Het aanslaan is eigenlijk meer een versneld naar achter brengen van de hengel, waarbij je de vis duidelijk voelt. Daarna breng je de hengel in dril positie, schuin naar voor, terwijl je de lijn opneemt. Hou al die tijd wel voldoende spanning op de lijn. Enkele punten waarop je bij de aanslag moet letten.
Veel beter is het om je hengel schuin omlaag te houden met je topoog net boven het water en een kwartslag te draaien. Hierdoor komt de hengel bijna haaks op de lijn te staan op de manier zoals je met een winkle- picker of een feederhengel vist.
De steur is van nature een sterke vis die niet snel ziek is. Het is wel een vis die in de vijver ook heel groot kan worden, ook al duurt dat dan lang. De vijver dient daarom overal minimaal 120 centimeter diep te zijn en heel weinig beplanting te hebben. Houdt aan dat je per steur 1000 liter water in je vijver hebt.
Steuren worden opgekweekt en bijgevoerd met pellets met onder andere vismeel en visolie erin. Daarom is dit ook een van de beste voer en aassoorten. Het is aan te raden om een voerplek aan te leggen met pellets en regelmatig kleine hoeveelheden pellets te voeren.
Steuren bijten hoofdzakelijk op kaas en haring, maar ook met maïs zijn ze te vangen. Sommige vissers combineren ook de verschillende aassoorten.
Steur kopen prijs
De prijzen van onze steuren variëren van €10,50 tot €90, afhankelijk van de soort. De prijs van albino steuren kan bijvoorbeeld oplopen tot €90, terwijl de wat kleinere sterlet steuren al verkrijgbaar zijn voor €12 per stuk.
Kaviaar wordt ook wel het zwarte goud genoemd. Het zijn namelijk de onbevruchte eitjes van een vis, de steur. Deze eitjes zijn zwart maar brengen geld op als goud. De steur wordt bedreigd en juist daarom worden zijn eitjes, de kaviaar, nog schaarser en dus waardevoller en duurder om te eten.
steuren zijn gevoeliger voor wosselende waterwaardes en zuurstof(tekort) ze zullen dan dus ook eerder reageren op waardes die niet in orde zijn. Dus als je steur springt dan hoeft dat niets te maken te hebben met je water. Het feit dat hij dan uit de vijver springt is ook waarom een steur o.a niet in een vijver hoort.
Steur is een fantastische vis om mee te koken. Het vlees is lekker vet en daarom zowel voor stoven geschikt als op de grill (klik voor recept).
De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze 'gekaakt', waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen. Vissen reageren daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels. Ook worden ze levend op ijs gelegd.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Vaak wordt een karper in de lip of in de mondhoek gehaakt, in dit geval kunt u de karper haak vaak met de hand verwijderen. Maar als de haak dieper in de mond van de vis zit, heb je een hulpmiddel nodig om de haak te verwijderen.
Voordat je op karpers gaat vissen is het belangrijk om een beetje achtergrondinformatie te weten. De karper mag zich graag bevinden in warm water, daarom komen vooral de ondiepe stilstaande of langzaam stromende wateren in aanmerking als je wilt beginnen met karpervissen.
Geen planten
Steuren kunnen niet achteruit zwemmen, daarom is het belangrijk om geen elementen in de vijver te plaatsen waar ze kunnen vast komen te zitten.
Omdat ze actiever zijn dan uw andere vijvervissen is het nodig om ze te voeren totdat het vijverwater deze temperatuur bereikt. U moet het voeren dan wel matigen. Tussen 5 en 10 graden Celcius is 1 x per week voeren van steuren voldoende.
Steuren hebben in de zomer zeker dagelijks voeder nodig.
Ze eten geen voer dat meer dan een uur in het water ligt. Voer dus liever meerdere malen per dag een kleine hoeveelheid. Voer slechts zoveel als de vissen in enkele minuten opeten.
Varierend van €4500,- voor een Iraanse Sevruga tot een Almas kaviaar van € 45.000,-.
De prijs ligt dan echter heel anders uiteenlopend van een Kaspische Sevruga voor €4500,- tot een Almas Kaviaar voor € 45.000 per 1000 gram.
De officiële naam is Strottarga Bianco en de prijs per kilo bedraagt een magere $113,630. Met deze prijs is dit bakje kaviaar officieel het meest dure eten ter wereld. De kaviaar is afkomstig van de Siberische Albino Sturgeon. Door de zeldzaamheid van deze vis ligt de prijs zo hoog.
Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, zijn de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Het woord kaviaar komt van het Perzische woord woord خاگآور (Khag-avar). De steur leeft van nature in de Kaspische regio.
Terugkeer van de steur in Nederland
Experimentele uitzettingen in 2012 en 2015 laten zien dat het tijd is om de grootste vis die in Nederlandse wateren thuishoort, weer te verwelkomen. In de zomer van 2022 is voor het eerst weer een steur gevonden die van zee richting Rijn is gezwommen.
Er zijn hobbyisten die alleen maar steuren houden. Steuren vergen echter nogal wat aandacht. Bovendien zijn er wat eisen waar men rekening mee dient te houden als steuren in de vijver gehouden gaan worden.