Valkparkieten zijn slimme en nieuwsgierige dieren die snel leren en voldoende prikkels nodig hebben. Verrijk hun ruimte daarom met houten of kartonnen speeltjes, ballen of belletjes voor parkieten en maak regelmatig tijd vrij om interactie met hen te hebben.
De valkparkiet is een sociale en slimme vogel die veel aandacht nodig heeft. Je kunt de valkparkiet het beste in een koppel houden omdat ze zich anders snel gaan vervelen. Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten.
Houden met andere vogelsoorten
Ook kan het voorkomen, dat de valkparkiet niet op kan boksen tegen de veel “agressievere” grasparkiet. Daarom moeten valkparkieten alleen in paren met gelijksoortige gehouden worden.
Geef elke vogel daarnaast ook dagelijks tenminste een of twee sessies van zo'n 15 minuten gerichte aandacht, bijvoorbeeld door hem iets te leren. Vogels die alleen gehouden worden, hebben meer aandacht van u nodig. Reken er dan op dat u zeker zo'n anderhalf uur per dag met de vogel bezig moet zijn.
Een valkparkiet kan korte tijd alleen zijn. Valkparkieten zijn erg sociaal en hebben behoefte aan interactie met hun mensen, maar ze kunnen er ook aan wennen om alleen te zijn als dat het enige gezelschap is dat ze het grootste deel van de dag hebben!
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Valkparkieten zijn zeer intelligente vogels die het leuk vinden om met speeltjes te spelen. Zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe speeltjes koopt om je valkparkiet te vermaken en uit te dagen.
Gras- en valkparkieten
Niet elke parkiet kan leren praten, maar met een grasparkiet of valkparkiet in huis stijgt de kans toch gevoelig. Zeker als het een luidruchtig type is, dat veel kwettert en geluidjes maakt. Ook liedjes nafluiten doen ze met het grootste gemak.
De valkparkiet is sociaal, is goed te trainen en houdt ook van aandacht. De valkparkiet is graag bij je in de buurt, maar vindt het ook fijn om met een tweede valkparkiet te leven. Een valkparkiet wordt gemiddeld zo'n vijftien tot twintig jaar oud.
Niet elke valkparkiet kan praten, mannetjes praten over het algemeen vaker dan vrouwtjes, mannetje imiteren ook vaker geluiden in huis of bepaalde deuntjes.
Plaats wat speeltjes in de kooi
Natuurlijk gebladerte en speeltjes om te slopen zijn belangrijk om te zorgen dat je vogel zijn geknaag op de juiste manier kan uiten. Variatie is belangrijk. Je Valkparkiet zal het gelukkigst zijn als hij veel speeltjes heeft om mee te spelen.
Zeker kan een parkietje je missen. Zoals hierboven is beschreven hangt het ook van het parkietje af. Ik heb er twee en ervan die mist me heel erg en die laat het ook erg merken.
Maar vergis je niet: grasparkieten zijn zeer intelligent en zij hebben dan ook heel veel uitdaging nodig. Daarnaast zijn grasparkieten erg sociaal. In het wild leven ze in groepen van wel 25.000 dieren. Grasparkieten kunnen wel vijftien tot twintig jaar oud worden.
Volgens de Guinnessworldrecords, in 2016, is de oudste valkparkiet die bekend is, heette “Sunshine” en leefde tot haar 32ste! Dit is wel erg uitzonderlijk maar er zijn meerdere vogels die zo oud kunnen worden. Zo had mijn vader een valkparkiet die wel 25 jaar is geworden.
Valkparkieten hebben nood aan een plek om uit te rusten en zich terug te trekken, alsook aan een grote ruimte om vrij rond te vliegen. Plaats de kooi op een heldere en rustige plek, uit de zon en uit de tocht, maar nooit in een afgelegen ruimte of tegenover een raam.
Valkparkieten kunnen proberen uw aandacht te trekken door te roepen. Pas op dat u dit niet beloont door te reageren, want zo leert u de vogel dat dit werkt en heeft u kans dat hij steeds vaker gaat roepen om aandacht. U kunt overwegen om uw valkparkieten te kortwieken.
Maakt de vogel een knorrend, piepend of krakend geluid dan duidt dit vaak op een luchtweginfectie. Het behandelen van dit probleem is dan ook een pré en de desbetreffende vogel moet dan meteen apart gezet worden voor het de rest ook aansteekt want een infectie aan de luchtwegen is vaak besmettelijk!
De kans dat u een ontsnapte parkiet buitenshuis weer vang is afhankelijk van hoe snel u zich realiseert dat het dier is ontsnapt. Het zal makkelijker zijn om het te verleiden terug te komen als hij nog in de buurt is van zijn kooi en kooi-genootjes. Als uw vogel al verder weg is zal dit erg lastig zijn.
Laat je vogel regelmatig uit de kooi
De meeste vogelbaasjes zijn natuurlijk veel thuis om hun maatje alle aandacht te geven die nodig is. Zo vliegen zowel de papegaaien, parkieten als kanaries dagelijks lekker door het huis, even uit de kooi. Je zult ook merken dat hoe meer je met je vogel doet, hoe tammer hij wordt.
Geschikte rauwe groenten en kruiden zijn bijvoorbeeld basilicum, munt, witlof, erwten, aubergine, courgette en paprika. Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan. Snij de banaan in schijfjes met de schil er nog aan.
Een valkparkiet schreeuwt vaak om iets duidelijk te maken, bijvoorbeeld dat de valkparkiet iets ziet of iets wil. Om de valkparkiet rustig te krijgen werkt vaak een deken of laken over de kooi. Let wel op er zijn sommige valkparkieten erg bang voor en vliegen dan als een gek door de kooi.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Er zijn verschillende giftige of potentieel gevaarlijke voedingsmiddelen waarvan u op de hoogte moet zijn. Een aantal voor de hand liggende dingen zijn tabak, rietsuiker, alcohol en cafeïne. Andere producten zijn misschien minder voor de hand liggend.