Dan raak je in de vetverbranding. Dit proces kan wel een tijdje duren. 24-48 uur gemiddeld. Op het moment dat je smokkelt en daardoor uit ketose raakt, duurt dit dus opnieuw 24-48 uur voor je er weer in terug raakt.
Afhankelijk van je stofwisseling en eetgewoonten kan dit variëren van 24 uur tot 14 dagen. Om permanent over te schakelen op een ketogene stofwisseling dien je een strikt ketogeen dieet te volgen en niet meer dan 30 tot 50 gram koolhydraten per dag te eten.
Wanneer je koolhydraten eet, zal je lichaam eerst de koolhydraten gaan gebruiken als energiebron, voordat het mogelijk wordt om de vetten te gebruiken. Het Ketose-proces stopt dan tijdelijk. Daarom is het aan te raden de eerste periode (2-3 weken), je zo goed mogelijk aan de richtlijnen van het Ketose-dieet te houden.
Ten tweede, gebruik de situatie als een leerervaring: test je ketonwaarden de volgende dag met een keton meter om te zien of je echt bent geschopt uit ketose. Sommige mensen kunnen meer koolhydraten verdragen dan anderen, vooral als je al een tijdje een keto-dieet volgt.
Wanneer je abrupt stopt met het dieet, is de kans inderdaad groot dat je weer snel aankomt. Als je eerst weinig koolhydraten hebt gegeten, en dan weer terug gaat naar een dieet met veel koolhydraten heb je aanzienlijke kans dat je kilo's aankomt, zeker wanneer je nog net zoveel vetten en eiwitten blijft eten.
Een goede vuistregel is om fruitsoorten met meer dan 15 gram koolhydraten per 100 gram te vermijden. Voorbeelden hiervan zijn bananen, passievrucht, dadels, rozijnen etc. Koop je fruit ook altijd vers of ingevroren, maar nooit in blik of gedroogd. Ook vruchtensappen worden afgeraden tijdens het keto dieet.
Keto levert op de korte termijn veel energie en verbeterde cognitieve functies. Maar zeker op de lange termijn levert keto vele gezondheidsvoordelen. Denk hierbij aan de gezondheid van het hart en vaten, het verbeteren van de impact van glucose.
In veel gevallen vallen mensen niet af omdat ze nog geen ketose hebben bereikt. De meest voorkomende reden om niet in ketose te raken, is te veel koolhydraten eten. Voor de meeste mensen is 20 tot 50 gram koolhydraten per dag al het maximum. Hier lees je meer over symptomen van ketose.
De specifieke boosdoener is aceton, een type keton dat het lichaam verlaat via de urine en adem (bron). Hoewel deze ademgeur minder ideaal is voor de mensen om je heen, is het een positief teken dat je lichaam zich aanpast aan ketose.
Een dieet met veel vetten en vooral weinig koolhydraten is de snelste manier om in ketose te raken net als een lange periode van vasten. Vasten voor lange periodes wordt doorgaans niet aangeraden en is de ongezondste optie. Een dieet met veel vetten, weinig eiwitten en geen koolhydraten heeft de voorkeur.
Als je het keto dieet net gaat volgen, dan kan het zijn dat je in de eerste week tussen de 1-5 kilo afvalt afvalt. Daarna zal je gemiddeld 0,5 kilo per week kunnen afvallen, maar dit gebeurt in stappen.
Vooral sterke drank (drank met een hoog alcohol percentage (40% of hoger)), zonder toegevoegde suiker en smaakjes kan laag in koolhydraten zijn. Je kan dit soort dranken dan ook op een keto dieet drinken. Je kan ook best een glas wijn of champagne nemen en toch in ketose blijven.
Een licht gevoel in je hoofd is een bekende bijwerking van zeer koolhydraatarme diëten en houdt verband met de uitdroging die eveneens optreedt. Hierdoor daalt je bloeddruk en gaat er minder zuurstof naar je hersenen. Je kunt je verward, ontregeld, vergeetachtig en gewoon 'uit je evenwicht' voelen.
Conclusie. Koolhydraatarme vermageringsdiëten zoals het ketogeen dieet leveren op korte termijn het meeste gewichtsverlies op. Op lange termijn blijken aanhangers echter het meest weer aan te komen. Een mediterrane voeding met een evenwicht tussen vetten en koolhydraten lijkt de beste resultaten op te leveren.
Maximaal 50 gram koolhydraten
Bij een ketogeen dieet eet je 20 tot 50 gram koolhydraten per dag. Om aan voldoende energie te komen schakelt je lichaam daarbij over van koolhydraatverbranding op vetverbranding. In je lever worden vetten omgezet in energie, hierbij komt een restproduct vrij, de zogenaamde ketonen.
Vetverbranding is het omzetten van vet in energie.
Wanneer je vet verbrandt, zet je lever vet om in vetzuren en glycerol. Het enzym acetyl-CoA zorgt ervoor dat deze stofjes weer worden omgezet in water, koolstofdioxide en energie. Deze energie wordt gebruikt voor het aansturen van spieren.
Op een keto dieet kan je in principe alle soorten onbewerkt vlees, vis, gevogelte en natuurlijk eieren eten.
Welke zuivelproducten zijn NIET toegestaan tijdens het ketogeen dieet? Helaas voor de fervente melkdrinkers onder ons, melk is niet toegestaan. Vooral de magere en halfvolle melksoorten zijn een NO GO in het ketogeen dieet. Deze soorten bevatten weinig vet en voornamelijk dus alleen koolhydraten en eiwitten.
Als je te weinig vet gaat eten, riskeer je dat je lichaam op de spaarstand gaat. Als je te veel vet blijft eten, zal je goed in ketose zijn, maar niet of weinig afvallen.
Gewone voeding bestaat voor een groot deel uit koolhydraten. Het ketogene dieet bestaat voornamelijk uit vetten en in mindere mate uit eiwitten. U eet dan geen brood, aardappels, pasta en andere koolhydraatrijke voeding. Daarom is het best een lastig dieet.
Wanneer je een ketogeen of koolhydraatarm dieet volgt, zijn vetten je beste vriend! Vet is je primaire energiebron waardoor je lichaam in ketose komt en blijft en beslaat 65-85% van je dagelijkse macro's. Dit betekent echter niet dat je zomaar elk type vet kunt eten wat je maar wilt.
Kaas. Ja, kaas gaat zelfs heel goed samen met een ketogeen dieet! Rijk aan eiwitten en vetten. En vaak zelfs helemaal vrij van koolhydraten!
Havermout heeft als ontbijt binnen een keto dieet dus niet bepaald de ideale verhouding. Maar kun je havermout eten tijdens een keto dieet? Dat kan, maar niet veel. En als je tijdens het ontbijt al havermout eet, dan wordt het lastiger om de rest van de dag onder de koolhydraten limiet te blijven.