Het bier is te herkennen aan een gouden, amberachtige kleur, een extra hoppige smaak en proeft vaak extra bitter. De extra bittere smaak van de IPA wordt veroorzaakt door het hoge hop gehalte waarmee dit bier gebrouwen is.
IPA bier & eten
IPA bier is door de grote hoeveelheid hop een bitter bier. Niet gevreesd, de hop zorgt ook voor een fruitige en tropische smaak. IPA bier drinkt lekker weg bij: Sterke, pittige smaken zoals in een curry.
IPA is een van oorsprong Engelse biersoort, waarbij er meer hop wordt toegevoegd dan bij pils. Daardoor zijn IPA-bieren vaak bitterder, maar dat wordt goedgemaakt door de fruitige tonen. Het alcoholpercentage ligt tussen 5 en 7,5 procent.
NEIPA (New England IPA)
Deze variant van IPA bier legt veel minder nadruk op de hopbitterheid waar veel IPA bieren juist om bekendstaan. De NEIPA heeft een licht bittere afdronk en kenmerkt zich juist door een zachte smaak.
IPA's bij het eten
Ideaal bij een IPA is de vette hap. Bitterballen, partysnacks en vlammetjes bijvoorbeeld. Het bittere van het hop zorgt voor een intensere smaak bij de snack. Het vet in de snack neemt weer wat van de hop weg waardoor het bier ineens een frisse dorstlesser is geworden.
Alcohol onttrekt namelijk altijd vocht aan je lichaam – of er nou 4 of 6% van in zit. Kortom: in bier zitten veel calorieën, het maakt niet uit welke soort je drinkt. Als je liever een IPA of pilsner wegtikt, raden we je aan daarvoor te kiezen. Verder weinig overwegingen, wat betreft je buikomvang.
De extra bittere smaak van de IPA wordt veroorzaakt door het hoge hop gehalte waarmee dit bier gebrouwen is. Hop zorgt niet alleen voor de bittere smaak, maar is ook de reden dat er aroma's in het bier zitten. Je kunt, door de hop, in een IPA vaak de geur van tropische vruchten herkennen.
Een Pale Ale is een stuk minder uitgesproken dan zijn grotere broer India Pale Ale. Want… een IPA is zwaarder, hoppiger en sterker van smaak.
IPA bieren zijn over het algemeen extra gehopt en bitterder bieren, met kenmerkende harssige, tropische en fruit tonen. Traditioneel gebrouwen door Engelse brouwerijen, de laatste jaren echter vooral door Amerikaanse en andere craft brouwers van over de hele wereld.
Brand IPA 0.0 is een een fruitig en citrusachtig bier. Aromatisch hoppig met een zachte bitterheid. Deze IPA is alcoholvrij, maar dat proef je niet. Het hoppige karakter biedt zoveel smaak dat je de alcohol niet mist.
IPA staat voor India Pale Ale en wordt op verschillende manieren uitgesproken. Sommige zeggen IEPA, anderen weer Ippa en vaak hoor je ook Aipiee. Hoe je het uitspreekt maakt eigenlijk niet zoveel uit.
Een voorbeeld van bierstijlen waar soms verwarring over ontstaat zijn Lager bier en Pils. Als je op het etiket van een flesje Heineken kijkt zie je Lager staan... Maar het is toch pils?! Simpel gezegd, Pilsener is een variant van Lager bier.
De term dubbel verwijst naar de hoeveelheid graan per liter water die bij het brouwen gebruikt wordt. Hoe meer graan, hoe meer suiker. Meer suiker zorgt weer voor een hoger alcoholpercentage en de typische zoete smaak van dubbel bier. Dubbel bier heeft dus niets te maken met een dubbele vergisting.
Jopen Mooie Nel, ook wel Jopen North Sea IPA, is een India Pale Ale met een geweldige balans tussen hop en mout. Niet voor niets werd dit bier in 2015 tijdens de Dutch Beer Challenge uitgeroepen tot Beste Bier van Nederland. Mooie Nel is fris, is fruitig en heeft een flinke dosis bitterheid.
De prijs zit hem niet in de ingrediënten. Bier bestaat bijna geheel uit water. Reken met 100 procent minus het alcoholpercentage en je hebt het percentage water. Een pilsje met 5 procent alcohol bestaat dus voor 95 procent uit water, een speciaalbier met 8 procent alcohol dus voor 92 procent.
Over het algemeen zijn er een paar kruiden die het goed doen. Dit zijn onder andere chilipeper, koriander, jeneverbes, kaneel, kruidnagel, sinaasappel en zoethout. Dit zijn de smaken die een speciale ondertoon aan het bier weten toe te voegen.
Stout. Stout bier is oorspronkelijk afkomstig uit Londen waar het bier al gebrouwen wordt sinds 1730. Stout wordt gekenmerkt door de donkerbruine tot zwarte kleur en branderige bittere smaak. Stout bestaat zowel in boven als ondergistende varianten.
Wat is NEIPA? NEIPA bier of voluit “New England IPA” is een substijl die in korte tijd erg populair is geworden. Het zachte en fruitige karakter van dit bier met een subtiel bittertje spreekt bij velen bierliefhebbers tot de verbeelding en wordt daarom zo geliefd.
Wat is Black IPA? Black IPA (of BIPA voor vrienden) is een zwarte IPA variant vol tropische fruittonen en (licht)bittere smaken die je kent van andere IPA's. Door het gebruik van geroosterde mouten heeft deze stijl echter een eigenwijze smaak van pure chocolade en vers gebrande koffie.
De American Pale Ale is de Amerikaanse interpretatie van de klassieke Engelse stijl. De Amerikaanse variant wordt gekenmerkt door bloemige en fruitige aroma's, afkomstig uit de Amerikaanse hopsoorten. Het bovengistende bier heeft een medium tot hoge hopbitterheid, de moutigheid is medium tot laag.
Het merendeel van de smaak komt uit de basismout, dus probeer aan Engelse pale mout te komen. Ook voor de caramout en tarwemout kunnen het beste de Engelse soorten gebruikt worden. Maal het mout en stort bij een water-moutverhouding van 3:1 en een temperatuur van 67 °C.
Hop is de plant die je aan de dikke graanthee toevoegt om het bier houdbaarheid, aroma en zijn typische bitterheid te geven. Hop heeft een specifieke geur (kruidig, fruitig of bloemig) en een specifieke bittere smaak. Een hoppig bier is dus te herkennen aan de geur van hop en/of strak bittere smaak.
Maar als je in de mood bent om eens wat anders te proberen, raden wij aan om er een pale ale of ipa bij te drinken. En het brandende gevoel op je tong vanwege een pittige thai curry verzacht je prima met een imperial ipa.
American IPA: Dit bier wordt (vaak) gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten, wat zorgt voor een stevige hopsmaak. In tegendeel tot de English IPA speelt de mout bij de American IPA slechts een bijrol. De aroma's van de Citrus en andere tropische vruchten nemen bij deze IPA's vaak de hoofdrol op zich.
Witbier is een bovengistend tarwebier. Het wordt vaak gebrouwen met een klein deel gerstemout, ongemoute tarwe en soms een beetje haver. Doordat het bier ongefilterd is heeft het een troebel uiterlijk. Het alcoholpercentage ligt meestal tussen de 5 en 6 procent.