Smaakt naar: Gewürztraminer is de volwassen versie van moscato wijn: meer alcohol, intensere aroma's en een relatief lage zuurgraad. Je proeft: Fruit: lychee, grapefruit, abrikoos, perzik, ananas. Andere aroma's: honing, gember, kaneel, roos.
Gewurztraminer, een karakteristieke witte wijn
Door de lage zuurgraad en het hoge alcoholgehalte en de aroma's smaken veel Gewürztraminers erg zoet.
De gewürztraminer witte wijn kan zowel droog als zoet zijn. De droge gewürztraminer witte wijn heeft een rijke olieachtige aroma dat soms de neiging heeft om zoet aan te doen. De zoet gewürztraminer wijn wordt in de Elzas gemaakt van late oogst gewürztraminer druiven.
De meest voorkomende geur in wijn is eikenhout, wat kan duiden op de leeftijd van een wijn. Andere veel voorkomende geuren zijn druif, gist, fruit en honing. Deze aroma's kunnen de smaak van een wijn aangeven en aanwijzingen geven over hoe deze is gemaakt.
Wanneer een wijn slecht is geworden door dat hij te lang open is geweest, krijgt hij een zure smaak, een smaak die in de buurt komt van azijn en een scherp gevoel in je neusholtes achter laat zoals bijvoorbeeld mierikswortel ook kan doen.
Alcohol zorgt via een chemisch proces voor meer urineproductie.Hierdoor droogt het lichaam uit, waardoor de vloeistofdruk in de hersenen verlaagd wordt. Dit resulteert in hoofdpijn, nadorst en een droge mond. Drink dus voor ieder glas wijn óók een glas water.
Het verschil tussen zoete wijn en droge wijn gaat om de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Bij droge witte wijn wordt tijdens het vergisten alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer er minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog.
Is Gruner Veltliner droog of zoet? De Grüner Veltliner is een droge witte wijn.
Als de fles voor driekwart gevuld is, kan Gewürztraminer tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden, mits deze met de kurk is hersluitbaar gemaakt.
Gewürztraminer: de witte druif uit de Franse Elzas
De lichtpaarse druiventrossen van de gewürztraminer hangen niet alleen in Duitsland, maar over de hele wereld aan druivenranken. Toch zijn de paarsgekleurde druiven echt witte druiven.
Grüner Veltliners zijn meestal droog en verfrissend. Er zijn Grüner Veltiners met sappige aroma's van wit fruit als appel en peer. Andere hebben juist het weelderige van meer exotische vruchten, zoals ananas en nectarine. Kenmerk van veel Grüner Veltliners is het kruidige toontje van versgemalen peper.
Rode korst kazen zoals chaumes, port salut en reblochon
Leg je een echte stevige roodschimmelkaas op de plank? Ga dan voor een aromatische gewurztraminer, zoals de prijswinnende Adam Gewurztraminer Réserve.
Zoete wijnen hebben een merkbaar zoete smaak door het hogere suikergehalte.Ze kunnen een rijke, volle en stroperige textuur hebben. Let op de zoetheid op je tong en hoe lang de zoete smaak aanhoudt.
Van welke druivensoorten wordt zoete witte wijn gemaakt? Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles. Moelleux staat gelijk aan licht zoet, doux staat voor zoete wijn.
Chardonnay is van nature een droge wijn. Dit betekent dat tijdens het fermentatieproces de suiker in de druiven volledig wordt omgezet in alcohol, waardoor er weinig tot geen restsuiker overblijft. Het resultaat is een wijn die droog is, wat simpelweg betekent dat het niet zoet is.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken. Heb je een jonge riesling dan proef je gele en groene appels met een lekkere rinsheid.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
Maar welke rode wijn is nou de beste keuze? Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.