De correcte spellingen zijn oudjaar, oudejaar en oudejaarsavond. Niet-officiële en informele namen van feestdagen, zoals oudjaar en oudejaar, krijgen een kleine letter. Samenstellingen met oudejaar schrijven we ook klein: oudejaarsavond, oudejaarsconferentie.
Samenstellingen met Nieuwjaar krijgen een kleine letter: nieuwjaarsbrief, nieuwjaarsdag, nieuwjaarswens. In de nieuwjaarswens Gelukkig nieuwjaar schrijven we nieuwjaar met een kleine letter.
Is de dag 1 januari bedoeld? Dan schrijf je een hoofdletter: Met Nieuwjaar gaan we altijd bij mijn ouders op bezoek. Maar in de betekenis 'het pas begonnen jaar' is er geen sprake van een benaming van een feestdag, en dan schrijf je een kleine letter: Ik wens je een gelukkig nieuwjaar. Zo, ook weer opgelost.
Officiële namen van feestdagen schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen van feestdagen schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met namen van feestdagen schrijven we klein.
De goede schrijfwijze is dus Pasen. Ook de volgende feestdagen schrijf je met een hoofdletter: Kerstmis, Nieuwjaar, Pinksteren, Goede Vrijdag, Hemelvaart, Oud en Nieuw, Loofhuttenfeest, Suikerfeest, Bevrijdingsdag, Moederdag, Sinterklaas, Koninginnedag, Valentijnsdag.
Feestdagen: hoofdletter
Namen van officiële feestdagen krijgen een hoofdletter. In de officiële spelling wordt alleen Kerstmis als 'officiële feestdag' aangemerkt. Daarom krijgen kerst, eerste kerstdag, tweede kerstdag, kerstavond, kerstfeest, kerstochtend en kerstmorgen officieel altijd kleine letters.
'Ik wens je een gelukkig nieuwjaar' staat dus gelijk aan 'Ik wens je een gelukkig 2022 (of 2023, enz.). ' Op voorbedrukte wenskaarten zijn hoofdletters tamelijk gangbaar in bijvoorbeeld 'Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar'. Daar is weinig bezwaar tegen.
Officiële namen van feestdagen, zoals Kerstmis, schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals kerst, schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met kerst schrijven we klein: kerstavond, kerstbal, kerstdag, kerstfeest, kerstkaartje, kerstvakantie.
Nieuwjaar is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. In de westerse wereld valt deze dag op 1 januari, in andere culturen vaak op andere data. Bij deze viering zijn wederzijdse gelukwensen en goede voornemens gebruikelijk.
Hoofdletterregels feestdagen
Samenstellingen of afleidingen van het woord krijgen een kleine letter. Zo schrijven we eerste kerstdag en tweede kerstdag met een kleine letter. Ook kerstavond, kerstochtend, kerstontbijt krijgen geen hoofdletter.
Als iemand „beste wensen” tegen u zegt, reageer dan met: „O ja? Welke dan?” Vervolgens laat u die persoon fijn stoeien met de stilte die volgt. Heerlijk.
Het Groene Boekje schrijft voor dat namen van feestdagen en feesten altijd een hoofdletter krijgen.
Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd.
Januari tot en met december
De afkortingen van de maanden bestaan meestal uit de eerste drie letters van de naam: januari wordt jan, februari wordt feb, enz. Na die drie letters mag een punt worden gezet, maar verplicht is dat niet.
De periode voor kerst is de advent of adventsperiode. Dit gaat over een langere periode en wordt dus niet gezien als een officiële naam van een feest, dus geschreven met kleine letters.
Kerstmis is de naam van een religieus feest, dus begint met een hoofdletter. De dienst in de kerk is 'de kerstmis'. Kerst is een déél van de naam van het religieuze feest Kerstmis. Deze woorden krijgen geen hoofdletter: kerst, eerste kerstdag en tweede kerstdag, kerstfeest, kerstmis, kerstavond en kerstochtend.
Franse is een afleiding van de aardrijkskundige eigennaam Frankrijk. Aardrijkskundige namen én hun afleidingen schrijf je altijd met een hoofdletter.
Ook andere dranken en bijvoorbeeld kaassoorten zijn met een kleine letter: champagne, cognac, brie, camembert, roquefort, stilton. Als een aardrijkskundige naam als bijvoeglijk naamwoord gebruikt wordt, behoudt hij wel zijn hoofdletter: Edammer kaas, Franse kaas, Gelderse worst.
Zowel hele fijne feestdagen als heel fijne feestdagen is juist. De eerste vorm is wel wat informeler dan de tweede. De constructie zit als volgt in elkaar: heel / hele is een bijwoord dat fijne versterkt. Meestal komt er geen e achter een bijwoord; denk ook aan iets als 'Ik ben heel erg geschrokken.
“Ik wens je deze kerst vrede en vreugde.” “Ik hoop dat deze speciale tijd van het jaar gevuld is met heel veel liefde.” “Licht en liefde gewenst voor jou en je gezin deze kerstdagen.”
Officiële namen van feestdagen, zoals Moederdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Moederdag schrijven we klein: moederdagcadeau.
Namen van feestdagen, (religieuze) feesten en gedenkdagen krijgen een hoofdletter. Behalve voor Hemelvaart en Hemelvaartsdag geldt dat bijvoorbeeld voor: Pasen, Kerstmis, Suikerfeest, Offerfeest, Chanoeka, Moederdag en Nieuwjaar.
De correcte spelling is Vaderdag, met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Vaderdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Vaderdag schrijven we klein: vaderdagcadeau.