Wat is storm? Windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort, dat noemen we storm. Vooral de windstoten kunnen je verrassen in het verkeer. Windstoten van 100 km/h of meer zijn denkbaar, en die voel je heel goed in je auto.
Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
bij sterke zijwind je snelheid aan te passen, in een lagere versnelling gaan rijden en gas terugnemen. Let op: niet te veel gas terugnemen, want snelheid stabiliseert je motor (gyroscopische krachten) niet onnodig in te halen. Een sterke rukwind kan jou of andere bestuurders opzij blazen.
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Stormschade auto verzekerd bij windkracht 7. Zware windstoten met een snelheid die oplopen tot wel 90 kilometer per uur, meldt het KNMI vandaag. Dat betekent goed opletten, voorzichtig rijden en dat eventuele stormschade aan uw auto verzekerd is.
Je autoverzekering dekt schade als gevolg van extreem weer als je een Beperkt Casco of All Risk verzekering (Volledig Casco) hebt. Ben je alleen WA verzekerd, dan draai je zelf op voor de kosten als gevolg van hagelschade, stormschade of aanverwanten.
Ter vergelijking: Windkracht 9 schoorsteenkappen, antennes en dakpannen waaien weg, kinderen moeten moeite doen om te blijven staan, takken breken af, alleen zwaluwen en eenden vliegen nog Windkracht 10 aanzienlijke schade aan gebouwen, volwassenen hebben veel moeite om te blijven staan, bomen raken ontworteld, vogels ...
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Bij windkracht 8 is het stormachtig. De windsnelheden liggen dan tussen de 62 en 74 kilometer per uur. Bij windkracht 8 valt de schade aan gebouwen mee. Wel kunnen er kleine takjes en twijgjes van bomen afbreken.
We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Bij (zware) storm geeft het KNMI waarschuwingen uit. Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt.
Een windstoot is een vlaag die niet langer dan 20 seconden duurt. We spreken van een zware windstoot wanneer die harder dan 75 kilometer per uur gaat. Een zeer zware windstoot gaat harder dan 100 kilometer per uur.
Het KNMI voorspelt voor vrijdagmiddag windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur in het binnenland, en tot 130 kilometer per uur aan de kust. Als de gemiddelde snelheid tien minuten lang boven de 89 kilometer per uur uitkomt, is er sprake van windkracht 10, boven de 103 van windkracht 11.
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australiƫ, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
Met elke wind kan je fietsen.
Code oranje wordt afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent is of meer. Bij extreem weer moet je denken aan flinke sneeuw of ijsregen, onweer, regen of windstoten. Door dat weer zou er schade kunnen ontstaan en daarom moet bekeken worden of grote evenementen, zoals een festival of markt, moeten worden afgelast.
Code geel: wees alert
Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.
De komende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht. Vanmiddag en vanavond zijn er in het noordelijk kustgebied bij buien plaatselijk zware windstoten tot ca. 75-80 km/uur mogelijk. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden.