Je kunt het beste eerst grondig de siliconenkit verwijderen en vervolgens het oppervlak behandelen met een siliconen verwijderaar. Deze Avis Siliconen Verwijderaar is een goede optie hiervoor. Vervolgens voeg je een anti-siliconen vloeistof aan je verf toe voordat je gaat schilderen.
Siliconen zijn nooit overschilderbaar met normale verf. Niet met alkydverf en ook niet met watergedragen verf. Siliconenbesmetting is vaak niet zichtbaar en kan veroorzaakt zijn door siliconenkit, die is aangebracht of door het gebruik van siliconenspray in de nabijheid van het te schilderen opervlak.
Helaas wordt er door glaszetters nog wel eens een kit gebruikt waar siliconen in zitten. Indien dit toch geschilderd moet worden, kunnen anti-siliconen druppels gebruikt worden. Deze zijn er bijvoorbeeld van Avis. Een paar druppels door de verf, en doorgaans vloeit en hecht de verf nu goed.
Er zijn best veel kitten die goed overschilderbaar zijn, zelfs voor meerdere toepassingen. Siliconenkit is echter niet overschilderbaar, deze kit wordt vaak gebruikt in badkamers en keukens vanwege de goede vochtbestendigheid en is primair bedoeld om in de gekozen kleur af te kitten.
Acrylaatkit en polymeerkit zijn overschilderbare kitten. Sterker nog, deze kitten zijn vaak ontworpen om te worden overschilderd. Verf hecht goed omdat ze vrij zijn van siliconen. Deze kitten worden vaak gebruikt bij bijvoorbeeld plinten, stucwerk, ramen, kozijnen en andere schilderklussen.
In veel gevallen zal de acrylkit na 24 uur voldoende hard zijn. Het is mogelijk dat de kit dan nog niet helemaal uitgehard is, waardoor er een kans is dat de verflaag niet goed hecht op de kit. In veel gevallen kun je acrylaatkit pas overschilderen als deze helemaal uitgehard is, tenzij anders aangegeven op het etiket.
Heb je geen overschilderbare siliconenkit of heb je deze kit al enkele weken, maanden of jaren op het oppervlak zitten? Dan kun je de siliconenkit niet overschilderen. Wat je in dit geval beter kunt doen, is het vervangen van de laag kit door een nieuwe laag siliconenkit in de juiste kleur.
De uitleg: gebrek aan zuurstof. Wanneer u dit probleem ervaart, is de kans groot dat er weekmakers in de kit zitten die oplosbaar zijn in terpentine. Een oplosmiddelhoudende verf kan in dat geval niet gebruikt worden om kit over te schilderen, want een oplosmiddelhoudende verf droogt meestal oxidatief op.
Denk eraan dat een kitlaag pas overschilderbaar is nadat de kitlaag volledig droog is. Houd 1mm per etmaal aan voor de droging. Voorbeeld: je brengt 4mm kit aan, dus moet je 2 dagen wachten totdat de kit volledig droog is. Schilder je de kitlaag toch eerder over, dan heb je kan op kleven van de verf.
Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.
Een stanleymes of plamuurmes behoort ook tot de beste mogelijkheden om siliconenit te verwijderen. Een veel gebruikte techniek is een klein stukje siliconenkit loshalen met een afbreekmes en de siliconenkit vervolgens voorzichtig oprollen. Zo verwijder je in één keer een groter stuk siliconenkit.
De beste werkwijze is om na voldoende uitharding van de kit eerst de grondverf aan te brengen. Hierna kunt u de voeg voorzien van een mooie laag dekverf voor een optimaal eindresultaat. Als u kit gaat overschilderen die daar eigenlijk niet geschikt voor is, zal de hechting van het materiaal verzwakken.
Factoren die de droogtijd beïnvloeden zijn onder meer het type kit, de te bewerken ondergrond, de dikte van de kitlaag, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.
Het wegtrekken van de verf, met name direct grenzend aan de beglazingskit, kan worden veroorzaakt door siliconenolie in de beglazingskit. Door deze siliconenbesmetting op de ondergrond wordt de oppervlaktespanning verhoogd en zal verf moeilijk vloeien. De verf gaat zogenoemd 'kralen'.
Je herkent siliconen op de ingrediëntenlijst aan de woorden die eindigen op '-cone', 'conol', '-xane' en '-col': Cetearyl Methicone.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Over het algemeen droogt kit onder invloed van lucht. Doordat de buitenste laag van de kit het meest direct in contact staat met de lucht, zal daar de eerste velvorming optreden. Afhankelijk van de kit en de omstandigheden zal de eerste twee milimeter in ongeveer 6 tot 12 uur zijn uitgehard.
Over het algemeen geldt dat 1 mm kit per etmaal droogt. Voordat u gaat overschilderen, lees goed het productblad bij de kit. Er zijn namelijk kitten die u al na een kwartier kunt overschilderen (Zwaluw Wet-on-Wet), maar over het algemeen moet de kit eerst goed uitgehard zijn voordat deze overschilderd kan worden.
Door te schuren zorg je ervoor dat de verf goed hecht. Maak de oude verflaag of het hout goed glad met schuurpapier en maak het hout daarna schoon. Als de ondergrond vochtig is, kan het water niet meer verdampen en zal dit leiden tot een verflaag die niet hecht. De ondergrond moet droog en vrij zijn van vuil en vet.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Blaasvorm door luchtinsluiting
De verf heeft ook een temperatuur. Als dit verschil te groot is krijg je kleine luchtbelletjes. De warmte wil namelijk niet opgesloten worden door een verflaag. De warmte wil naar buiten en gaat dwars door de verflaag heen, nu ontstaan er blaasjes.
Ontvet het te behandelen oppervlak met ammonia of een ammonia vervanger zoals Universol en laat dit goed drogen.
Bij het overschilderen van acrylaatkit kunt u het beste kiezen voor verfsystemen op waterbasis. Toch verdient het, zeker gezien het brede scala aan verkrijgbare verfsoorten, altijd aanbeveling om vooraf na te gaan of een bepaalde verf en de gebruikte acrylaat kit compatibel zijn.
Eventueel schuren kan met fijn schuurpapier worden uitgevoerd als dit voor reiniging van het oppervlak noodzakelijk is. Ter verkrijging van een betere aanhechting van de kit is schuren echter niet nodig en kan zelfs negatief op de hechting van de kit uitwerken.