Gelukkig is het gemakkelijk om een rookmelder af te plakken en te voorkomen dat hij op een ongelegen moment afgaat. Plak gewoon een strook schilderstape over de sensorkamer van de rookmelder, of wikkel hem in met een douchemuts of plastic zak en zet hem vast met een elastiekje.
Ga om de maand met de stofzuiger langs de rookmelder. Hierdoor blijft de rookkamer schoon en verminder je de kans op vals alarm. Helemaal voorkomen kun je valse alarmen nooit. Het kan natuurlijk zo zijn dat net nadat jij met de stofzuiger de rookmelder hebt schoongemaakt er een insect inkruipt.
Mocht uw rookmelder ongewenst afgaan, dan kunt u het alarm uitschakelen door op de knop van de melder te drukken. Zorg er vervolgens voor dat de oorzaak van het vals alarm verwijderd is. Dit kan bijvoorbeeld stoom of stof zijn.
De rookmelders zijn erop ontworpen dat deze niet zomaar afgaan door roken of koken. Gaat u vlak bij een rookmelder bijvoorbeeld gourmetten, schuren/zagen of behang afstomen, dan kan de rookmelder afgaan door rook, stof of stoom.
Rookmelders geven eigenlijk nooit ''zomaar'' een signaal of alarm. Maar wat als een rookmelder afgaat en er is niets aan de hand? Meestal gaat het om een kort piepsignaal, bijv. dat een batterij leeg is of een signaal ''einde levensduur/sensor defect''.
Als deze namelijk bijna leeg is, gaat jouw rookmelder piepen als teken dat er een nieuwe batterij in moet. Een rookmelder waar een lege batterij in zit, doet namelijk niet zoveel, terwijl hij juist zo'n belangrijke taak heeft. Probeer er dus even een nieuwe batterij in te doen en controleer of het piepje stopt.
Rookmelders gaan 's nachts piepen als de batterij bijna leeg is omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou 's nachts nóg iets lager.
Plak gewoon een strook schilderstape over de sensorkamer van de rookmelder, of wikkel hem in met een douchemuts of plastic zak en zet hem vast met een elastiekje. Vergeet niet de geïmproviseerde afdekking te verwijderen zodra je klaar bent om er zeker van te zijn dat de rookmelder goed werkt in geval van nood.
Rookmelders detecteren rook op basis van een infraroodsensor. Deze sensor ziet geen verschil tussen rook en een laagje stof. Ophopend stof kan er dus voor zorgen dat het alarm afgaat, terwijl er niets aan de hand is. Reinig daarom maandelijks de rookmelders die in huis hangen met de stofzuiger en een doekje.
Plaatsing op de muur
Als een rookmelder niet op het plafond geplaatst kan worden, dan plaats je de rookmelder aan de muur. De rookmelder plaats je dan 15 tot 80 centimeter van het plafond af, maar wel boven deuren en ramen. Ook geldt dat de rookmelder 1 tot 3 meter van de mogelijke bron tot rook af komt te hangen.
Leg de melder neer en verwijder de lege batterij door deze uit de achterkant van de rookmelder te halen (soms zit hij achter een klepje of schuifje) of door de batterijlade open te maken – afhankelijk van het type dat je hebt.
Pak een trapje om makkelijk bij je rookmelder te kunnen en druk 15 seconden achter elkaar op de testknop. Het alarm stopt nu en de melder wordt voor 15 minuten uitgeschakeld. Daarna werkt hij weer als vanouds en zal hij gewoon weer af gaan bij brand.
Wanneer je rookmelder met enige regelmaat (meestal elk uur) piept, is dit een teken dat de batterij leeg aan het raken is. Een rookmelder met een zwakke batterij zal blijven piepen totdat de batterij ermee ophoudt. Met een beetje pech kan dit enkele weken duren.
Werking: de rookmelder functioneert direct als er een nieuwe batterij is geplaatst en de test is voltooid. De rookmelder is uitgerust met een knipperende rood LED-lampje. Dit lampje bevindt zich boven de testknop en knippert om de 30-40 seconden om aan te geven dat de rookmelder functioneert.
Waar de e-sigaret geen oplossing voor biedt, is het feit dat je er nog altijd rookmelders mee onbedoeld kan activeren. De damp van een e-sigaret komt namelijk gewoon in de meldkamer van een rookmelder terecht, en kan daardoor een alarm initiëren.
Beide rookmelders geschikt voor aansluiting op het lichtnet (230V/50Hz– verbruik 40mA/0,8W) en hebben een batterij back-up. Bedraad maximaal 20 melders te koppelen (max. 250 mtr bedrading) of draadloos (RF) maximaal 30 melders te koppelen.
Wat is een rookmelder? Een rookmelder is een apparaat dat reageert op de rookverschijnselen van een brand. Het heeft twee functies, namelijk het signaleren van een brand en het waarschuwen van bewoners door het afgeven van een alarmsignaal.
De maximale levensduur van een rookmelder is 10 jaar. Na 10 jaar dien je elke brandmelder integraal te vervangen. Enkel zo kan je de kwaliteit van de sensor garanderen.
Een rookmelder (soms brandmelder genoemd) is een detector die alarm slaat na waarnemen van rookdeeltjes (aerosolen), die kunnen wijzen op een (beginnende) brand. Een rookmelder kan een zelfstandig apparaat zijn, maar steeds vaker zijn rookmelders verbonden met een brandmeldinstallatie.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je de rookmelder op je zolder niet boven de cv-installatie hangt. Dit omdat een rookmelder niet per definitie de hoeveelheid rook meld, maar de kleine deeltjes in de lucht. Een rookmelder kan dus al alarm slaan wanneer er veel waterdam in de lucht hangt.
Hang je hem aan het plafond, dan behoort er 50 cm van de zijmuur en hoeken van de ruimte te zijn. Hoe hoger de melder hangt (vandaar dat het plafond de beste plaats is), hoe beter. Rook stijgt immers op en wordt dan al in een heel vroeg stadium gedetecteerd. Wil je ook een rookmelder op de zolder hangen, dan kan dat.
Nog even dit. Veel mensen vragen zich af: mag een rookmelder verticaal hangen? Als daarvoor een bevestigingssysteem is bijgeleverd, dan kan dat inderdaad.
Na 10 jaar dien je elke brandmelder integraal te vervangen. Enkel zo kan je de kwaliteit van de sensor garanderen.
Als de batterij bijna leeg is, piept de rookmelder af en toe om dit aan te geven. In de handleiding van je rookmelder lees je hoe vaak de rookmelder deze pieptoon geeft. Heb je een rookmelder met vervangbare batterijen? Vervang dan de batterij.
Een rookmelder zonder batterij is een netstroom rookmelder die niet door batterijen wordt gevoed maar werkt op netstroom. De melder krijgt dus stroom van een stopcontact of via de stroomkabels.