Luiaards vormen een onderorde van middelgrote Zuid-Amerikaanse zoogdieren waarvan tegenwoordig nog twee families bestaan: tweevingerige luiaards en drievingerige luiaards. De onderorde maakt deel uit van de orde van luiaards en miereneters. Luiaards zijn herbivoren en eten weinig anders dan bladeren.
Luiaards leggen per dag niet meer dan 38 meter af. Wanneer ze zich op de grond begeven, bewegen ze zelfs niet sneller dan 30 centimeter per minuut. Hiermee zijn ze de traagste zoogdieren ter wereld.
Een luiaard is heel traag. Op de grond kruipt hij niet sneller dan 2,5 meter per minuut! De vacht van een luiaard ziet vaak groen. Dat komt omdat er algen en bacteriën tussen de haren leven.
Hoe ver komt de luiaard in 5 minuten? En in 60 seconden? 6 meter: 3 minuten. 18 meter: 9 minuten.
Lastig lopen op de grond
De luiaard heeft zwakke achterpoten en lange klauwen. Dat maakt zijn voortbeweging op de grond niet gemakkelijk. Het dier zet zijn voorste klauwen in de bodem en trekt zich zo naar voor. Om zich te verdedigen tegen roofdieren, kan hij alleen maar bijten en zijn klauwen gebruiken.
Een luiaard slaapt zo'n 15 uur per dag. Als hij beweegt gaat dat heel langzaam. Luiaards hangen bijna hun hele leven ondersteboven in een boom. Ongeveer één keer per week klimmen ze heel langzaam naar beneden om op de grond te poepen.
Geen zoogdier beweegt zó langzaam als de luiaard. Als hij al beweegt! Meestal hangt het dier maar een beetje te hangen, hoog in een boom. Dat is niet lui, maar juist heel slim!
De Rijksoverheid heeft zogeheten positieflijsten opgesteld van zoogdieren die wel of niet zijn toegestaan als huisdier. Op de lijst 'Niet aangewezen diersoorten', diersoorten die dus niet als huisdier mogen worden gehouden, staan zowel de tweevingerige- als de drievingerige luiaard.
Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak.
De luiaard verdedigt zich vooral door heel stil te blijven hangen. Maar als het moet kunnen de klauwen ook als hele sterke wapens dienen. Dan halen ze hard uit en kan het een roofdier flink verwonden. Voortplanting Na een draagtijd van ongeveer een half jaar, wordt een jong van ongeveer 250 gram geboren.
Maar, als er één groep zoogdieren is die daar zéér slecht in zal zijn, en mogelijk helemaal niet in staat is om te springen, dan zijn dat de luiaarden (familie van de Bradypodidae). Dit zijn Zuid-Amerikaanse zoogdieren die nagenoeg constant omgekeerd hangen aan hun omgebogen klauwen.
Een luiaard is geen familie van de apen. Hij behoort tot de groep van de miereneters en gordeldieren.
VideoZet een luiaard op de grond, en hij zal een uur later maximum 2,5 meter verder zijn. Snel kan je ze dus niet echt noemen, al doen ze in het water een stuk beter.
De luiaard verdient zijn naam dubbel en dwars: in totaal slaapt hij soms wel tien uur per dag, hangend in een boom. Dit komt vooral door zijn eten. De blaadjes die hij eet, geven weinig energie en verteren langzaam. Daarom doet hij lekker rustig aan.
Lang zullen ze leven
In het wild wordt de gemiddelde luiaard zo'n 40 jaar oud.
De meest schattige dieren zijn de luiaards. Naar schatting leven er momenteel zo'n twee miljoen.. De luiaards zijn vrij moeilijk te spotten, aangezien ze hoog in de bomen leven tussen de bladeren. Daarnaast beweegt de luiaard niet veel en slaapt deze gemiddeld zo'n 18 uur per dag.
In het wild slapen ze slechts 9,6 uur per dag.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Het moet afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische zoogdieren als huis- of hobbydier. Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.
Luiaards hebben een boomklimmende levensstijl. Bladeren, hun belangrijkste voedselbron, leveren weinig energie en worden niet gemakkelijk verteerd: luiaards hebben daarom een zeer grote, gespecialiseerde maag met meerdere delen waarin symbiotische bacteriën de stugge bladeren afbreken.
ZooParc Overloon is de vijfde plek in Nederland waar luiaards te zien zijn. Odin komt naar Overloon in het kader van het Europese fokprogramma, al zal het nog wel even duren voor er een vrouwtje bij komt. Huibers: 'Luiaards zijn solitaire dieren, dus ze vinden het helemaal niet erg om alleen te zijn.