Schade aan planten: Als je het grondwater gebruikt om jouw tuin of landbouwgrond te irrigeren, kan het hoge ijzergehalte schadelijk zijn voor planten. Het kan leiden tot chlorose, een aandoening waarbij bladeren geel worden door een tekort aan chlorofyl.
IJzer in water kan aanzienlijke problemen veroorzaken voor zowel je planten als de objecten in je tuin. Het leidt tot lelijke bruine aanslag op je planten en kan roestige vlekken achterlaten op stenen en tuinmeubelen.
Problemen die verband houden met overtollig ijzer in irrigatiewater
Hoewel veel laboratoria >5 ppm ijzer in irrigatiewater ongewenst vinden, betekent dit niet dat het schadelijk is voor uw planten en bodem . In feite zijn problemen met gras en bodem door hoge ijzerconcentraties in water zeldzaam.
IJzer in water is niet schadelijk voor onze gezondheid. Toch is het belangrijk om het ijzergehalte in de gaten te houden, te blijven meten én ijzer uit water te halen.
Plantengroei en bodemkwaliteit
De roestlaag die ontstaat, is niet giftig en heeft geen negatieve invloed op planten.
Regelmatig gebruik van roestig water kan leiden tot de ophoping van ijzer in de grond, waardoor de structuur en nutriëntensamenstelling veranderen . Na verloop van tijd kan dit de beluchting en drainage van de grond beïnvloeden, wat mogelijk kan leiden tot wortelrot en andere problemen.
Water met roest is niet ongezond, maar wel hinderlijk. Een oplossing is echter vaak niet snel te nemen, de leidingen moeten worden vervangen. Drinkwater kan van natuurlijke oorsprong kleine hoeveelheden ijzerverbindingen bevatten die in de leidingen bezinken.
Het is echter de moeite waard op te merken dat ijzerhoudend water problematischer kan zijn voor mensen met gezondheidsproblemen die te veel ijzer uit hun spijsverteringsstelsel opnemen. Een teveel aan ijzer kan in dat geval leiden tot verschillende aandoeningen, zoals hartaandoeningen, diabetes of leverschade.
IJzer in water vormt doorgaans geen gezondheidsrisico .
Ontijzering is gebaseerd op een eenvoudige behandeling: ijzerhoudend grondwater wordt belucht en het ijzer slaat daardoor neer als ijzervlokken. Deze methode bestaat uit oxidatie en precipitatie. Het ijzer zowel als het mangaan komen onder tweewaardige vorm voor in opgeloste toestand, in afwezigheid van zuurstof.
IJzertekort kan planten dramatisch verzwakken, maar een teveel aan ijzer veroorzaakt ' groeiachterstand ', waarbij planten er klein en ziek uitzien, en kan ook 'bronskleur van de bladeren' veroorzaken, waarbij de bladeren bruinrood worden.
Wat is de functie van ijzer? IJzer is onderdeel van verschillende enzymen die in de plant zorgen voor de vorming van het bladgroen (chlorofyl), het plantproces fotosynthese en de ademhalingsprocessen. Het ijzergehalte in de plant ligt meestal tussen de 0,003 en 0,017 procent van de droge stof.
Magnesium is een essentieel voedingselement bij de vorming van bladgroen. Deze meststof zorgt voor een betere structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Zwavel zorgt voor versterking van de groei van binnenuit. Daarnaast herstelt de meststof verkleuring en draagt het bij aan een gezonde, sterke plant.
Om ijzergebrek tegen te gaan kun je ijzer toevoegen door bijvoorbeeld HealthyGardening MicroPlus te gebruiken. Dit is een ijzerspray voor de groeifase en de eerste drie weken van de bloeifase. Dit additief stimuleert de vorming van bladgroen, verhoogt de weerstand en versnelt de groei en bloei van de plant.
Ijzer kan je makkelijk testen door een glas met grondwater te nemen en er een scheutje bleekwater in te gieten.Als er ijzer aanweig is kleurt het water onmiddellijk bruin.
Het bewateren van kamerplanten met osmosewater bevordert hun gezondheid en groei door de afwezigheid van schadelijke mineralen en verontreinigingen. Tot slot is osmosewater ook zeer geschikt voor stoomreinigers, waar het de opbouw van kalkaanslag voorkomt en zorgt voor een langere levensduur van het apparaat.
Een speciaal ijzerfilter is de meest effectieve manier om zowel "rood water" als "helder water" ijzer uit kraanwater te verwijderen. De Springwell WS1 Whole-House Well Water Filter kan bijvoorbeeld opgelost en onopgelost ijzer tot 7 delen per miljoen (ppm) verwijderen.
De norm voor ijzer (Fe) in het drinkwater ligt voor volwassen runderen op 2,5 mg/liter en voor kalveren op 0,5 mg/liter (bron: DGZ). Het Nederlandse GD Diergezondheid bestempelt het ijzergehalte van drinkwater voor volwassen rundvee als goed onder een limiet van 0,5 mg/liter (kalveren < 0,2 mg/liter).
De drinkwaternorm voor ijzer is 0,30 mg/L (milligram per liter). Het wordt een secundair maximum contaminant level, of SMCL, genoemd, omdat het niveau is gebaseerd op esthetische (kleur en smaak) redenen in plaats van gezondheidseffecten. Als het ijzerniveau in uw water 0,30 mg/L of hoger is, kan er sprake zijn van: Een metaalachtige smaak.
In planten zoals rijst veroorzaken verhoogde ijzergehalten in de bodem directe cellulaire schade door vetten en eiwitten te beschadigen, waardoor het groeivermogen van de wortels afneemt. Toch lijken sommige planten een inherente tolerantie te hebben voor hoge ijzergehaltes; wetenschappers wilden begrijpen waarom.
In dit geval is de oorzaak van de metaalsmaak vrij duidelijk. Naast de interacties van chloor zijn er minuscule hoeveelheden metalen in uw drinkwater. Deze sporenelementen zijn vaak afkomstig van loodgieterij; dit kan onder andere koper, ijzer, lood, nikkel en mangaan zijn.
De Environmental Protection Agency beschouwt ijzer in drinkwater als een secundaire verontreiniging, wat betekent dat het geen directe impact heeft op de gezondheid . Hoewel het uw gezondheid niet schaadt, zal ijzer vlekken op kleding en sanitair veroorzaken.
Grondwater moet niet worden gebruikt als het sterk ijzerhoudend is. IJzerhoudende grondwater oxideert met zuurstof uit de lucht tot ijzeroxide (Fe3O4) – roest. Roest is niet in water oplosbaar en wordt niet door planten opgenomen.
Hoewel roestig water er onaangenaam uitziet en smaakt, is het over het algemeen geen gezondheidsprobleem . IJzer in water is geen teken van schadelijke bacteriën of lood, wat gevaarlijk is. De limieten die de Environmental Protection Agency (EPA) stelt voor ijzer in drinkwater zijn gebaseerd op esthetiek (smaak, geur, kleur), niet op veiligheidsoverwegingen.
Is bruin water uit de kraan schadelijk? Het Nederlandse drinkwater behoort tot het schoonste ter wereld. Er mag een kleine hoeveelheid ijzer in aanwezig zijn. Het is daarom niet schadelijk voor de gezondheid als je toch bruin water hebt gedronken of voor de koffie/thee hebt gebruikt.