Houd het glas iets schuin onder je neus, eventueel een klein beetje ronddraaien zodat meer aroma's vrijkomen en ruik de geur van de whiskey. Neem een klein slokje van de whiskey en laat de whiskey over je tong rollen.Slik de whiskey daarna langzaam door. Drink het glas niet te snel leeg.
Dus als je de kans hebt, probeer ook eens wat oudere whisky's. Al is het maar een slokje. Oké, een whisky-cola valt dus af, maar volgens David kun je dus prima beginnen met whisky-cocktails. Mocht je een whisky met ginger ale of een ander gemberdrankje waarderen, wissel het dan eens af met bruisend water.
Vanwege verschillende alcoholpercentages van de dranken kent elke dranksoort een eigen standaardglas. Voor bier is dat 250 ml en een standaardglas whisky is 35 ml. Wijn schenk je in een standaardglas van 100 ml.
Waar start je? Om erachter te komen of je whisky ook daadwerkelijk lekker vindt, is het raadzaam om simpelweg te gaan proeven. Door vaak te proeven leer je je eigen smaak beter kennen.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
HOEVEEL WHISKY SERVEER JE? In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken.
De Japanse Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 is volgens de World Whisky Bible de beste whisky ter wereld. Expert Jim Murray omschreef de whisky als een drank "van bijna ongelofelijke genialiteit", en kende de single malt prompt een score van 97,5 op 100 toe.
VERTRAAG HET SMELTPROCES VAN JE IJS
Smelt je ijs te snel en komt er teveel water bij je whisky? Dan wordt de whisky verdunt, waardoor het smaakprofiel verandert. Volgens whisky-puristen voeg je om deze reden dus geen ijs toe!
Drink je de whiskey puur, ook wel 'whiskey neat' genoemd, dan wordt een klein glas aanbevolen. Bij voorkeur met een zware bodem. Dit glas is ook nog wel prima als je slechts 1 of 2 ijsklontjes door de whiskey doet, of als je de whiskey een klein beetje met water verdund.
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
Hoe vaak moet whisky gedistilleerd worden? Eén keer distilleren is niet voldoende. Whisky moet tenminste 40% alcohol bevatten, en dat red je niet na één distillatie. Schotse whisky wordt doorgaans twee keer gedistilleerd en Ierse whiskey drie keer.
Zo drink je voortaan shortjes zonder iets van de alcohol te proeven: als eerste moet je helemaal uitademen. Vervolgens neem je het shotje. En dit is dus alles! Je zou het haast niet geloven maar het werkt dus echt.
Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat.
Leeftijd geeft over het algemeen een goede indicatie van de waarde van de whisky. Als het lang heeft moeten rijpen zal het duurder zijn. Simpel zat. Daarnaast is de leeftijd ook van invloed op de smaak van het koperen vocht.
Whisky decanteren? Whisky karaf komt van het woord 'whisky decanter'. Alleen whisky decanteer je niet zoals je dit bij wijn wel kan doen. Alhoewel het originele woord anders suggereert, gebruik je een whisky karaf dus niet voor decanteren, maar om je whisky te bewaren.
Glenfiddich 1937 – €67.000
Alle 61 flessen zijn namelijk op een veiling verkocht, waarvan de duurste fles maar liefst €67.000 opleverde. De whisky is antiek brons van kleur en de smaken van chocolade, eik, ceder, verbrande heide en stroop zijn te herkennen.
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.