De cabernet sauvignon is te herkennen aan de cassisgeur en smaak, de chocoladegeur en misschien een vleugje tabak. Daarnaast kunnen ook munt of cederhout een geur zijn waaraan de druif te herkennen is. Het is een wijn met een medium tanninegehalte en zuurtegraad.
Vooral de smaak van beide druiven is erg verschillend. De merlot is over het algemeen zachter en subtieler en daarnaast heeft deze druif minder tannines. Verder is de merlot vaak een wat meer toegankelijke wijn. De cabernet sauvignon staat bekend als een volle rode wijn met veel tannines.
Cabernet Sauvignon droog of zoet
Zoete rode wijn van de Cabernet Sauvignon is slechts expirimenteel, want de populaire druif wordt droog gevinifieerd wanwege de krachtige robuuste tannines, de fruitige bessengeur en bij houtrijping geweldige afdronk met ceder, chocola en tabak.
De Merlot wordt vaak gezien als het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon. De Merlot is vaak wat zachter en subtieler. Ook bevat de Merlot vaak minder tannines.
Merlot of Cabernet Sauvignon; de verschillen in het kort
De Merlot en Cabernet Sauvigon zijn beide rode wijnsoorten, maar beide toch verschillend op hun eigen manier. De Merlot is een stuk toegankelijker, heeft meer fruit en is zachter van smaak.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Cabernet sauvignon geeft soepele en krachtige rode wijnen, met veel body, vrij veel tannine en vaak een hoog alcoholpercentage. De druif geeft wijnen een robijnrode kleur.In koele klimaten wordt deze robijnrode kleur vergezeld van een iets paarsblauwe tint.
Merlot is het zachtere zusje van de Cabernet Sauvignon en wordt vaak gezien als een ongecompliceerde wijn. Merlot kan juist heel goed jong gedronken worden door haar zachte, romige en fruitige aroma's en dat is ook de reden dat veel wijnmakers dol zijn op deze druif!
Start met een soepele wijn
Vaak is een wijn met veel tannine moeilijker te drinken. Begin jij dus net met rode wijn drinken, kies dan voor een wijn met minder tannine. Twee bekende en makkelijk te drinken rode wijnen zijn: Pinot Noir – Dit is een wijnsoort die goed samengaat met verschillende gerechten.
De Sauvignon Blanc is een droge witte wijn met een frisse en fruitige smaak en 'groene' geur. De wijn heeft een hoge zuurtegraad. De smaken die te ontdekken zijn in de wijn zijn: Perzik, kruisbes, zwarte bessen en groene appel. Verder zijn er nog specerijen die deze smaak aanvullen: Muskaat, valeriaan en gras.
Cabernet Sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie. DNA onderzoek uitgevoerd in Californië in 1997 bevestigde dat Cabernet Sauvignon ontstaan is door een genetische kruising van de Cabernet Franc en Sauvignon Blanc.
Cabernet kan verwijzen naar: Cabernet Franc, blauw druivenras dat wordt geteeld in de Bordeauxstreek. Cabernet Sauvignon, blauw druivenras dat wordt geteeld in de Bordeauxstreek. Cabernet Cortis, blauw druivenras uit Duitsland.
Merlot de meest verbouwde rode wijnsoort
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert. Wanneer gevinifieerd als een gedroogde rode wijn, vertonen Merlot-druiven grote smaakverschillen, afhankelijk van het type en het klimaat waarin ze worden verbouwd.
De meeste rode wijn is droge rode wijn, dit komt omdat bij de productie van rode wijn meestal alle suikers vergist worden. Echter, sommige druiven bevatten meer suikers dan gemiddeld en wijn van deze druiven wordt ook wel zoete rode wijn genoemd.
Rode wijn van de Cabernet Sauvignon
Hij is vol van smaak en heeft een donkere kleur. Het is de meest gebruikte druif voor rode wijn. De druif cabernet sauvignon is een kruising tussen de cabernet franc en de sauvignon blanc druif. Deze is omstreeks 1650 ontstaan in de rode wijn regio Bordeaux.
Kies voor een rode wijn met weinig tannines, want die is een stuk toegankelijker. Tannines kunnen namelijk zorgen voor een droog mondgevoel wat niet prettig is als beginnende wijndrinker. Met een Merlot of een Pinot Noir zit je on the save side. Dit zijn de ideale wijnen om kennis te maken met de wereld van rode wijn.
Volrond en sappig (rode wijn)
Dit zijn vaak wijnen met een zachte en krachtige smaak. Ze hebben geuren van bramen, hout, vanille en kruiden. Volronde en sappige wijnen zijn vaak Cabernet, Merlot, Petit Verdot, Tempranillo en Shiraz.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
Druivensoorten die perfect geschikt zijn voor de productie van soepele rode wijn, zijn bijvoorbeeld Merlot, Pinot Noir (ook Spätburgunder, Blauburgunder of Pinot Nero genoemd) en Barbera. Deze wijnen worden bovendien overal op de wereld geproduceerd, zoals in Italië, Spanje, Oostenrijk en natuurlijk ook in Frankrijk.
Cabernet sauvignon: 7-10 jaar. Pinot Noir: 3-5 jaar. Syrah/Shiraz: 3-5 jaar. Merlot: 2-4 jaar.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
Een vraag die frequent gesteld wordt, is of deze wijn droog of zoet van smaak is. Goed om te onthouden is dat de sauvignon blanc een droge witte wijn is.
Kenmerkende aroma's zijn aarbeien, kersen en soms ook viooltjes en rozen. In de allerbeste Bourgogne's zijn zelfs aardse en animale geuren te herkennen. De wijn is vaak licht, fris en sappig van smaak.In warmere gebieden is de pinot noir wijn meer jam-achtig en zwoeler.