Plaats de paal met de rechte kant naar de uitgezette lijn toe.Sla met een houthamer de paal de laatste 10 tot 15 centimeter in de grond. Probeer de paal goed in het midden te raken, dan beschadigt u de paal het minst. Als u wilt, kunt u ter bescherming een leeg conservenblik over de paal plaatsen en daarop slaan.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Hoe diep moet mijn paal in de grond? Over het algemeen gebruikt men voor het bepalen van de juiste lengte van de paal (voor in de grond) de vuistregel dat 1/3e van de lengte van de paal de grond in moet. Als minimale lengte wordt hierbij over het algemeen een lengte van 40cm in de grond geadviseerd.
De beste optie om houten palen neer te zetten is het gebruik van betonpoeren. Deze poeren zorgen ervoor dat het hout helemaal niet meer in contact staat met de grond. Je kunt de betonpoeren helaas niet altijd gebruiken. Alleen wanneer de stevigheid uit de constructie kan komen kun je betonpoeren gebruiken.
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca. 20 jaar.
Houten palen in de grond zijn in Europees hardhout en Tropisch hardhout te leveren. Maar ook Lariks Douglas of Eiken zijn als houten palen in de grond toepasbaar. Vaak wordt Lariks of Douglas-hout in constructies gebruikt zoals veranda's, overkappingen of tuinhuisjes.
Dit heeft tot gevolg dat het hout ook minder lang meegaat dan voorheen. Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen.
Hoe dichter de palen op elkaar staan, hoe sterker de afrastering is. Een normale afstand tussen de palen is drie meter.
De grondboor met een diameter van 7,5 cm is geschikt voor het plaatsen van tuinpalen van 6,5x6,5 en 6,8x6,8 cm. De boor met een diameter van 9 cm is geschikt voor tuinpalen tot 8,8x8,8 cm.
Zorg dat het loodrecht gebeurt. Door een touwtje waterpas uit te spannen op de hoogte waar de koppen van de paalhouders moeten komen, kunnen deze precies op gelijke hoogte worden ingeslagen. Zaag de palen op de juiste lengte af en plaats de eerste in de paalhouder. Zet deze precies loodrecht (stellen met waterpas!)
Paalhouders met punt
U hoeft slechts een klein gat te graven, waarna u de paalhouder met punt vastslaat in de grond. Daarnaast is het voordeel van werken met paalhouders dat u de hoogte van de paalhouders perfect gelijk kan zetten. Zo kunt u uw vierkante tuinpalen perfect waterpas stellen.
Gaat deze paal de grond in? Dan adviseren wij een postsaver te gebruiken. Wanneer groen geïmpregneerd grenenhout in de grond geplaatst wordt, gaat de levensduur snel achteruit. Hout is een natuurproduct dat bepaalde eigenschappen heeft.
Omdat Douglas hout een duurzame houtsoort is gaat het onbehandeld zeker 10 tot 15 jaar mee in een buitenomgeving. Douglas hout is een houtsoort die buiten boven de grond makkelijk gebruikt kan worden.
Snelcement. Cement is bij het plaatsen van schuttingen of veranda's nodig om de fundering stevig vast te zetten. Zo wordt snelcement, ook wel speedmix of snelbeton genoemd, gebruikt om schuttingpalen stevig in de grond te plaatsen. Maar ook voor het vastzetten van betonpoeren voor houtconstructies of instortankers.
Heeft u een dieper gat, kunt u in lagen werken van 200 mm, waarbij de hiervoor beschreven verwerkingsmethode gehanteerd kan blijven. Het gat dient niet helemaal afgevuld te worden met de Turbo-Beton, maar tot er een diepte overblijft van ongeveer 6 centimeter.
De meest toegepaste methode is rondom de schuttingpalen de grond af te graven en rondom snelcement te storten. Dit zorgt ervoor dat de palen weer stevig in de grond staan. Lukt dit, om wat voor reden dan ook, niet? Dan kan je ook straattegels gebruiken als versteviging.
Stap 1: Maak met een grondboor de gaten voor de betonnen palen en tussen de gaten een sleuf voor de betonband. Stap 2: Plaats de palen in de gaten plaatsen met daartussen de betonbanden of onderplaten met rotsmotief. Stap 3: Stort snelbeton bij de palen in het gat, zodat deze stevig blijven staan.
Stappenplan pergola maken
Meet de pergola uit en graaf de gaten voor de palen met behulp van een grondboor. Voor een stevige constructie moeten de palen minimaal 60 cm de grond in. U houdt dan een hoogte over van 240 cm.
Douglas palen kun je bijvoorbeeld voor het maken van een schutting zeker wel in de grond zetten. Ook Douglashout gaat wel op de duur rotten onder de grond. het blijft er namelijk altijd vochtig, je kunt dat vertragen door ze met verduurzamingsmiddelen te behandelen.
Schoef op de zijkant van de paal in het nog harde deel een flinke lat vast met een 6x100mm schroef bijna vast. Schroef hem zo dat de verdeling 1/3 2/3 is. Nu heb je een hefboom waarmee je de paal zo uit de grond trekt. Het aangrijpingspunt op de grond kan je telkens verhogen met een stoeptegel of een balkje.
Vooral de houten palen zijn gevoelig voor vocht en schimmels. Deels houten schuttingen, zoals hout-beton, gaan 15 tot 30 jaar mee, afhankelijk van het soort hout. Betonnen schuttingen gaan het langst mee, net als composiet schuttingen.
De levensduur van geïmpregneerd hout bedraagt ongeveer tien tot vijftien jaar en is vooral afhankelijk van de houtsoort en de mate van vochtbelasting.
Beste geteste impregneermiddel: Woodseal
Dit resulteert in waterafstotend hout. De hydrofobe werking is bijzonder hoog en onderscheidt zich van andere oplossingen. Hout behandeld met Woodseal Pro is vuilwerend en voorkomt de hechting van micro-organismen als mos, algen, schimmels en meeldauw.