Ook wel powerkolven, of powerpumping genoemd. In 2 tot 3 dagen geef je je melkproductie een flinke oppepper zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen.
Een kolfsessie duurt ongeveer 5 tot 10 minuten elke keer dat je langs de pomp komt. Niet vaker dan elke 45 minuten kolven. Stop met kolven als het je begint te irriteren. Probeer zeker 10 kolfsessies per dag in te lassen.
Na twee of drie dagen regelmatig kolven zou je een beduidende toename in de melkproductie moeten zien. Lees voor advies over het verkrijgen van meer melk bij elke kolfsessie onze afkolftips.
Verder bepaalt jouw toeschietreflex en opslagcapaciteit hoe vaak je zult moeten kolven om aan een bepaalde hoeveelheid melk te komen. De meeste moeders, met een volledige melkproductie, kunnen zonder dat hun baby aan de borst drinkt, 6 a 8 keer per dag kolven en hun toch hun melkproductie handhaven.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Een voorraad borstvoeding opbouwen kun je doen door te kolven vlak nadat je baby uit de borst heeft gedronken. Meestal heb je in de ochtend de meeste melk, dus is het handig om na de eerste ochtendvoeding na te kolven. Dit kun je ook nog een keer 's middags of 's avonds doen.
*Neem een kwartiertje rust, masseer de borsten en start opnieuw met kolven. Het kan zijn dat je de borsten om en om (dus een voor een) moet kolven voor de meeste melkopbrengst. Ga CLUSTERKOLVEN (klik). *Kolf de borsten nog na met de hand wanneer je een elektrische kolf hebt gebruikt.
Zo kunt u een kolfbeurt “inhalen”. Kolven in de nacht. 's Nachts afkolven heeft als voordeel dat u gebruikt maakt van het hormoon prolactine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van melk en die is in de nacht het hoogst.
Je kolft wat je gewend bent maar 1 maal per dag kolf je extra intensief. Je kolft 10 à 20 minuten, dan 10 minuten stoppen dan weer 10 minuten kolven en 10 minuten stoppen en weer 10 minuten kolven. Dit kost je ongeveer een uur per dag. Binnen een tijdspanne van drie uur kolf je iedere 20 a 30 minuten een paar minuten.
Kolfschema als de borstvoeding goed op gang is:
Elke drie uur kolven en in de nacht 6 uur ertussen laten is meestal voldoende. Heb je veel melk dan kun je proberen elke 4 uur te kolven en in de nacht max 6 uur ertussen laten.
Je kindje weer aan de borst krijgen, nadat je gestopt of sterk geminderd bent met voeden, is absoluut mogelijk! Zelfs maanden later nog, nadat je stopte met voeden. Naast je kindje weer aan de borst krijgen, is relactatie ook het (terug) op gang brengen van je melkproductie.
Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.
Op je vrije dagen extra afkolven. Bijvoorbeeld 's morgens de ene borst afkolven terwijl de baby uit de andere drinkt. Of als er een voeding wegvalt, kolf je die af. Goed ontbijten voordat je aan het werk gaat, dat verhoogt je kolfopbrengst.
Als je kindje tijdens een voeding aan beide borsten drinkt, kun je beide borsten na het voeden afkolven totdat er (bijna) geen melk meer komt; Ook kun je na het voeden van je kindje ongeveer een uurtje wachten en dan beide borsten afkolven. Zo kolf je tussen de voedingen van je kindje door.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig! Schrijf eventueel 'BV' of 'moedermelk' op de melkcontainer, zodat het bij de kinderopvang duidelijk is dat het om moedermelk gaat die op een speciale manier opgewarmd moet worden.
Nicotine, cafeïne en alcohol kunnen een negatief effect op de toeschietreflex hebben. Ook bepaalde medicijnen, drugs, of kruiden kunnen effect hebben op de toeschietreflex en zelfs op je melkproductie.
Van zodra de melk gaat stromen, zie je hem met trage regelmatige slokken drinken. Als je baby effectief drinkt aan de borst, dan liggen zijn lipjes naar buiten gekruld of verdwijnen zijn lipjes in de borst. Enkel zijn neusje ligt vrij. Zie je de mondhoek van je baby, dan trek je hem dichter naar je toe.
Als je kleintje in slaap valt tijdens de nachtvoedingen (en dan een uur later alweer daar is voor een voeding…), pas dan borstcompressie toe. Zo blijft de melk stromen en blijft je kleintje bij de les. Ook al drinkt ie half slapend. Probeer bij de nachtvoedingen niet één, maar twee borsten leeg te laten drinken.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
De zuigkracht is vergelijkbaar met een traditionele borstkolf, maar het grote voordeel is dat je in iedere positie, overal kunt kolven, zonder melk te verliezen uit de pomp. Door het ontwerp kan de melk er wel in maar niet uit druppelen. Zelfs liggend in bed of op de bank kun je prima kolven, volgens Willow.
Ga dus niet een extra kolfmoment inlassen tussen de voedingen door, maar kolf één keer per dag na een borstvoeding. Het beste moment om dit te doen is na de eerste ochtendvoeding. Na de nacht is je lichaam goed uitgerust en zijn de hormonen extra actief, waardoor de melkproductie groter is dan in de avond.