Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Sommige Chinese afhaalopties, met name in de Amerikaans-Chinese keuken, kunnen veel zout, suiker en olie bevatten. U kunt echter nog steeds heerlijk en gezond eten door items te kiezen die gebakken, gestoomd, gekookt of gebakken zijn in slechts een beetje olie .
Een van de gezondste opties als het gaat om afhaalmaaltijden is sushi. Sushi is licht verteerbaar, bevat veel gezonde vetten en eiwitten en zit boordevol vitaminen en mineralen. Daarnaast is sushi vaak ook laag in calorieën, vooral als je kiest voor sushi met vis in plaats van gefrituurde varianten.
Een verstandige keuze bij het bestellen van Chinees is het selecteren van gerechten die gestoomd, gegrild of gebakken zijn, in plaats van gefrituurd. Gestoomde groenten en mager vlees behouden meer voedingsstoffen en verminderen de inname van overtollige vetten.
Als je na een chinese maaltijd enorm last krijgt van buikkrampen, dan kan dat een reactie zijn op Ve-tsin. Om nog maar te zwijgen over de diarree, hoofdpijn, stijve nek, tintelende vingers en braken. Typische verschijnselen die horen bij het Chinees-restaurant-syndroom.
Chinees eten en soepen bevatten mononatriumglutamaat (MSG) als het belangrijkste verslavende ingrediënt . Een gevoelig persoon kan binnen een paar uur na consumptie van MSG last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, zweten, buikpijn en urticaria.
Sinds de jaren '70 krijgt ve-tsin de schuld van het 'Chinees-restaurant-syndroom': een verzameling symptomen zoals diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen. Deze zouden optreden na het eten in een Chinees restaurant, waar veel ve-tsin wordt gebruikt.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Schone eiwitten, rijst en extra groenten om vullende vezels en extra voedingsstoffen te leveren zijn uw beste keuzes. Kies gestoomde zeevruchten, kip, vis en tofu voor uw gezondste Chinese eten.
Populaire Chinese gerechten als bami, nasi en mihoen bevatten veel zetmeel en nauwelijks groenten en zijn daarom geen gezonde keuze. De snelle koolhydraten in zetmeel laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en daarna ook weer snel dalen.
Afhaalmaaltijden zijn vaak goedkoop, handig en bevredigend, maar helaas zijn ze niet altijd erg gezond . Sommige afhaalmaaltijden kunnen u over uw aanbevolen dagelijkse maximumhoeveelheid zout en vet duwen, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartziekten en diabetes.
1. Thais. Als je bij een Thais restaurant kunt bestellen of afhalen, is dit de gezondste keus. Laat de currygerechten op basis van kokosroom links liggen, maar kies voor een wokgerecht met zilvervliesrijst, spring rolls van rijstpapier of een salade.
Zo zet CNN Griekenland op de eerste plaats van gezondste keukens ter wereld. De voornaamste redenen voor de gezonde Grieken: olijfolie in plaats van boter en vis in plaats van vlees.
Een typisch Chinees afhaalgerecht, bestaande uit een portie groenteloempia's en zoetzure kip met gebakken rijst met ei, levert ongeveer 2.184 calorieën , 74 gram totaal vet, 14 gram verzadigd vet en 10 gram zout.
Volgens sommige onderzoeken is Chinees eten de op één na populairste afhaalkeuken, na pizza. Maar met een koolhydraatrijk menu met witte rijst, noedels en gefrituurde gerechten kan een Chinese maaltijd je bloedsuikerspiegel gemakkelijk laten stijgen .
Rijst is bijzonder rijk aan koolhydraten en voedingsstoffen - kortom supergezond en geschikt voor een voedzaam en bewust voedingspatroon. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt rijst zelfs beschouwd als een middel tegen hoge bloeddruk. Er wordt ook gezegd dat het het hart verlicht en het lichaam sterkt.
Twee populaire gerechten op de Chinese menukaart, bami en nasi, zijn helaas niet de gezondste keuzes. Ze bestaan hoofdzakelijk uit respectievelijk witte paste en witte rijst, snelle koolhydraten dus. Die laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en snel ook weer dalen.
Hoewel ze verleidelijk kunnen zijn, is het beter om gerechten als crab Rangoon, fried noodles and veggies, fried meat of andere soortgelijke keuzes te vermijden . Als je de optie hebt, overweeg dan om etenswaren te selecteren die niet met saus worden geleverd of kies een gerecht waarbij je een kleine hoeveelheid saus apart kunt serveren.
Varkensvlees is een hoofdbestanddeel van de Chinese keuken en bevat veel proteïne. Spareribs, varkensvlees-gebakken rijst, zoetzure varkensvlees, geraspt varkensvlees, varkensgehaktballetjes en moo shu-varkensvlees zijn veelvoorkomende Chinese gerechten met veel proteïne.
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Zelf Tjap Tjoy maken is veel gezonder, omdat Chinese restaurants er vaak flink wat ongezonde smaakmakers aan toevoegen, zoals vetsin. Zonde! Want Tjap Tjoy kan juist zo gezond zijn. Dit gerecht bevat namelijk verschillende soorten groenten, die boordevol vitamines zitten.
Chinees kruid verlaagt cholesterol. Berberine, een stof die is te isoleren uit een Chinees kruid, verlaagt het cholesterol aanzienlijk. Dit blijkt uit een studie onder 32 patiënten met hypercholesterolemie.
Zeggen dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die vaak diarree kunnen veroorzaken: Pittig eten. Recente studies tonen aan dat rijke en pittige voedingsmiddelen, zoals Indiaas en Chinees eten, buikpijn kunnen verergeren bij PDS-patiënten. Men denkt dat dit komt door een verbinding die in chilipepers zit .
MSG, ofwel mononatriumglutamaat (E621) is hiervan verweg de beruchtste. De stof wordt gelinkt aan het Chinees restaurant syndroom. Veel gehoorde klachten zijn hoofdpijn, pijn aan de borst, hartkloppingen, hoge bloeddruk en verstoring van de bloedsuikerspiegel.
Deze symptomen worden gezien als een overgevoeligheidsreactie op mononatriumglutamaat (MSG), een smaakversterker die vaak wordt gebruikt in de Chinese keuken. Deze reactie is ongewoon.