Je konijn zal worden gevaccineerd met Nobivac Myxo-RHD Plus, dat één jaar bescherming biedt tegen Myxomatose en RHD. De vaccinatie wordt met een dunne naald onder de huid van het dier gespoten door onze dierenarts in Eindhoven. De vaccinatie van je konijn is bij ons snel gebeurd.
Konijnen kunnen worden ingeënt als ze vijf - tien weken oud zijn, afhankelijk van het vaccin dat wordt gebruikt. Daarna is een jaarlijks prikje voldoende om uw huisdier goed te beschermen.
Konijnen zijn niet zo'n goede huisdieren voor kinderen. Konijnen houden niet van drukte of lawaai en ze houden er al helemaal niet van om opgepakt te worden. Daarbij zijn konijnen het meest actief 's morgens en 's avonds.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Waarom niezen konijnen? Konijnen niezen omdat hun neusholte geïrriteerd raakt. Dit kan gebeuren doordat een voorwerp van buitenaf, zoals een klein stofdeeltje, in de neus van het konijn terechtkomt. De neus kan ook geïrriteerd raken door een inwendige infectie of slijmophoping in de neusholte.
Er is een vaccinatie die jouw konijn één jaar beschermt tegen Myxomatose, RHD1 en RHD2. Met deze enting kunnen jouw konijnen vanaf zeven weken oud jaarlijks gevaccineerd worden. Een dierenarts uit ons team staat gereed om jouw konijn te vaccineren. Natuurlijk controleren we ook of je konijn gezond is.
Ontwormen Konijn
Standaard ontwormen is bij konijnen niet nodig, want een wormenbesmetting komt niet zo vaak bij konijnen voor. Als uw konijn diarree heeft en de dierenarts vermoedt een wormenbesmetting, dan onderzoeken we de ontlasting.
Hoe vaak moeten de nagels van een konijn geknipt worden? Wanneer uw konijn veel tijd in een hok of binnen doorbrengt, moeten de nagels over het algemeen eens in de twee tot drie maanden geknipt worden. Doet u dit niet, dan kunnen de nagels een last worden voor het beestje.
Het konijn heeft 3 weken na de vaccinatie voldoende immuniteit (afweer) opgebouwd en deze blijft een jaar lang aanwezig. In uitzonderingsgevallen is het nodig om na 4 weken een booster (herhaling) te geven. . Wanneer uw konijn drachtig is, wordt het aanbevolen om niet te enten tijdens de eerste 14 dagen van de dracht.
Lamprei: een babykonijn wordt een lamprei genoemd. Deze benaming wordt gehanteerd tot het dier volwassen is. Leuk weetje: de naam lamprei lijkt af te stammen van het Iberische woord “Lappa”, wat staat voor “grot” of “hol”.
Het knippen van nagels doet geen pijn, zolang je maar niet in het leven knipt. Bij het knippen van de nagels kun je de haargrens aanhouden als veilige rand om te knippen. Het beste is om een nageltang te gebruiken. Zo'n tang voorkomt dat de nagels splijten.
Het juiste moment om te castreren is een balans tussen het risico op een nestje en het narcose risico. Voor het gemiddelde konijn betekent dit dat castratie rond vier maanden leeftijd veilig kan plaatsvinden. Bij grote rassen rond zes maanden.
RHD (ook wel VHD of VHS genoemd) is een dodelijke virusziekte die voorkomt bij konijnen. RHD staat voor Rabbit Haemorrhagic Disease. Het is een zeer besmettelijke ziekte waartegen uw het konijn kunt laten inenten.
Verspreiding. Het myxomatose virus wordt overgebracht door stekende insecten, vooral muggen en steekvliegen maar ook vlooien.
Regelmatig hebben konijnen last van terugkerende stille darmen door een worminfectie. Deze konijnen hebben geen of afwijkende keutels en geen of weinig eetlust. De wormen zitten meestal in de blindedarm of caecum. Daarom zie je vaak alleen wormen in de zachte keutels en niet in de normale stevige keutels.
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Als je konijn knort, piept of gromt, dan voelt hij zich bedreigd en kan hij gaan aanvallen. Zit je konijn bijvoorbeeld tijdens het aaien zachtjes te tandenknarsen, dan voelt hij zich prettig. Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben.
Om je konijn ook daadwerkelijk zindelijk te krijgen kan je het volgende doen. Leg in het toilet een andere bodembedekker dan in de rest van de kooi. Het konijn moet een verschil gaan merken en zien tussen het toilet en de rest van de kooi. Gebruik hiervoor een goed absorberende korrel.
Graven en spelen
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Alle konijnen kunnen tam worden, maar bij een jong konijntje is het het makkelijkst. Konijnen moeten eerst aan hun nieuwe verblijf en eigenaar wennen. Daarna kan je ze lokken met eten, voorzichtig aaien en ze stap voor stap tam maken. Benader een konijn nooit van boven, dat vinden ze eng.