Voor het pureren gebruikt men in de keuken een keukenmachine, staafmixer of blender. Je kunt ook met de hand pureren.Hiervoor gebruik je een pureestamper of pureeknijper of een passe-vite. Een pureestamper of pureeknijper is een handig keukengereedschap om met de hand groente en fruit te pureren.
Ook is een staafmixer ideaal voor sauzen, zoals mayonaise en hollandaise. Een blender is ideaal voor mixen en pureren, bijvoorbeeld van soepen, smoothies en mousse. Het ligt vooral aan de soort en hoeveelheid messen van de blender hoe krachtig deze is. En dan tot slot, de keukenmachine, ook wel food processor genoemd.
Je kunt het makkelijk met een lepel of vork eten. Voeding kun je fijnmalen met een blender, staafmixer, aardappelstamper en/of keukenmachine. Het eten van gemalen voeding kan nodig zijn als je moeite hebt met kauwen.
Hoe pureer je? Soep pureren gaat heel eenvoudig met een staafmixer. Haal de pan van het vuur, zet hem op een onderzetter op het aanrecht. Houd de pan met de ene hand vast met behulp van een ovenwant of een pannenlap en pureer de soep met je andere hand met een staafmixer.
Het is best verleidelijk om je soep in de blender te doen wanneer het recept je instrueert dat de soep gepureerd moet worden, maar jij geen staafmixer hebt. Een verstandig idee is dit alleen niet. Laat de soep eerst even afkoelen voordat je het in de blender doet.
Voor de goede orde: veel mixwerk kan ook zonder een elektrische mixer. Met een garde kom je al een heel eind. Ik zou een elektrische mixer aanraden als je bijvoorbeeld eiwitten heel luchtig moet kloppen. In dat soort gevallen duurt het al lang met een elektrische mixer, laat staan met een simpele garde.
Een handmixer doet eigenlijk hetzelfde als een keukenmachine en gebruik je om onder andere beslag mee te maken, slagroom te kloppen en deeg te kneden. Vaak worden ze ook met een garde en deeghaken geleverd, het enige verschil is dat je er een losse kom bij nodig hebt.
Welke staafmixer is geschikt voor soep? Soep pureren en mixen is één van de hoofdfuncties van een staafmixer. Iedere staafmixer is hier dus geschikt voor. Een rvs staafmixervoet is fijn bij bijvoorbeeld tomatensoep, zodat jouw staafmixer niet rood kleurt.
Met een een staafmixer wordt zelf koken een stuk makkelijker: een soep, spread, saus of smoothie maak je in een handomdraai. Handig is dat je zelf kunt bepalen wat er ingaat en recepten helemaal aan jouw smaak of dieet kunt aanpassen.
Beste uit de Test: Bosch MS8CM6120 MaxoMixx
Deze staafmixer met hakmolen van Bosch is een echte alleskunner. Hij heeft geen enkele moeite om zowel vaste als vloeibare ingrediënten tot een mooi geheel te mengen. En pureren van babyvoeding en smoothies doet hij ook goed. Daarnaast werkt ook de meegeleverde hakmolen goed.
Een (krachtige) blender levert eigenlijk hetzelfde resultaat als een keukenmachine. Het enige verschil is dat een keukenmachine relatief duur in aanschaf is en veel ruimte inneemt in uw keuken. Kies daarom voor een blender, want ook daarin kunt u op de lage stand bijvoorbeeld sauzen, boters, beslag en hummus maken.
Met een blender kun je mengen en pureren. Dat maakt deze apparaten bij uitstek geschikt voor het maken van: Soepen (ook zeer geschikt voor het verwerken van restjes!) Sauzen op basis van groenten of fruit.
Hij kan dus geen beslag of deeg maken, maar is wel ideaal voor het pureren van soepen, sauzen (bekijk bijvoorbeeld dit filmpje voor supersnel mayonaise maken) en het maken van smoothies. Daarnaast neemt een staafmixer heel weinig ruimte in, in de keuken.
Boter luchtig kloppen
Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje. Zet een grote kom met ijswater klaar, met daarin een kleinere kom. Giet hierin de gesmolten boter en begin te kloppen met een garde of mixer. Ga door tot de boter net zo stevig is als stijf geslagen (slag)room.
Slagroom kloppen hoeft je geen lamme arm te bezorgen, met de blender heb je zo de slagroom tot de perfecte dikte geklopt. Geef je de voorkeur aan een gladde soep? Dan kun je de soep blenden. Let wel op of jouw blenderkan geschikt is voor warme ingrediënten.
De platte menghaak is ideaal voor het maken van smakelijk beslag voor cakes en koekjes. Je kunt deze ook gebruiken om normale of zware mengsels te mixen en te pureren, en voor het voor snel kloppen of opschuimen. Sterker dan een garde en met minder lucht, de ingrediënten worden geleidelijk opgenomen.
De beste soepmaker is volgens ons de Blendtec Designer 650. De beste soepmaker heeft een heel hoog vermogen van 1.560 watt en beschikt over een hittebestendige blenderkan voor het maken van soep. Het is de beste soepmaker voor wie met bevroren groenten aan de slag wil gaan.
Vloeistoffen komen eerst
Schenk eerst (soja)melk, yoghurt of water in de blender voordat je fruit of groenten erin doet. Hierdoor is het gemakkelijker voor de blender om te snijden en voorkom je dat dat ingrediënten onderin vast blijven zitten. Snijd de groenten en fruit in kleine stukjes voor een egaler resultaat.
Een keukenmachine heeft een multifunctioneel karakter en kan hakken, mixen, raspen, snijden, blenden, mengen en als de allerbeste deeg en beslag maken. Het apparaat beschikt over een krachtige motor die de opzetstukken in het gewenste ritme beweegt en het voedsel verwerkt zoals u dat wenst.
Noten malen gaat heel goed in een keukenmachine en voor kleinere hoeveelheden kun je ook het hakmolentje van je staafmixer gebruiken. Notenmeel of pasta maken in de blender gaat helaas niet lukken, die loopt onderin vast. En voor fijne notenmeel kun je het beste een koffiemolen gebruiken.
Een mixer of klopper is een keukenmachine die wordt gebruikt om fijne of vloeibare ingrediënten mee te mengen.
Wil je een geleidelijke overgang van laag naar hoog, dan is een mixer met meerdere snelheden het meest geschikt. Vind je het juist fijn om snel van laag naar hoog te gaan, dan volstaat een mixer met 2 of 3 snelheden. Een mixer met meer standen heeft meestal de voorkeur.
Welk vermogen
Vaak geldt dat hoe hoger het vermogen is hoe sterker de motor in de handmixer is. Een zwaarder vermogen is prettig omdat je handmixer dan meer kracht heeft om ingrediënten te verwerken tot een deeg of beslag. Kies bij voorkeur een vermogen van 250 watt of meer, liever zelf minimaal 500 watt.