Om te beginnen, zul je eerst de hoofdgaskraan moeten sluiten en dan de gaskraan moeten verwijderen. Hiervoor heb je twee steeksleutels nodig. Een steeksleutel gebruik je om de zitting vast te houden, met de andere draai je de gaskraan los. Je houdt nu enkel een gasbuis die uit de muur komt over, met een zitting.
De gaskraan zit in je keuken bij je gasaansluiting. Draai de kraan haaks op de leiding. Dan zit hij dicht.
Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen. Als u uw gasaansluiting tijdelijk stopzet of definitief wilt laten verwijderen dan betaalt u geen netwerkkosten meer. Een aansluiting verwijderen vraagt u aan op mijnaansluiting.nl.
Je kookplaat zelf aansluiten doe je zo. Benodigdheden: RVS gasslang, comfooraansluiting (tussenstuk), rol gastape en een steeksleutel / moersleutel. Een RVS gasslang is verplicht voor inbouw kookplaten en ook bij een vrijstaande kookplaat of gasfornuis is een RVS gasslang aan te raden.
2 Draai de hoofdgaskraan dicht
De hoofdgaskraan zit bij de gasmeter in de meterkast. Het kan een gele knop, een hendel of een draaiwiel zijn.
Zo controleert u de hoofdkraan
U vindt de hoofdkraan vóór de watermeter. Dus aan de kant waar de waterleiding uw huis binnenkomt. Het pijltje op de watermeter geeft de stroomrichting van het water aan. Draai de rode knop rechtsom (met de klok mee) dicht.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
Gooi wat afwasmiddel in een emmer water en draai vervolgens de gaskraan open. Daarna smeert u de gehele slang en aansluiting in met het sopje. Zorg wel dat er overal voldoende sop zit. Wanneer er en lekkage is, ziet u dit direct aan het sop.
Voor het aansluiten van een fornuis of gaskookplaat is een rvs-gasslang verplicht. Voor een vrijstaande kookplaat mag je ook een gasslang van rubber gebruiken. Een rubberen gasslang moet je voor de veiligheid wel minimaal elke vijf jaar vervangen, omdat een rubberen gasslang na deze periode kan uitdrogen.
Een gasslang heeft altijd een wartelmoeren aangeduid als M24. Deze past dan precies op een rechte of haakse gaskraan (½''xM24), die uit de muur komt. Denk aan je veiligheid!
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
Reguliere gasslangen mogen maximaal 10 jaar gebruikt worden. Easyfiks heeft gewone gasslangen en hittebestendige gasslangen. Ook verkoopt Easyfiks gasslangen met een RVS mantel in diverse lengtes. Deze slang gaat levenslang mee, heeft het Gastec Qa keurmerk, is eenvoudig te reinigen en heeft 2 veiligheidslagen.
De messing knelkoppeling is in ieder geval altijd een betrouwbare oplossing voor gas- en waterleidingen en verkrijgbaar in diverse maten.
Bij een gasslang met slangklemmen, draai je eerst de slangklemmen los. Vervolgens trek je voorzichtig de gasslang van de gasfles. Nu kun je de nieuwe gasslang over de koppeling schuiven en de slangklemmen vastdraaien. Zorg dat je de slangenklem niet te strak vastdraait anders kunnen er scheurtjes ontstaan in de slang.
Wat de meeste mensen niet weten of vergeten zijn, is dat deze slang om de 5 jaar vervangen dient te worden om 'vervelende gevolgen' te vermijden. Europart heeft gasslangen met een RVS mantel in diverse lengtes.
Een hitte bestendige gasslang mag - in tegenstelling tot de normale zwarte gasslangen - achter de oven gebruikt worden omdat deze niet uit kan drogen. Zodoende is deze slang veel veiliger dan de 'normale' gasslang. Een hitte bestendige gasslang is de vervanger van de ouderwetse pijpaansluiting achter het fornuis.
Een gemakkelijk middel om een (klein) gaslek zelf mee te detecteren, is zeepsop. Je maakt wat sop (afwasmiddel bijvoorbeeld) aan met wat water zodat je schuim krijgt. Dat schuim smeer je op de leidingen en koppelingen. Wanneer het sop gaat bubbelen, weet je dat daar een lek zit.
Ligt er een gasleiding in je straat? Dat verneem je snel als je de vraag stelt aan je buren. Als je echt zeker wilt zijn, kan je het best te rade gaan bij de distributienetbeheerder van jouw gemeente. Als er gas in de straat aanwezig is, kan die veelal gemakkelijk aangelegd worden tot aan jouw woning.
Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.
De oorzaak van het stand-by gasverbruik.
Aangezien we altijd te maken hebben met lekkage van warmte, zal het water op gezette tijden weer op temperatuur moeten worden gebracht, waar dus gas voor nodig is. Als deze voorziening er niet zou zijn, zou het langer duren voordat er warm water uit de kraan komt.
Ruik je gas in of rondom je woning, appartement of bedrijf? Bel gratis naar 0800 65 0 65. Oproepen naar dit nummer krijgen voorrang. We komen zo snel mogelijk.
Hoe sluit ik de buitenkraan af
Draai de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht. Draai de buitenkraan en de aftapkraan open, zodat al het water uit de kraan loopt. Zo weet je zeker dat de leiding leeg is. Draai de aftapkraan dicht en laat de buitenkraan openstaan.
De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.