; Zet beide voeten naast elkaar op de grond.
Een hoge bloeddruk is voor gezonde ouderen niet schadelijk. Sterker: hoe hoger hun bloeddruk, hoe langer ze leven. Hoge bloeddruk geldt als de bekendste risicofactor voor hart- en vaatziekten. De dood kan er jaren door naar voren schuiven.
110/65 in het eerste levensjaar;115/75 tussen 1 en 5 jaar;125/85 tussen 6 en 10 jaar;140/90 boven de 10 jaar.
In rust zal de bloeddruk weer dalen. Bij een hoge bloeddruk is sprake van een constante verhoogde druk op de bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat training bij mensen met hypertensie de bloeddruk in rust verlaagt.
Je bloedvaten worden nauwer, en de kans op een hartinfarct of beroerte neemt toe. Hartfalen: bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver. De pompkracht neemt af en er kan hartfalen ontstaan.
Bij een gespannen situatie komt het hormoon adrenaline om de hoek kijken. Dit zorgt voor een stressreactie: je lichaam verhoogt de bloeddruk, hartslag, bloedsuikerspiegel en je ademhaling versnelt.