Pas na uren is er sprake van grote vitamine C verliezen. Nadeliger is het wegzetten van gesneden groenten in water. Alle in water-oplosbare voedingsstoffen kunnen daarbij in meer of mindere mate oplossen in het water. Uiteraard hangt dit af van de tijd die de gesneden groente in het water staat.
Zuurstof. Na het openen van een fles of pak sap neemt het vitamine C-gehalte af. Bij zure sappen, zoals sinaasappelsap, gaat dat niet heel snel: Het gehalte aan vitamine C neemt af met maar ongeveer 2 procent per dag. Door sap te schudden kan er meer vitamine C verloren gaan.
Daarnaast kan vitamine C slecht tegen verhitting en raakt het (deels) verloren door het koken, stomen, grillen en roerbakken van groenten. Ook is vitamine C labiel voor zuurstof. Dus ook het snijden van groente en fruit vermindert het gehalte aan vitamine C.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is voor een volwassene dus vastgesteld op 75 mg en de maximale hoeveelheid is 2.000 mg. Alles boven deze hoeveelheid kan als een overdosis worden beschouwd, maar gevaarlijk is het niet.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Per dag heeft u als volwassene 75 mg vitamine C nodig. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn de aanbevelingen respectievelijk 85 mg en 100 mg vitamine C per dag. De maximaal veilige hoeveelheid is vastgesteld op 2000 milligram per dag.
Vitamine C is een sterke ontstekingsremmer die actief bijdraagt aan het verminderen van deze ontstekingsprocessen (2). Deze voedingsstof is dus een krachtige beschermer van uw vaatwanden.
Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken. Dit is vrijwel zinloos, tenzij u een extreme sportinspanning op het oog hebt.
De meeste voedingswetenschappers gaan uit van 1000 - 3000 mg vitamine C per dag in tijden van stress of dreigende virussen.
Vitamine C is een krachtig ingrediënt dat huidverbetering kan bieden op verschillende vlakken. Zo is het een sterke antioxidant, wat betekent dat het de huid beschermt tegen schadelijke invloeden. Denk hierbij aan luchtvervuiling en UV-straling, maar ook irritaties of ontstekingsreacties.
Tip: meng poeder van ascorbinezuur of natrium ascorbaat in iets van voeding, bijvoorbeeld yoghurt, verdeeld over de dag in hoeveelheden per dag: tijdens borstvoeding: 100 mg. tijdens flesvoeding: 100 – 300 mg (van 0-1 jaar, max. 100 mg per leeftijdsmaand)
De Gezondheidsraad adviseert 75 mg vitamine C per dag, maar de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid adviseert 80 mg en andere experts bevelen een nog hogere hoeveelheid aan.
Het is niet nodig om extra vitamine C of bijvoorbeeld multivitamines te slikken (kijk hier welke groepen wel extra vitamines moeten slikken). Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt.
Vitamine C is niet in staat tot vliegen, vervliegen of vervluchtigen. Toch kun je je glas beter vers van de pers ledigen. Want vitamine C en zuurstof, dat geeft een ongewenste reaktie. Vitamine C, zegt Hollman, is een anti-oxidant.
Vitamine C in hoge concentraties (en in de juiste vorm!) op de huid aanbrengen zorgt ervoor dat deze voedingsstoffen door de buitenste lagen van de huid worden opgenomen.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Ascorbinezuur is de vorm van vitamine C die het best is onderzocht. Deze vorm komt van nature voor in voeding en wordt goed opgenomen door je lichaam. Ascorbatencomplex is een samenstelling van ascorbinezuur met mineralen. De mineralen maken het supplement minder zuur.
Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi's, bessen en aardbeien.
Er is nog geen behandeling die u snel kan genezen van corona. Uw lichaam moet dit vooral zelf doen. Wel kunt u medicijnen nemen tegen uw klachten: Tegen pijn en koorts kunt u het beste paracetamol nemen.
Belangrijk nutriënt voor het afweersysteem
Een van de bekendste nutriënten is vitamine C (ascorbinezuur). Dit nutriënt is onontbeerlijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Ons lichaam kan zelf geen vitamine C synthetiseren en is volledig afhankelijk van voeding om in zijn behoefte te voorzien.
Hoeveel vitamine C mag je nemen? De RI (Referentie Inname) van vitamine C is 80mg, maar deze hoeveelheid is niet altijd voldoende. Als je gezond bent en vitamine C neemt ter ondersteuning van je weerstand bij inspanning of intensief sporten, dan heb je 200mg Vitamine C per dag extra nodig.
Het is een antioxidant en helpt de activiteit van vitamine E in stand te houden. Vitamine C is van belang voor het behoud van sterke botten en helpt het natuurlijk immuunsysteem van de lichaamscellen. Daarbij is vitamine C goed bij futloosheid en heeft het een gunstige invloed op de vermindering van moeheid.
Het draagt bij aan de bescherming van gezonde cellen en weefsels tegen vrije radicalen. Tevens is vitamine C van belang voor het zenuwstelsel en kan het helpen vermoeidheid te verminderen. Vitamine C bevordert de energiestofwisseling en verhoogt het ijzergehalte in het bloed.