Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen. Ze kunnen de spieren in de benen blokkeren zodat ze niet omvallen. Alleen is dit een fase van lichte slaap. De diepe slaap en de slaapperiode die wij kennen als REM-slaap komen ook bij zoogdieren voor.
Olifanten zien slecht, maar ze hebben een subliem reukvermogen en een uitstekend gehoor. Ze horen lage frequenties die voor mensen niet hoorbaar zijn. Ze hebben ook een erg goede tastzin en ze gebruiken hun slurf om de grond die voor hen ligt te verkennen als ze lopen.
Bij de Afrikaanse olifanten hebben zowel mannetjes als vrouwtjes slagtanden, bij de Aziatische olifanten hebben alleen sommige mannetjes slagtanden. Olifanten gebruiken hun slagtanden als hulpmiddel om te graven, voedsel te verzamelen en zich te verdedigen.
Bij de geboorte kan een babyolifant, kalf genaamd, al 90 kilo wegen. Een kalf is behoorlijk behaard, heeft nog maar een korte slurf, en is erg afhankelijk van zijn moeder en tantes in de kudde.
Ook het drinken doen ze met de slurf. Een olifant zuigt zijn slurf vol water (de hoeveelheid van een emmer) en daarna tilt hij z'n hoofd op en laat het water in z'n mond lopen. Een olifant zuigt het water dus niet direct naar binnen (als wij water in onze neus krijgen, dan begrijp je waarom).
Olifanten zijn ontzettend intelligent. Typische gedragspatronen waaruit je dit op kunt maken zijn onder andere: de manier van rouwen, leergedrag, zorgen voor andermans jongen, mimiek, spelen, humor, altruïsme, medelijden en het geheugen. Olifanten leven samen in kuddes en de jongen leren van de ouderen uit de kudde.
Volwassen olifanten hebben bijna geen vijanden. Behalve de mens. Al eeuwen lang jaagt de mens op de olifant vanwege zijn slagtanden.
De gemiddelde leeftijd van een wilde Aziatische olifant schommelt rond de 60 jaar, over het algemeen minder dan een exemplaar dat in gevangenschap leeft. De oudste in gevangenschap levende olifant uit het Guinness Book of Records werd 86 jaar en was een Aziatische olifant die in 2003 in een dierentuin in Taiwan stierf.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
Er zijn dieren die nooit helemaal slapen. Dolfijnen slapen door één hersenhelft uit te schakelen, anders zouden ze verdrinken. Om het uur laten ze de andere kant slapen. Olifanten slapen het minst aantal uren van alle zoogdieren.
Ook bij ongewervelde diersoorten als schorpioenen, bijen en fruitvliegjes zien onderzoekers slaap: ze hebben elke dag periodes waarin ze nauwelijks bewegen en niet meer reageren op prikkels.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB. Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld.
Wanneer ze zoals mensen in slaap zouden vallen gaan ze dood. Dolfijnen slapen daarom maar half. Ze kunnen de ene hersenhelft laten slapen, terwijl de andere helft het belangrijke werk van de slapende helft overneemt. Op deze manier kan de dolfijn toch veilig een dutje doen.
Olifanten eten wel 75 tot 150 kilo per dag en zijn de hele dag bezig om eten te vinden. Het liefst eten zij grassen en bladeren, maar ook bast, wortels en hele boomstammen. Alles wat zij eten, komt er natuurlijk ook weer uit….
Biologie
Een mannetje wordt stier of bul genoemd, een vrouwtje heet koe en een jong heet kalf. Olifanten leven in matriarchale groepen, bestaande uit enkele volwassen koeien met hun kalveren. Volwassen bullen leven voornamelijk solitair en voegen zich alleen bij de groep om met geslachtsrijpe koeien te paren.
De Aye Aye word ook wel het vingerdier genoemd. Dit vreemde diertje heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende middelvingers. Met de lange middelvinger worden, door middel van tikjes op de bast van de boom, larven gelokaliseerd om op te eten. De Aye Aye komt voor in Madagaskar.
Hoe oud wordt een olifant? Een Afrikaanse olifant wordt in het wild gemiddeld 65 jaar oud. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en worden sommige olifanten iets ouder.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren.
Een olifant heeft aan drie tot vijf uur slaap per dag voldoende.
Hoewel trompetteren het meest bekend geluid is van olifanten, gebruiken olifanten vele andere manieren om te communiceren, hoorbaar en onhoorbaar. Zo communiceren ze met elkaar door aanrakingen en lichaamstaal, maar ook via allerlei geluidssignalen zoals knorren, fluiten, brommen en trompetteren.
Een olifant kan supergoed ruiken met zijn slurf
De olifantenneus is niet alleen enorm lang, het beest kan er ook als de beste mee ruiken. Een olifant laat zijn slurf altijd slingeren. Dat helpt hem om al die geuren op te pikken.