Vaak reageert de hond niet per se op de baby zelf, maar op al het 'gedoe' eromheen. Daarom is het goed om alle verwachte veranderingen eens op te schrijven, en je hond hier langzaam aan te laten wennen. Misschien heb je straks minder tijd om je hond uit te laten.
Laat de hond rustig naar de baby kijken en aan de baby snuffelen. Praat vrolijk tegen hem, knuffel hem en geef wat lekkers. Geef hem aandacht in aanwezigheid van de baby. Zorg dat u wat lekkers bij u heeft als u de baby voor het eerst in aanwezigheid van de hond op de arm heeft en laat het lekkers op de grond vallen.
Jaloezie. Het is heel normaal dat je hond jaloers wordt op al de aandacht die nu naar de nieuwe baby gaat. Om de jaloezie tot een minimum te beperken is het belangrijk dat jij zelf aandacht geeft aan de hond, voor hij naar jou kan komen om te smeken voor affectie.
Van nature likken moederhonden hun puppy's en andersom likken zij terug. Op deze manier zorgt de moeder er voor dat haar pups schoon blijven en bouwt zij een band op met haar nageslacht. Ook voorkomt zij zo dat de pup te sterk zal geuren, iets wat in het wild roofdieren aan kan trekken.
De eerste kennismaking
Zorg ervoor dat degene die de baby vast heeft, helemaal ontspannen is. Laat je viervoeter op een respectvolle afstand ruiken en breng de baby niet te dichtbij. Later kan de hond steeds iets dichterbij komen. Zo leer je hem volgens Cesar Millan om de baby te respecteren als een roedelleider.
Wanneer de hond wantrouwend of zelfs angstig is voor kleine kinderen, dan zal hij er alles aan doen om het kind op een afstand te houden. Meestal begint dit met vluchten, grommen en zelfs happen. Doordat het kind onmiddellijk in bescherming wordt genomen werkt dit gedrag voor de hond.
Een hond kan aanhankelijk worden wanneer je zwanger bent. Het aanhankelijke gedrag kan zich manifesteren door op je buik te gaan liggen, constant overal met je mee naar toe lopen, op je voeten gaan liggen en overal mee naar toe willen gaan waar je ook bent.
Op de eerste plaats kunnen honden ontzettend goed ruiken. Jouw lichaam veranderd en op de eerste plaats vooral hormonaal. Je lichaamsgeur zal veranderen en je hond zal deze dingen waarnemen. Naast deze veranderingen is het ook nog zodat jouw hond de lichamelijke veranderingen zal waarnemen.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Of honden jaloers worden is voor veel hondenbezitters geen vraag maar een weet. 80 procent geeft namelijk aan weleens gedragingen van jaloezie bij hun hond te hebben gezien. Honden beginnen bijvoorbeeld te blaffen, vertonen geagiteerd gedrag of trekken hard aan de riem wanneer hun baasje een andere hond aandacht geeft.
Een jaloerse hond herken je aan aandachttrekkend gedrag op momenten dat jij je aandacht elders hebt liggen.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Wanneer een hond op de wereld komt dan noemen we hem of haar een puppy of wel een pup, “Meine kleine Poepie”. Puppy's blijven tot ze 6 of 7 weken oud zijn in het nest bij hun moeder en gaan dan op eigen benen staan. Op een leeftijd van 7 tot 9 weken zijn hun zintuigen volledig ontwikkeld.
Wennen aan baby's en kinderen
Houd daarom altijd toezicht en zorg dat elk contact en iedere aanraking zacht is en katvriendelijk. Beloon goed gedrag van uw kat meteen. Sta niet toe dat een kind een kat optilt als hij niet groot en sterk genoeg is om de kat lekker vast te houden.
Er bestaan meer dan 345 rassen die door de Fédération Cynologique Internationale, of FCI, erkend zijn. De FCI is een wereldwijde organisatie die de registratie van hondenrassen en stambomen bijhoudt. Al deze rassen zijn onderverdeeld in tien rasgroepen.
Over hormonen gesproken: als je zwanger bent, verandert je hormonale huishouding zoveel, dat je lichaamsgeur ook licht verandert. Jijzelf of de mensen in je omgeving zullen daar meestal niets van merken, maar je hond en kat wél.
Wacht niet te lang met het vertellen dat er een baby komt. Zo heeft een kind meer tijd om aan het idee te wennen. Bovendien is gebleken dat kinderen al heel snel aanvoelen dat er iets aan de hand is en het gauw merken wanneer hun ouders iets voor hen proberen te verbergen.
Dit is de manier waarop honden informatie verzamelen. Door middel van ruiken verzamelen ze informatie over de andere hond. Zo ruiken ze het geslacht van de andere hond, hormonen, stress en zelf of de andere hond vriendelijk is ja of de nee. Een kruisruikende hond doet bij ons precies hetzelfde, informatie verzamelen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
U kunt tijdens de zwangerschap beter niet in de geitenwei en in de stallen komen. Geiten en schapen kunnen de parasiet toxoplasmose (ook wel bekend van de kattenbak), maar ook andere ziektekiemen bij zich dragen. In het voorjaar worden er weer jonge geitjes en lammetjes geboren.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn. Ze behoren echter tot totaal verschillende diergroepen.
teef kan zeker gedekt worden zonder vast zitten. Heb al van vele fokkers gehoord dat ze zonder vast zitte (koppeling) toch 10 pups hadden bijv. Echter heeft ze al 3 weken gebloed en toen 5 dagen niet of was ze precies op de dekrijpe dagen (dan vloeien ze ook minder volgens mij).