Met een warme douche voorkom je, dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor, de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afval producten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.
Je moet er misschien niet aan denken als je net een koude buitentraining hebt gedaan, maar koud douchen na het sporten is net zo goed voor je als warm douchen. Het koude water stimuleert je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan- en afgevoerd naar je spieren en organen.
Als je lange tijd niet doucht na het sporten, kan je ook infecties oplopen. Schimmels groeien sneller in warme en vochtige omgevingen. Zweterige sportbeha's staan er dan ook om bekend dat ze schimmelinfecties onder en rond je borsten kunnen veroorzaken.
Bananen bevatten snelwerkende koolhydraten; net wat je nodig hebt na het sporten. Bovendien barsten bananen van de glycogeen, en dat helpt je lichaam weer bij het herstel van je spieren. En natuurlijk bevatten bananen – net als sinaasappelsap – lekker veel kalium. Prima idee voor een heerlijke shake dus!
Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen. Ook voert je lichaam de afvalstoffen sneller af, je spieren herstellen makkelijker en de kans op onstekingen blijven zo klein mogelijk.
Ten eerste kan een koude douche vóór je gaat hardlopen wonderen doen, vooral als je in de hitte gaat lopen. 'Je voelt je niet alleen beter; je lichaamstemperatuur is ook een beetje lager bij de start van je training.
En bij ons hoef je niet te betalen voor het douchen en kun je spullen gratis in een kluisje bewaren. We vinden het belangrijk dat je sportschool een plek is waar je je thuis voelt. Daarom zijn alle Basic-Fit-clubs ruim opgezet en sfeervol ingericht.
“Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten. Zie bruin vet niet als de heilige graal, maar het is wel zo dat alle beetjes helpen als het erom gaat je (slechte) vet te verminderen.”
Koud douchen is beter voor de huid
Warm douchen kan als gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Dit komt omdat poriën open gaan staan en er zo huidoliën vrij komen en worden afgespoeld. Dus als je last hebt van een droge huid is het raadzaam om het eens te proberen om met koud water te douchen.
Tip 6: Gebruik zweetbandjes
Een zweetbandje om je hoofd absorbeert zweet waardoor er minder zweet in je haren terecht komt. Beter voorkomen dan… toch? Spray weer droogshampoo in je haren en that's it!
Sportarts: “Veel zweten heeft als voordeel dat je je warmte goed kwijt kunt bij het sporten. Nadeel is dat je prestaties erop achteruit kunnen gaan en je uitdrogingsverschijnselen kunt krijgen bij te veel vochtverlies. Zorg dat je tijdens de training voldoende drinkt, zeker als het zo warm is.
In principe is koud douchen niet gevaarlijk, tenzij je hartproblemen hebt. Overleg dan altijd eerst even met je (huis)arts voordat je gaat experimenteren met koud douchen. Wanneer je hartproblemen hebt, kan de 'klap' die de koude douche je geeft, gevaarlijk zijn.
Van een zware tien kilometer wedstrijd moet je vaak minimaal vijf dagen herstellen om boven het oude niveau uit te stijgen. Van een kort rustig duurloopje is een halve dag herstel al vaak voldoende om daarna weer te gaan trainen.
Het koude water zou er voor zorgen dat de bloedsomloop toeneemt waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd, maar Wiertz zegt dat dit niet wetenschappelijk bewezen is. De positieve werking komt dus vooral door het placebo-effect en doet dus niet iets voor je spieren.
Waarom koude therapie na het sporten? De bloedcirculatie in je lichaam wordt gestimuleerd door kou. Tijdens het nemen van een ijsbad gaat je bloed sneller stromen, wat een positief effect heeft op je hart. Daarnaast helpt het bij het herstel van de spieren en heb je minder spierpijn.
Een koude douche zorgt voor vaatvernauwingen, omdat de spieren van de bloedvaten aanspannen. Dit wordt ook wel vasoconstrictie genoemd. Door deze vasoconstrictie is de bloeddruk en 'hydrostatische druk' op dat moment hoger, het hart pompt krachtiger en er is een grotere bloedcirculatie in de spieren.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Er zitten veel voordelen aan een regelmatige sauna sessie na het sporten: het stimuleert spierherstel, helpt het lichaam met het afvalstoffen af te scheiden, bevordert de nachtrust en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Toch is het verstandig om niet zomaar de sauna in te stappen na het sporten.
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.
Wees alert op overtraining. Een beetje spierpijn en vermoeidheid na het sporten is niet erg, dat zijn hele functionele reacties van het lichaam. Maar wanneer een sporter enorm veel spierpijn heeft, voortdurend moe is en geen zin meer heeft om te sporten kan het zijn dat hij of zij overtraind is.
Na het sporten is het advies om binnen 2 uur na de inspanning 20 tot 40 gram eiwit te eten of drinken. Waarvan ongeveer 8 tot 10 gram aan essentiële aminozuren, met daarbij 2 tot 3 gram aan leucine. Leucine zit bijvoorbeeld in melk, kwark, ei en kaas. Leucine speelt een belangrijke rol bij het herstel van spiermassa.