Als afsluiting van de brief schrijf je een groet, gevolgd door jouw naam. Enkele voorbeelden: “Tschüs!” (=doei), “Mach's gut!” (=het ga je goed), “Viele Grüße” (=groetjes), “Alles Gute!” (=het ga je goed). Iets formeler, maar nog steeds persoonlijk, zijn bijvoorbeld “Mit besten Grüßen” of “Herzliche Grüßen”.
De afsluiting van de brief
Dit kun je doen door iemand de groeten te doen, gevolgd door jouw naam. De bovenstaande afsluitingen zijn vrij informeel, als je het wel iets formeler wilt houden zou je ook een van deze kunnen gebruiken: ''Mit besten Grüßen'' → ''Beste groeten'' ''Herzliche Grüße'' → ''Hartelijke groeten''
Je begint rechts bovenaan met het vermelden van jouw eigen adres . Hierbij geef je jouw naam, op de volgende regel de straatnaam en het huisnummer, op de regel erna de postcode en de plaats en daaronder het land. Daarna volgt aan de linkerkant, onder het eigen adres, het adres van de geadresseerde .
Tips voor het schrijven van een Duitse e-mail
Het eerste woord na de komma van de aanhef wordt met een kleine letter geschreven, behalve bij een zelfstandig naamwoord. Na de afsluitende groet komt in het Duits geen komma. Structureer je bericht met de juiste signaalwoorden en door het gebruik van alinea's.
Wiktionary: vriend → Freund. vriend → Boyfriend, Freund, Kumpel, Freundin, Kamerad, Kameradin, Kumpelin, Liebster, Liebste, Freier, Liebhaber, Liebender.
Vrouwen spreek je aan met “liebe“, mannen met “lieber“. Meerdere personen worden één voor één genoemd: “Liebe Frau Professor Doktor Kunz, lieber Herr Doktor Hinz, liebe Kollegen, …”
Hoe heet jij? - Wie heißt du? Ik heet …. – Ich heiße ….
Schrijf de datum in dag-maand-jaar-formaat.
Duitsland gebruikt net als wij de Gregoriaanse kalender, met 12 maanden. Als je bijvoorbeeld in het Duits de datum 01.04.2019 ziet staan, dan betekent dit net zoals in het Nederlands 1 april 2019 - niet 4 januari zoals in het Engels.
Een Kraftfahrzeugbrief (afgekort Kfz-Brief) is een duurzame Duitse registratie. Het is eigenlijk het 'normale' Duitse kenteken, vergelijkbaar met een normaal Nederlands kenteken hier. Een Kfz-Brief wordt ook wel een 'Duitse Brief' genoemd.
Dit is eigenlijk een wens voor het eten, namelijk eet smakelijk. Mocht u in een onderneming mensen tussen de middag tegen komen of in een kantine stappen, waar mensen aan het eten zijn, dan is Mahlzeit zeker gebruikelijk als groet.
-- 'tschüss' is nu de enige officiële spelling. Dit is de spelling die nu op school wordt onderwezen. Iedereen die de nieuwe (sinds 1996) spellingsregels volgt, schrijft 'tschüss'. Wil je het nog korter, dan is de samenvatting van de samenvatting: -- Het moet 'tschüss' zijn.
In een slotzin geef je aan wat je van de lezer verwacht, hoe iets verder gaat of welke actie jij gaat ondernemen. Net als bij openingszinnen is het soms lastig een goede slotzin te vinden. Ook een slotzin moet passen bij de inhoud van de brief of e-mail die je schrijft.
"Alvast bedankt," of "op voorhand bedankt," blijken dé manier om een antwoord los te krijgen. "Dankjewel," en "bedankt," prijkten op een mooie tweede plaats.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast. Mails naar vrienden kunnen gerust met minder formele afsluitzinnen beëindigd worden.