Uit een nieuwe studie van de universiteit van Oxford blijkt dat zelfs één sneetje spek per dag eten het risico op darmkanker al aanzienlijk verhoogt. Verwerkte vleeswaren en rood vlees staan al langer op de lijst van kankerverwekkende stoffen, maar nooit eerder was het verdict zo extreem.
Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.
Ontbijtspek wordt meestal gebakken geconsumeerd, op brood, met pannenkoeken of samen met gebakken eieren. Maar van oudsher werd het ook dun gesneden rauw op brood gegeten.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet bewerkte vleeswaren als ham en bacon als kankerverwekkend. Wanneer dagelijks 50 gram bacon, iets minder dan twee plakken, worden gegeten, stijgt de kans op darmkanker met 18%, aldus onderzoekers.
Zeg bacon en je denkt aan spek
Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.
Ontbijtspek. Komt dus van buikspek, maar wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt. Perfect voor in de pannenkoeken of bij een gebakken eitje.
Ontbijtspek wordt gesneden uit de buik van het varken: dit deel bevat vlees doorregen met vet. Ontbijtspek wordt eerst gepekeld, gedroogd en gerookt en (vaak) opgedraaid voordat er plakken van worden gesneden.
Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd zoals spek. Ook de consumptie van bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2.
Ten eerste is varkenshaas, varkensfilet en karbonade niet vetter dan mager rundvlees. Ten tweede is inmiddels onomstreden dat rundvlees een veel hogere milieubelasting heeft dan varkensvlees. Dat komt doordat er veel meer voedsel nodig is voor een kilo rundvlees dan voor een kilo varken.
Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs dat het eten van te veel rood vlees zoals varkensvlees en vooral van bewerkt vlees, het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder darmkanker) verhoogt. Het eten van veel rood en bewerkt vlees verhoogt eveneens het risico op diabetes type 2 en op beroerte.
Je kunt het beste vaststellen of Spek niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Spek plakkerig, zuur of vreemd ruikt dient het product weggegooid te worden.
Hoe wordt het gemaakt
Uit het stuk buik worden de botjes (de beentjes en knars) en het zwoerd verwijderd. Het vlees wordt gepekeld met kruiden en specerijen, zoals peper en zout. De buik wordt vervolgens op beukenhouten snippers gerookt. Dit geeft een authentieke rooksmaak aan het product.
Bacon wordt gemaakt van rugspek, van de ribkarbonade. Die wordt ingezouten en blijft dan nog even ondergedompeld in dat zoutbad liggen. Daarna wordt de bacon een paar dagen gedroogd, en soms ook gerookt en kort voorgekookt.
Ontbijtspek komt van de buik van het varken en is doorregen. Het stuk spek wordt eerst gepekeld, gedroogd en vervolgens gerookt. Ontbijtspek koop je meestal in dunne plakken.
Bacon bestaat uit stukken vlees die gesneden worden van de karbonadestrook van het varken, een strook vlees op de rug van het dier. Het vlees bevat een strook spek. Om bacon te verkrijgen wordt het vlees geconserveerd (gezouten, gedroogd en mogelijk ook gerookt).
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Vleeswaren kunnen veel verzadigd vet en zout bevatten. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Eet vleeswaren daarom met mate.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren. Tip: bepaalde soorten rauwe ham bevatten geen toevoegingen of hulpstoffen en behoren daarmee tot de ideale vorm van gezond broodbeleg!
Van de buik komt het buikspek, waarvan bijvoorbeeld ook de speklap gesneden wordt of waar gedroogd en gezouten) ontbijtspek van gemaakt kan worden. Buikspek is er meer of minder doorregen. Oftewel: de verhouding tussen het vet en het vlees kan (sterk) variëren. Als het vrijwel alleen maar vet is, heet het vetspek.
Ja, gezouten spek of spek in dobbelsteentjes is glutenvrij. Er zijn verschillende varianten zoals bacon, speklapjes en ontbijtspek.
Reacties. Als iets gerookt is ,dan heeft het een behandeling ondergaan. En is het geschikt om zonder te verwarmen te eten.