Een geopende fles rode wijn is wat lastiger smaakvol te houden dan andere wijnen. Binnen twee à drie dagen is de wijn nog te drinken. Bewaar je geopende rode wijn langer, dan gaat dit ten koste van de smaak. Tip: Rode wijn bewaren na openen, kan het beste op een donkere en koele plek.
Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.
De wijn gaat oxideren en dat verandert de smaak van de wijn. Het is wel altijd aan te raden om de wijn in ieder geval op een donkere plek te bewaren met een kurk op de fles. Een rode wijn met veel tannines kun je vaak wel 3 dagen laten staan. Een wat meer soepele rode wijn kun je beter binnen 2 dagen drinken.
Ook rode wijn wordt er niet beter op als je 'm in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Drink een wijn dus nooit tè koud, want de wijn wordt hard en je ontneem jezelf een mooie smaakbeleving. Anderzijds: hoe warmer je de wijn serveert, hoe logger de wijn wordt. Minder zuren, meer tannines, alcoholischer, maar ook voller, ronder en zachter.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Binnen een kwartier is je wijn dan al op goed temperatuur en in een koeler zal de fles deze temperatuur ook ongeveer behouden. Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Een geopende fles rode wijn is wat lastiger smaakvol te houden dan andere wijnen. Binnen twee à drie dagen is de wijn nog te drinken. Bewaar je geopende rode wijn langer, dan gaat dit ten koste van de smaak. Tip: Rode wijn bewaren na openen, kan het beste op een donkere en koele plek.
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming. De muffe geur daarvan kan door de kurk trekken.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Traditioneel zullen rode wijnen van Gamay en Pinot Noir (Beaujolais, Touraine, Passetoutgrain, Bourgogne e.d.) licht gekoeld het altijd prima doen. Maar ook Zweigelt uit Oostenrijk en Refosco uit Friuli.
Zoete en mousserende wijnen kunnen het beste geserveerd worden op een temperatuur tussen de 6 en 8 graden. Een lichte, zachte rode wijn van karakter smaakt het beste tussen de 12 en 17 graden. Een zwaardere rode wijn is perfect op kamertemperatuur (17 tot 19 graden).
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol in het voordeel van je gezondheid kan werken, bijvoorbeeld beschermend tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem in een wijn is heel natuurlijk. Dit zijn kleine deeltjes die al die tijd aanwezig waren, maar na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken.
Bezinksel of droesem bestaat meestal uit samengekleefde rode kleurstoffen en tannines (looistoffen) en komt het vaakst voor in rode wijn. Door voorzichtig te schenken, hoeft u de wijn niet over te schenken. Het laatste beetje is dan wel niet drinkbaar.
Temperatuur van rode wijn
Rode wijn bewaar je bij voorkeur op kamertemperatuur. Een gemiddelde kamertemperatuur is rond de 18 tot 21 graden celsius. Een rode Bordeaux wijn kun je perfect bewaren bijvoorbeeld op een kamertemperatuur van 18 tot 21 graden.