Kamut heeft een wat zoete, nootachtige smaak. Een smaak wat zeer zeker gewaardeerd wordt door kinderen. Er is ook een volkoren meel verkrijgbaar, KLIK HIER . Met dit meel kun je direct lekkere broodjes en/ of brood bakken.
Deze tarwesoort is rijk aan proteïnen en bevat in vergelijking met 'moderne' tarwe meer mineralen zoals zink en magnesium. Kamut bevat is ook een goede bron van selenium, een mineraal dat een sterk antioxidant zou zijn. Kamut bevat ook veel vitamine E en eiwitten.
Kamut heeft een zeer lange kooktijd: ongeveer 45 minuten in gezouten water.
Ondanks de gluten in KAMUT® khorasan tarwe verschillend zijn in vergelijking tot moderne tarwe, zijn ze nog steeds aanwezig en daarom is het graan niet geschikt voor mensen met coeliakie.
Kamut is biologisch verbouwd en is rijk aan voedingsstoffen. De smaak is gelijk aan die van goede tarwe en heeft ook ongeveer dezelfde prijs. Zoek je goede tarwemeel of bloem voor brood, pizza of bijvoorbeeld pasta en vind je Kamut in de winkel, dan weet je zeker dat je goede bloem of meel koopt met dit merk.
Khorasan tarwe van het merk KAMUT® is een oud graan. Het KAMUT® handelsmerk garandeert dat de khorasan tarwe nooit genetisch gewijzigd wordt en altijd biologisch verbouwd wordt. De tarwe is geliefd voor haar hoge voedingswaarde, betere verteerbaarheid, zoete nootachtige smaak en stevige structuur.
Haver is van nature glutenvrij. Maar in de Europese wetgeving via de Verordening EG Nr. 828/2014 staat dat haver een glutenbevattende graansoort is. Dat is opmerkelijk omdat haver van nature geen gluten bevat.
Green Kamut is een 100% natuurlijk gedroogd sap in poedervorm. Het is gemaakt van jonge bladeren van Kamut (65%) en Alfalfa (35%). Gedroogd bij 28°C. Organisch geteeld.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
De polyfenolen in lijnzaad werken ontstekingsremmend en helpen bij verkoudheid en griep [2]. Lijnzaad is glutenvrij: Doordat lijnzaad glutenvrij is, is het geschikt voor mensen met coeliakie of een gluten-overgevoeligheid [2].
Sommige personen krijgen direct klachten, bij anderen komen de klachten na een aantal dagen opzetten. Iemand met glutensensitiviteit zal waarschijnlijk minder heftig reageren op het binnenkrijgen van gluten dan iemand met coeliakie die per ongeluk gluten gegeten heeft.
Direct na het eten van een product met gluten, waaronder brood, kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, een opgezette buik, buikpijn, energietekort, diarree of juist verstopping. Wanneer je elke keer nadat je iets met gluten eet, last hebt van buikpijn of een andere klacht, dan kan dit duiden op coeliakie.
Coeliakie en kans op overlijden
Mensen met gediagnosticeerde coeliakie hebben géén verhoogd overlijdensrisico. Met andere woorden: coeliakiepatiënten sterven niet vroeger of later dan niet-patiënten. Dit wordt bevestigd door onderzoek.
Mensen met coeliakie zijn intolerant voor gluten. Het eten van gluten zorgt bij hen voor schade aan het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kan iemand diarree, buikpijn en een opgezette buik krijgen.
Zoals gezegd kunt u lijnzaad niet onbeperkt eten. Het bevat namelijk cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide. Dat kan vervolgens ademhalingsproblemen veroorzaken of zelfs een hartstilstand.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag geeft geen problemen. Toch is het beter om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te lang. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen, net als bijvoorbeeld vlierbessen, bittere amandelen en exotische knolgewassen (zoals cassave).
Lijnzaad maakt je darmen schoon, waardoor je stoelgang veel vlotter zal verlopen. Wanneer je het breekt, komt er een soort slijm vrij. Dat slijm vormt een laag in je darmen die alle afvalstoffen mee naar buiten neemt. Dat is mogelijk doordat het slijm bindt met de andere stoffen.
Gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen in het lichaam, maar een nadeel is dat het veel werkzame stoffen heeft verloren. Ongebroken lijnzaad wordt weer nauwelijks verteerd vanwege de harde schilletjes.
De hoeveelheid schadelijke verbindingen (waaronder cyanogenen) die door het lichaam kan worden opgenomen is groter naarmate lijnzaad fijner wordt gemalen. Om die reden is het verstandig om gebroken lijnzaad te gebruiken in plaats van fijn gemalen. Waarom dan niet gewoon heel lijnzaad (en dus niet gebroken) kopen?
Omdat chiazaad een bloedverdunnende werking heeft, kun je het beter vermijden als je een lage bloeddruk hebt of bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicatie gebruikt. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, een allergische reactie, winderigheid of diarree.
Mogelijke bijwerkingen
Door de grote hoeveelheid vezels die in de chiazaadjes zitten, kun je last krijgen van winderigheid, een misselijk gevoel, diarree en een opgeblazen gevoel.
Hoe gebruik je chiazaad? Je kunt de zaadjes over je salade strooien, over een schaaltje yoghurt, door de soep of gewoon voor een crunchy effect over een boterham met notenpasta. De zaadjes zijn verteerbaar dus je hoeft ze niet per sé eerst fijn te malen, maar dat kan wel natuurlijk.
Lijnzaad is licht bloedverdunnend. Zit je al aan de bloedverdunners of gebruik je regelmatig aspirine, overleg dan met je arts of je de medicijn in samenspraak met hem of haar af kunt bouwen. Let op mogelijke blauwe plekken die erop kunnen wijzen dat het bloed te dun wordt.