In een reflex veeg of sla je haar van je huid af. Daarbij scheurt de angel los, samen met een deel van het achterlijfje. Hierin zitten de klieren die het gif in je huid blijven pompen. De bij kan helaas niet doorleven met een afgescheurd achterlijf, en gaat dus inderdaad dood.
Een volwassen bij leeft meestal maar een paar weken. Er zijn een paar soorten, zoals de hommel, waarvan de vrouwtjes overwinteren. Deze bijen kunnen wel een half jaar oud worden. Bij honingbijen overwintert de koningin met een deel van het volk.
Bijen. Bijen hebben een angel met weerhaken. Als een bij steekt, blijft de angel in de wond zitten. De bij maakt zich los, maar raakt daarbij zo erg gewond dat die dood gaat.
Honingbijen kunnen echter maar één keertje steken. Dit is zo omdat hun angel bezet is met fijne weerhaakjes die ervoor zorgen dat de angel blijft zitten wanneer de bij zich wil terugtrekken. Hierdoor komt een gedeelte van haar ingewanden mee naar buiten en zal de bij dus sterven.
De honingbij (Apis) heeft een angel met weerhaken die verbonden is met de spieren van het achterlijf. Zij steekt alleen als zij in haar werkzaamheden gestoord wordt. Zij kan maar één keer steken. Een deel van het abdomen blijft aan de angel hangen.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Zij kan dus meerdere keren steken. Dit maakt een wesp eigenlijk gevaarlijker dan bijen, los van het feit dat wespen zich ook agressiever verdedigen dan bijen als ze zich bedreigd voelen.
Bij een steek in de mond of keel: Bel direct 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan. Bij een allergische reactie: Bel direct 112 bij allergische verschijnselen na een bijensteek. Denk daarbij aan hevige benauwdheid, shockverschijnselen of een zwelling in de nek.
Raadpleeg een arts als: je de achtergebleven angel niet zelf kunt verwijderen; het slachtoffer uitgebreide roodheid of een pijnlijke jeukende zwelling krijgt, maar zich verder goed voelt; het slachtoffer zich na de steek slecht begint te voelen (dit kan tot 24 uur nadien zijn);
Een bijensteek is pijnlijk. Op het moment dat je wordt gestoken, voel je een stekende, brandende pijn. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Ook kan het gaan jeuken.
Dit hangt af van de lengte van de angels van de verschillende soorten bijen. Sommige angels zijn niet lang genoeg om bij mensen door de huid heen te komen. De bijen kunnen ons wel steken, maar daar hebben we geen last van.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.
De honingbij komt overal voor waar bloeiende planten groeien die afhankelijk zijn van de bestuiving door dieren. Dit is zelfs om te draaien; van bestuiving afhankelijke planten kunnen niet overleven in streken waar geen insecten zoals bijen kunnen leven.
Onder al die insecten zijn de bijen de superbestuivers. Voor mensen zijn daarvan de honingbijen het allerbelangrijkst. Honingbijen bestuiven namelijk niet alleen heel veel gewassen waarvan wij de vruchten eten (appels, peren, kersen, pruimen, bramen, noem maar op), ze maken ook heerlijke, gezonde, voedzame honing.
Door de angel met een pincet eruit te halen, heb je kans dat je tijdens het knijpen nog een restje gif in je huid 'perst'. Schrapen met een pas is vaak al voldoende om de angel eruit te halen. Mocht je in de buurt van een keuken zijn: een broodmes helpt ook.
Anafylaxie kenmerkt zich door de symptomen die binnen enkele seconden tot twee uur optreden, nadat u in contact bent gekomen met een allergeen (stof) waar u allergisch voor bent. Veelvoorkomende symptomen zijn: Jeuk, roodheid en zwelling van de huid.
Kan het kwaad als een angel van een wesp of bij blijft zitten? Dat voelt oncomfortabel. Bovendien kan het gaan ontsteken. Verwijder de angel niet met een pincet, omdat bij het fijnknijpen meer gif kan vrijkomen.
Waarom steekt een bij? Wanneer een bij zich bedreigd voelt, steekt hij zijn angel in de huid van een mens of dier. De angel is een steekorgaan dat gif overdraagt. Na het steken van de angel in de huid, vloeit er gif de huid in.
Bij meer dan 20 steken spreekt men over een toxische vergiftiging. Personen van boven de 50 hebben vaker last met ernstige gevolgen dan jongeren of kinderen. De steekreactie van onze honingbij kan worden aangewakkerd door donkere kleuren, ruwe oppervlakken en beweging.
- Normaal reageert het lichaam op de plaats van de steek met roodheid, jeuk en meer of minder grote zwelling die enkele uren tot enkele dagen kan aanhouden.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
Zij moeten in eerste instantie drinken om dehydratatie te vermijden. In tweede instantie hebben wespen bovendien ook water nodig om het papierachtig materiaal te maken waaruit hun nesten zijn opgebouwd (zowel het ballonvormig omhulsel als de raten).
De steek van deze superwesp is heel wat pijnlijker dan de steek van een standaard wesp. Dit komt omdat de angel van de hoornaar groter is en daardoor het gif direct in een ader kan spuiten. De symptomen en de reacties van het lichaam op de hoornaar steek verschilt per persoon.