Forel heeft een fijne structuur en een lekkere, vrij neutrale smaak. Het is een wat vettere vis, die daardoor ook heel geschikt is om te roken. Forel kan worden gekookt, gestoofd, gepocheerd, gebakken of gegrild en in de oven worden bereid.
Gerookte forel heeft een lekkere zachte en fijne smaak en is ook een minder vette vis dan bijvoorbeeld gerookte makreel. Ideaal als lunch maar misstaat ook zeker niet bij de paasbrunch of bij de high-tea.
Houd de vis aan de kop vast met je linkerhand met de rug naar je toe. Maak langs de kieuw een insnede naar de kop toe en draai je mes een kwartslag, houd het mes bijna horizontaal en goed met de zijkant op de graat. Snijd in één beweging de filet eraf.
De schalen van forel zijn kleiner dan die van zalm. Dit komt grotendeels door de grootte van de vissen. Zalm heeft een meer langwerpig hoofd, het voorste deel van de schedel (rostrum) is prominenter geavanceerd. In forel is het minder uitgesproken, in staat tot iets afgeknotte vorm.
Het verschil tussen een zalmforel en een gewone forel is niet de soort maar het vlees en het formaat. Gewone forel heeft grijs visvlees en zalmforel heeft roze visvlees. De zalmforel wordt ook vaak in een groter formaat verkocht dan gewone forel. De naam zalmforel is een fantasienaam.
Forel heeft een fijne structuur en een lekkere, vrij neutrale smaak. Het is een wat vettere vis, die daardoor ook heel geschikt is om te roken. Forel kan worden gekookt, gestoofd, gepocheerd, gebakken of gegrild en in de oven worden bereid.
Smaak & bereiding
Het vlees van de regenboogforel is schelpachtig en zacht. Het vlees heeft een zoetige geur. Kenners beweren dat beekforel of zeeforel een betere smaak heeft dan regenboogforel. Forel kan worden gebakken, gegrild, gestoomd, gerookt en klaargemaakt in de oven of barbecue.
Dit is vaak prima te doen, aangezien een forel meestal niet overmatig veel graten heeft. Je kunt de forel ook bakken zonder de graten te verwijderen.
Forel is één van de gezondste vissen die je aan je dieet kunt toevoegen. Van de forelsoorten is de regenboogforel de bekendste. Deze vis zit boordevol omega 3 en proteïne. Net als bij zalm bestaat het dieet van wilde forel vooral uit garnaaltjes en kreeftjes, wat de roze kleur geeft aan de vis.
Kenmerken. Deze vis heeft een grijsgroen lichaam op de rug, geelgrijs aan de zijkanten met rode en zwarte vlekken en een witgrijze buikzijde. De vetvin bevindt zich ver aan de achterkant. De bek is bezet met kleine tanden.
Hele vis: 200-250 gram per persoon (bijvoorbeeld: hele makreel, hele forel)
Schraap met je mes van de staart naar de kop van de vis dus tegen de richting van de schubben in. Doe dit voor beide kanten en spoel daarna met water de overgebleven schubben weg. Je kunt hier het beste een oud mes voor gebruiken omdat het wegschrapen van de schubben het snijgedeelte snel bot maakt.
Palingen kunnen wel 80 jaar oud worden. Paling smaakt naar makreel maar is vetter, even vet als haring. Het vlees is zacht en zoet.
De sidderaal lijkt weliswaar veel op de paling, maar is nauwer verwant aande karper en de meerval.
Hoe gerookte forel opwarmen? Gerookte forel in aluminiumfolie verpakken en in een oven op 200 °C 5 minuten verwarmen.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
De makreel is vooral gekookt een veelgegeten vissoort. De makreel is een echte lekkernij en heerlijk om af en toe eens te eten. Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Bak de forel gedurende 5 minuten aan beide kanten. Je kunt heel makkelijk zien als de forel gaar is, want dan valt het vlees makkelijk van de vis.
Wanneer je hem in de koelkast bewaart, kun je hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. Je kunt de vis ook invriezen op de dag van aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.
Zowel rauw, ceviche als gebakken smaakt deze vis voortreffelijk. Ceviche is de benaming voor rauwe vis die wordt gemarineerd in citrussap. Snijd de forel in mooie kleine stukjes en marineer in citrussap naar keuze (yuzu, limoen of citroen).
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.