De lichamelijke risico's bij het snuiven van cocaïne zijn een pijnlijke en op den duur beschadigde neus. Je kunt als je lang en veel gebruikt chronisch verkouden worden. Reuk, geur en smaak kunnen achteruit gaan. Verder is cocaïne een belasting voor het hart en de bloedvaten.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
De meeste mensen hebben op een avond voldoende aan een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes). De hoeveelheid die men neemt voor het gewenste effect, varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet. De risico's nemen toe naarmate je vaker en meer per keer gebruikt.
Coke is een pepdrug die de hoeveelheid neurotransmitters (dopamine en noradrenaline) in je hersenen beïnvloedt. Je voelt je daardoor actief, vrolijk en energiek. Gebruikers voelen zich zelfverzekerder en praten meer dan normaal. Na het snuiven van een lijntje coke voel je geen honger en vermoeidheid meer.
Uiterlijke symptomen van cokegebruik:
Cocaïne stimuleert de bloedsomloop waardoor je ogen er rood en waterig uitzien. Tandenknarsen. 'Strak' gezicht. Ophalen van de neus of vaak de neus vegen.
Stoppen met coke lukt meestal niet alleen. Een professionele behandeling verhoogt de slagingskans om blijvend af te kicken. Mensen die naar een kliniek gaan om te stoppen met cocaïne vallen na verloop van tijd vaak terug. De geestelijke afhankelijkheid van coke is heel sterk.
De lichamelijke risico's bij het snuiven van cocaïne zijn een pijnlijke en op den duur beschadigde neus. Je kunt als je lang en veel gebruikt chronisch verkouden worden. Reuk, geur en smaak kunnen achteruit gaan. Verder is cocaïne een belasting voor het hart en de bloedvaten.
We kunnen maar beter duidelijk zijn: of je nou af en toe een lijntje neemt of één gram coke op een avond gebruikt, coke snuiven – hoeveel of hoe weinig ook – is altijd schadelijk voor je lichaam. Ook bestaan er altijd de kans op een overdosis.
In de gemiddelde lijn zit er ongeveer 50 mg, maar er zijn al mensen gestorven van 25 mg. Aan de andere kant zijn er dan weer mensen die met dodelijke hoeveelheden in hun lichaam rondlopen (meer dan 2 mg per liter bloed) en er niet eens van hoeven te zweten.
De straatwaarde van drugs wordt vaak bepaald door hoe groot de vraag en het aanbod zijn. De prijs van een drug kan op vrij korte tijd stijgen of net dalen, afhankelijk van de beschikbaarheid ervan. Cocaïne werd de voorbije jaren bijvoorbeeld goedkoper omdat er meer van die drug op de illegale markt beschikbaar werd.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Je lichaam heeft tijd en rust nodig om te herstellen van cocaïnegebruik. Het kan helpen om veel vocht te drinken. Vul zouten en suikers aan via je voeding. Vitamine C kan helpen de cocaïne sneller af te breken en snel nuchter te worden na coke.
Op lange termijn
Het gebruik zorgt op de duur voor een rusteloos en opgejaagd gevoel en daarnaast komen neusbloedingen regelmatig voor. Mensen die cocaïne gebruiken kunnen door het wegvallen van remmingen agressief worden. Cocaïne is erg belastend voor het hart.
Het gebruik van cocaïne voelt als een beloning. Wanneer je langere tijd coke gebruikt, gaan je hersenen zelf al meer dopamine aanmaken om in balans te blijven. Het gevolg is dat jij meer cocaïne nodig hebt om het verschil zonder cocaïne te voelen.
Tip bij het afkicken van coke
Zoek professionele hulp en leer omgaan met zwakke momenten. Daarnaast kunnen onderstaande tips je helpen om een terugval te voorkomen: zet de nadelen van gebruik op een rijtje, dat helpt je om te weigeren.
Hartkloppingen na XTC, coke en speed komen veel voor en duren maximaal enkele uren. Doe het rustig aan en accepteer dat hartkloppingen na deze drugs er nu eenmaal bij horen, ook al ben je angstig.
cocaïne (coke): Cocaïne is een stimulerend middel en geeft je een opgewekt en vrolijk gevoel. Coke wordt meestal gesnoven, maar kan ook geinjecteerd en gerookt worden.
Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen. Er is sprake van gedragsverslaving.
Door de gesnoven stof
Door het gebruik van vluchtige snuifmiddelen kan men last hebben van geprikkelde slijmvliezen, mond, neus, keel en luchtpijp. Maar ook van rode tranende ogen, misselijkheid, braken, diarree en hartritmestoornissen. Snuiven kan ook tot roekeloos, verward en bizar gedrag leiden.
Van Bakkum: "Het is heel moeilijk om te zeggen wat beter of slechter is, dat ligt aan je persoonlijke gevoeligheid en hoe vaak en hoeveel je het gebruikt. Cocaïne is verslavender en richt schade aan op je hart- en bloedvaten, speed is ook zwaar voor hart en bloedvaten en kan leiden tot hersenschade.
Voorbeelden van neurotransmitters zijn serotonine, dopamine en noradrenaline. Wanneer je te weinig van deze neurotransmitters over hebt, heeft je lichaam even tijd nodig om ze weer aan te maken. Tot die tijd kun je last krijgen van de naweeën van de drugs.
Ephedra werkt alleen lichamelijk (men krijgt meer energie) terwijl coke ook een psychisch effect heeft. Ephedra is de natuurlijke voorloper van amfetamine met als belangrijkste verschil dat de euforische werking van ephedra minder is dan die van amfetamine.