Oesters hebben vele smaakschakeringen. Afhankelijk van de soort smaken ze zilt, metaalachtig of zelfs zoet. Wil je de smaak van je oester deskundig beschrijven, dan verwijs je dus naar 'het zilte van de zee', 'een koperen nasmaak' of 'een zoete toets van meloen'.
Wat veel mensen niet weten is dat oesters niet enkel zout smaken, maar ook metaalachtig en zelfs zoet. Deze pareltjes van de zee hebben vele smaak schakeringen en dat maakt dat oesters een ware gastronomische lekkernij zijn geworden.
"Helaas is er nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen", laat de organisatie weten. "Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen zoals andere soorten zeevoedsel.
En nu: eten maar
Maak de oester los met een vork, zet de schelp aan je mond en laat hem naar binnen glijden. De oester meteen doorslikken is, in tegenstelling tot wat je misschien altijd hebt gedacht, niet de bedoeling. Kauw goed, minstens drie keer, zodat alle smaken vrijkomen.
Wij houden rekening met 2 oesters per persoon. Onze ervaring heeft ons geleerd dat deze rekenmethode in 95% van de gevallen perfect uitkomt. Er zijn gasten die er 2 eten, er zijn gasten die er geen eten en er zijn gasten die er (veel) meer dan 2 eten.
Sommige ongewervelden, zoals octopussen, voelen vermoedelijk ook pijn. Andere dieren, zoals mieren en andere insecten en oesters, voelen geen pijn.
"Een slechte oester heeft een penetrante zwavelgeur. Dit ruik je zodra je de oester opent." Ook mag er niets anders in de schelp zitten dan de oester zelf en het oestervocht. "Zit er bijvoorbeeld een worm in de schelp, dan betekent dit niet per se dat de oester niet goed is.
Vroeger kwamen ze al voor, maar toen uitsluitend in de platte variant. Overal langs de Europese kust lagen de langzaamgroeiende oesters. Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
Het norovirus zit vooral in rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters en mosselen. Dit kan komen doordat deze in besmet water gekweekt zijn. Verder kunnen ook rauwe groente en fruit besmet zijn door het gebruik van besmet water. Met name zacht fruit, zoals bosvruchten, is gevoelig voor besmetting.
“Als je “denken” echter definieert als “abstract redeneren en bewustzijn”, dan is het antwoord voor de ongewervelde dieren: neen.”
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
Oesters hebben vele smaakschakeringen. Afhankelijk van de soort smaken ze zilt, metaalachtig of zelfs zoet. Wil je de smaak van je oester deskundig beschrijven, dan verwijs je dus naar 'het zilte van de zee', 'een koperen nasmaak' of 'een zoete toets van meloen'.
rauw. Oesters zijn heerlijk om zo uit de schelp te eten. Na het openen, de oester even bestrooien met verse peper en sprenkel er wat citroensap overheen.
Zeeuwse én platte oesters zijn rauw een heerlijke traktatie, gewoon met wat peper uit de molen en citroen of met wat wijn- of frambozenazijn vermengd met wat gesnipperde ui, waarvan u enkele theelepeltjes over de oesters sprenkelt. Eventueel mengt u er nog wat suiker bij voor een iets mildere vinaigrette.
Een geopende schelp levert een uitgedroogde oester en die kun je niet eten. Als je de schelp niet of lastig open krijgt, dan is het in orde. Druppel wat citroensap op de kieuwen van de oester. Als deze samentrekt, kun je hem eten.
oesters openen. Reken op 2-3 stuks per persoon, of meer natuurlijk.
Een oester heeft onder andere een hart, een maag, bloedvaten, spieren, een mond, nieren en een mantel (het buitenste laagje van het dier). Ook heeft hij kieuwen, waarmee hij kleine alg-deeltjes uit het water zeeft als voedsel. Met zijn spieren opent en sluit hij zijn twee kleppen om te eten of ter bescherming.
Het oesterseizoen duurt van september tot en met april en dan kunt u deze lekkernij volop eten in de betere restarants in Zeeland.
Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Je kan bij oesters zien hoe oud ze zijn. Net als een boom heeft een oester jaarringen en elke ring staat voor 1 jaar.
Je zet de schelp aan je mond, je laat de oester naar binnen glijden en kauwt er minimaal 3 keer op, want zo komen de smaken goed tot hun recht. Direct doorslikken is dus uit den boze! Hoe bereid je oesters? Er zijn veel manieren om oesters te eten, de klassieke manier is toch wel met citroen en peper.
In Nederland leven geen grote aaseters. Vossen en buizerds zijn geen echte aaseters, maar ze profiteren wel van dode dieren. Raven, kraaien en zelfs zeearenden komen op kadavers af. In grote natuurgebieden laten mensen een dood hert, rund of wild paard soms expres liggen, zodat de aaseters er wat aan hebben.
Niet alleen zoogdieren zoals wij, maar ook vogels, vissen en mogelijk kreeften. Wie niet kan praten, voelt geen pijn, was lange tijd het adagium in de wetenschappelijke wereld. Tot de jaren 1980 opereerden artsen baby's die nog niet konden praten zonder verdoving.