Tijdstip enten: Enten is een kwestie van timing. In de beroepskwekerij doet het tijdstip er niet zo toe omdat de materialen dan gekoeld bewaard worden; als amateur ent je met de meeste kans van slagen, wanneer de onderstammen tot leven beginnen te komen (de knoppen beginnen te zwellen). Dat is meestal rond eind maart.
“Een vuistregel is: hoe nauwer soorten genetisch verwant zijn, hoe groter de kans dat ent en onderstam goed samengaan. Als het niet goed matcht stagneert de sapstroom: je ziet dat de boom vanaf het begin niet goed groeit, klein blijft en uiteindelijk afsterft.
Het enten zelf is een eenvoudige techniek; in principe heb je een minuut of vijf nodig om het te leren. Het probleem bij enten zit meestal in het vergaren van de benodigdheden; enten is vooral een kwestie van planning.
Naast voedende potgrond en water, kun je jouw stekje bijvoeden met stekpoeder en stekgrond. Stekpoeder helpt de wortels van jouw kleine plant om beter en sneller te groeien én beschermt hem tegen schimmels en ziektes. Stekgrond is potgrond met extra voedingstoffen.
Waarom bomen enten? De voornaamste reden om een fruitboom te enten is dat je de eigenschappen van de al bestaande plant of boom versterkt. Deze eigenschappen (water en voedingsstoffen) worden doorgegeven aan het takje, wat de ent genoemd wordt. De ent ontwikkelt en het resultaat is een gezonde, volgroeide boom.
Plaats je de ent op een korte onderstam dan krijg je een groeikrachtige ent. Plaats je daar en tegen de ent op een lange onderstam dan wordt de ent minder groeikrachtig maar maakt wel eerder vrucht. Dit kan wel één twee jaar schelen. Het beste kun je de gulden middenweg kiezen tussen een korte en lange onderstam in.
Enttape – de perfecte oplossing voor het enten van fruitbomen. Deze kwalitatieve tape is speciaal ontworpen om te helpen bij de aanhechting van de entstekken en het scion, zodat u zorgeloos kunt enten en het groeiproces kunt bevorderen.
Bij volwassen honden wordt de grote cocktail elke drie jaar herhaald en de enting tegen Leptospirose jaarlijks herhaald.
Planten stekken door middel van enting is een vermeerderingsmethode die veel gelijkenis vertoont met vermeerderen door oculeren. Het verschil is dat je bij enten een gehele plant plaatst op de donorstam.
Enten. Het enten bestaat erin een stuk twijg, een oog (knop) of welk ander onderdeel ook van een plant (griffel of ent genoemd) op een andere plant (onderstam genoemd) over te brengen, zodanig dat beiden met elkaar verenigen of vergroeien en een gemeenschappelijk leven kunnen beginnen.
Lang niet alle bomen en struiken laten zich stekken, maar bij sommige soorten gaat het vrij eenvoudig. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kornoelje, wilg, populier, jasmijn, vlinderstruik en voor liguster. soorten als liguster en kornoelje mag het ook iets dunner zijn).
Waarom enten? Een geënte groenteplant heeft extra groeikracht en geeft meer productie. Omdat de onderstam beter resistent is tegen ziektes is een geënte plant dat dus ook.
Winterstekken van onderstammen
Gebruik stevige eenjarige twijgen om er hielstekken of gewone stekken uit te knippen. De houtige winterstekken worden in bussels gebonden, geëtiketteerd en tijdelijk ingelegerd op een schaduwrijke plaats in openlucht. In maart worden ze afzonderlijk op hun definitieve plaats uitgeplant.
Appels en kersen verkiezen een zandgrond terwijl peren een iets nattere grond verdragen. Fruitbomen hebben licht nodig en worden best noord-zuid geplaatst. Peren zijn het minst vorstgevoelig, daarom worden deze vaak aan de buitenzijde geplaatst.
Waarom je tomaten moet enten
Wil je problemen vermijden, gebruik dan steevast geënte tomaten. Dit impliceert dat je het bovengrondse deel van het tomatenras laat vergroeien met een onderstam die heel erg groeikrachtig en ziekteresistent is.
Bij het enten worden twee bomen gebruikt, die nauw verwant zijn. De ene heeft de gewenste eigenschappen, de andere is een soort die gemakkelijk via zaad of stekken te vermeerderen is. In het verleden is bijvoorbeeld de rode beuk vaak geënt op de onderstam van een gewone beuk.
Door te enten kun je fruitrassen vermeerderen, met behoud van de goede eigenschappen. Je gebruikt hiervoor een deel van een tak van de fruitboom die je wilt vermeerderen. Deze plaats je via een bepaalde techniek op een onderstam van een soort die rechte stammen geeft en een goed wortelstelsel ontwikkelt.
Om te enten plaats je een stukje of een ent van een bepaald fruitras op de onderstam van een ander fruitras. De twee delen zullen in elkaar vergroeien en vormen zo één nieuwe boom. De voordelen van geënte planten ten opzichte van zaailingen: Geënte planten behouden dezelfde karakteristieken als de moederplant.
„Het is natuurlijk een voorrecht dat we mogen vaccineren. We vechten ervoor om dat toe te laten. Maar bij kippen is het een kostenverhaal. “ De vaccinatie kost de kippenhouders zo'n 150 euro.