Als enige naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we enigen. Enige is zelfstandig gebruikt als er niet meteen een zelfstandig naamwoord op volgt en enige ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Enig en enige zijn allebei correct vóór de bijvoeglijke naamwoorden juist, correct, goed (in de betekenis 'correct'), mogelijk of een bijvoeglijk naamwoord op -baar (denkbaar, toepasbaar enzovoort). De combinatie met enige is het gebruikelijkst. Er is geen betekenisverschil, maar wel een grammaticaal verschil.
Enig(e) is een bijvoegelijk naamwoord en betekent 'waarvan er geen tweede is'. Iets wat juist schattig of vertederend is wordt enig genoemd. Enigste is dan zoiets als het schattigste wat je hebt gezien. Enigste kan je alleen gebruiken als je er iets mee aanduidt dat heel fijn of mooi is.
Voor woorden als 'sommige, andere, enkele, vele' geldt ongeveer dezelfde regel als voor 'alle'. Je schrijft deze woorden zonder n als ze zelfstandig gebruikt worden en niet op personen slaan: Ik vind van planten leuk dat sommige met de zon meedraaien.
Het bijvoeglijk naamwoord enig(e) betekent 'waarvan er geen tweede is'. In informele spreektaal wordt er soms een onechte overtreffende trap van gebruikt: enigst(e).
Als meeste naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we meesten. Meeste is zelfstandig gebruikt als er niet meteen een zelfstandig naamwoord op volgt en meeste ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
De officiële regel voor de tussen-n is: als het eerste deel alleen een meervoud heeft op -en en niet (ook) een meervoud op -es, schrijf je een tussen-n in de samenstellingen met dat eerste deel. Het is volgens deze regel zielenpoot (ziel heeft alleen het meervoud zielen).
Als enkele naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we enkelen. Enkele is zelfstandig gebruikt als er niet meteen een zelfstandig naamwoord op volgt en enkele ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
De nieuwe basisregel is, dat je in principe altijd -en- gebruikt, ongeacht of het nu om het enkelvoud- of meervoud gaat. Vandaar ruggengraat, smartengeld, pannenkoek enz.
Wat is juist: enig kind of enigst kind? In formele taal wordt alleen enig kind gebruikt. In informeel taalgebruik komt ook enigst kind veel voor. Enig kind en enigst kind komen allebei voor in de betekenis 'kind zonder broers of zussen'.
's morgens is een bijwoord van tijd. Het is een zinsdeel dat geen andere woorden nodig heeft om de tijd aan te duiden. De vlucht is verplaatst naar 5 uur 's morgens.
Licht / Ligt Michiel nog steeds in bed? Ik heb lichtblauwe / ligtblauwe sokken aan. Ze deed het licht / ligt in de kamer uit. Maak steeds drie woorden af met dezelfde letters.
Enig(e) en enkel(e) zijn onbepaalde voornaamwoorden.
Duidelijke verwijzing
Je kunt verwijzen naar een zelfstandig naamwoord waar het bij hoort: het/een boek, het/een paard, het/een idee, het/een gevoel. Dan is het dat. Een gevoel dat blijft hangen. Het boek dat in je koffer zit.
een onbepaald, meestal klein aantal.
Enkelen = Het enkelen (ook bekend als Singling up) is een proces in de scheepvaart waarbij men alle overbodige lijnen of extra lijnen die uitgezet zijn geweest om een schip op haar positie te houden verwijdert.
Mits betekent 'als, op voorwaarde dat'; tenzij betekent 'maar niet als, behalve als'. Mits wordt soms gebruikt in de betekenis 'tenzij, behalve als', maar dat gebruik is niet correct. Sportvissen is toegestaan, mits je een vergunning hebt. Sportvissen is verboden, tenzij je een vergunning hebt.
Groentensoep of groentesoep? Samenstellingen met groente moeten in de officiële spelling altijd zonder tussen-n geschreven worden, omdat groente niet alleen een meervoud op -n maar ook een meervoud op -s heeft. Officieel zijn dus alleen bijvoorbeeld groenteassortiment, groentepakket en groentesoep juist.
De correcte spelling is pannenkoek, met tussen-n.
Koppelteken = Een koppelteken is een leesteken dat onderdelen van samenstellingen of samenkoppelingen met elkaar verbindt. Het heeft de vorm van het kortste liggende streepje en komt daarmee uiterlijk overeen met het afbreekstreepje en het...
Beide is goed als het hoort bij het zelfstandig naamwoord dat er vlak achter staat. Beiden kan alleen gebruikt worden om naar personen te verwijzen. Er staat dan geen zelfstandig naamwoord achter.
Als alle naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we allen. Alle is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en alle ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
Of je beide of beiden schrijft, hangt af van de vraag waarnaar het verwijst. Als het over twee personen gaat, schrijven we beiden. In alle andere gevallen blijft de n achterwege. Dat is het geval als het gaat om twee dingen, maar ook als er sprake is van een persoon en een ding.