Omdat skiërs bij de afdaling snelheden van tot maximaal 130 km/h bereiken – op de “Streif” in Kitzbühel en bij de Lauberhorn in Zwitserland zelfs 140 km/h tot 160 km/h – is dit bovendien de meest riskante wedstrijd. Volgens de FIS-regels moet de afdaling eisen stellen aan techniek, moed, snelheid, risico en conditie.
Een gemiddelde skiër skiet stukken harder dan dat hij of zij denkt. Vijftig kilometer per uur is helemaal niets, en wie een beetje doorskiet zit snel boven de tachtig kilometer per uur. Indrukwekkend. In veel skigebieden staan tegenwoordig digitale borden die de snelheid van langskomende skiërs aangeven.
Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
De wedstrijden binnen deze professionele sport worden georganiseerd door 2 verschillende organisaties, namelijk door de FIS en het Franse Ski de Vitesse. De wedstrijden van de FIS worden zo ingericht dat er een snelheidslimiet van 200 km/u is. Kan het dan nog harder dan 200 km/u? Jazeker!
De blauwe en rode poorten wisselen elkaar af om de 15 à 25-30 meter. Gezien de snelheid (die kan oplopen tot 80 km/u) voert de skiër een zeer dynamische en intense actie uit, tijdens welke hij al zijn capaciteiten op het gebied van evenwicht en kracht tentoon moet spreiden.
Het wereldrecord speedskiën staat op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd in 2016 gevestigd op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Forêt Blanche. Hij behaalde de duizelingwekkende snelheid van ruim 254 km/u.
Speedskiën is een professionele sport welke in de jaren 60 door de FIS is erkend. Aan de wedstrijden doen sporters uit zo'n vijftien landen mee. Het huidige wereldrecord staat met 254,958 km/u op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd behaald op de snelle piste van Vars, Frankrijk in 2016.
Al deze variabelen hebben invloed op het aantal kilometers dat je op een dag kunt skiën. Toch lijkt een gemiddelde van 31 kilometer per dag best reëel.
Op ski's kunnen hogere snelheden worden behaald dan op een snowboard. Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard 'slechts' rond de 200 km/h. Het snelheidsrecord op ski's staat echter op maar liefst 255 km/u!
De Super Giant Slalom, kortweg Super G, is de op een na snelste vorm van alpineskiën, waarbij de skiërs een parcours in zo kort mogelijke tijd moeten afleggen. Deze discipline wordt sinds 1983 in wereldbekerverband afgewerkt. Sinds 1987 is er een wereldkampioenschap.
De hoogste snelheid die ooit gemeten is op een snowboard (Darren Powell) is een voor ons haast onmogelijk haalbare snelheid van 201,9 km/h. Het snelheids-record op ski's staat op naam van Simone Origone. Dit wereldrecord vestigde hij in 2006 in Les Arcs, met een snelheid van 251,4 km/h.
Hoeveel heb je geskied? – Check het via Skiline. Om je piste activiteit te meten meld je aan via de website skiline.cc. Voer daar het nummer van je skipas in en je ziet direct welke liften je hebt genomen en hoeveel kilometer je afgelegd hebt.
Beide sporten kunnen belastend zijn, maar bij skiën is het eenvoudiger om je 'gebreken' te compenseren. Snowboarden is lichamelijk zwaarder dan skiën maar niet specifiek voor bepaalde delen van je lichaam.
De hoogste snelheid op ski's die ooit is gemeten, is de duizelingwekkende vaart van 254,96 km/h, en het wereldrecord snowboarden staat op 'slechts' 203,28 km/h. In het algemeen gaat skiën sneller dan snowboarden.
Marcel Hirscher is de afgelopen jaren de beste man op ski's ter wereld. Hij heeft nagenoeg alles gewonnen wat er te winnen valt. De Oostenrijker, met een Nederlandse moeder, is een uitzonderlijk talent.
De rocker tussen de bindingen zorgt voor zeer veel draaigemak en voor drijfvermogen in de poeder, terwijl de camber naar de nose en tail toe juist weer zorgt voor grip op de piste en stabiliteit.
Maar hoe zit het nu tijdens het skiën? Je glijdt namelijk veel en daar stijgt je hartslag niet veel van. Het is daarom minder intensief dan hardlopen of fietsen.
Gemiddeld verbranden mannen (die meestal zwaarder zijn) ongeveer 500 calorieën per uur tijdens het skiën. Vrouwen (die gemiddeld lichter zijn dan mannen) verbranden ongeveer 400 calorieën per uur.
De gemiddelde skiër verbrandt zo'n 400 tot 560 calorieën per uur. De gemiddelde skiër zien wij als iemand die voornamelijk de rode piste neemt en er soepel vanaf gaat, maar ook af en toe wat snelheid probeert te maken.
Volgens het Guinness Book of Records is Jai-Alai de snelste balsport ter wereld. Deze van oorsprong Baskische (Spanje) sport is een hele spectaculaire sport om te zien door de waanzinnig hoge snelheid van de Pelota. Snelheden van meer dan 300 km per uur zijn gemeten.
De Chiron Super Sport 300+ haalt een snelheid van meer dan 300 mph, of 480 km/u, als de begrenzer eraf gaat. Op de openbare weg is de Super Sport 300+ begrensd. Het benodigde vermogen voor de angstaanjagende topsnelheid van de Bugatti Chiron Super Sport 300+ is 1.600 pk, 100 pk meer dan de normale Chiron heeft.
Leren snowboarden is misschien pijnlijker, maar u leert het ook sneller. De techniek van snowboarden is op zich gemakkelijker. Met skiën is het omgekeerd: in het begin is het gemakkelijker om zich voort te bewegen zonder te vallen, maar het duurt langer om de techniek goed beet te krijgen.
De basispositie voor achteruit skiën is over het algemeen het zelfde als bij normaal skiën. Ski niet met rechte benen, maar buig je knieën en enkels. Wanneer je naar achteren begint te glijden is het belangrijk dat je met carven begint. Je wilt niet alleen maar achteruit glijden met je ski's recht naar beneden.
Hoewel skiën en snowboarden vaker blessures aan de knie of het bovenlichaam veroorzaken, kan de druk op de onderrug ook rug aandoeningen veroorzaken of verergeren.
De wintersportwereld is het er over eens dat skiën eenvoudiger is te leren dan snowboarden. Dit heeft te maken met het feit dat je voeten bij skiën in een natuurlijke houding staan. Bij snowboarden sta je als het ware zijwaarts en zijn de eerste meters een stuk lastiger.