Begin een gesprek niet vanuit de dood, maar vanuit het leven. Vraag bijvoorbeeld: hoe zou jij willen worden herinnerd als je er niet meer bent? Welke muziek zou jij tijdens de begrafenis willen horen. Of: welke muziek zou je juist absoluut nooit willen horen.
Gebruik duidelijke en concrete woorden als u praat over de dood. Vertel wat er is gebeurd en waarom oma is overleden. Geef het kind de keuze om afscheid te mogen nemen van de overledene of om mee te gaan naar de begrafenis of crematie. Leg wel uit hoe deze zich tijdens een begrafenis of crematie hoort te gedragen.
Verkleuring van de huid na de dood. De verkleuring wordt veroorzaakt doordat de bloedcirculatie tot stilstand komt en het bloed zakt naar de laagst gelegen delen van het lichaam. Lag de overledene op zijn rug, dan zullen er meestal lijkvlekken te zien zijn op de rug, schouderbladen en oorlellen.
Peuters en kleuters (2-6) begrijpen het definitieve karakter van de dood nog niet. Ze verbinden de dood aan iets tijdelijks zoals slapen. Je kunt niet meer zien en bewegen maar je wordt na een tijdje gewoon weer wakker. Daarom zijn ze ook niet bang voor de dood.
Het is belangrijk dat zij van u te horen krijgen wat er aan de hand is, en niet van iemand anders. Hierbij is het van belang dat u open en eerlijk bent in het geven van de informatie over uw ziekte. Kies een rustig moment, geef de informatie gedoseerd en vertel alleen wat op dat moment van belang is voor u en uw gezin.
Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Ik ben soms erg verdrietig, herken je dit? ' of vraag wat het kind wil doen op de verjaardag van de overleden ouder. ' 'Het is van belang dat je goed doseert en dat je verdrietige momenten afwisselt met fijne dingen.
Vertel je kind bijvoorbeeld vanaf het begin dat je naar de huisarts of dokter gaat omdat je je zorgen maakt. Vertel ook wanneer je de uitslag of behandelingen krijgt. Je kunt slecht nieuws dan in alle eerlijkheid stap voor stap brengen en er samen over praten.
Betrek uw kind bij de uitvaart
Bereid uw kind voor op de uitvaart; vertel wat er komen gaat en beantwoord eventuele vragen van uw kind. Ook kunt u uw kind betrekken bij de voorbereiding van de uitvaart. Zo krijgt uw kind het gevoel 'erbij' te horen en merkt hij ook dat er aandacht is voor zijn verdriet en verlies.
De stevigere aardse energie kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een aanraking of windvlaag te laten voelen, een kaars te doven of de deurbel af te laten gaan. Ook kunnen speelgoed auto's spontaan gaan rijden of je telefoon ineens afgaan! Kort na de dood zijn er nog de aardse energielagen die langzaamaan loslaten.
Wat gebeurt er na de dood? De enige ervaringsverhalen die we op deze vraag hebben zijn van mensen met een bijna-doodervaring. De meeste mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt, zeggen dat ze bepaalde dingen zien: een tunnel, aangenaam wit licht, overleden familieleden of een film over hun leven.
Eerlijkheid en duidelijkheid. Een kind is gebaat bij eerlijkheid en duidelijkheid. Vertel het kind zo snel mogelijk dat de beslissing voor euthanasie is genomen en waar en wanneer het zal plaatsvinden. Reik hen vooraf, niet pas bij een crematie of begrafenis, informatie aan en geef gelegenheid om vragen te stellen.
U kunt uitleggen wat u hebt, wat kanker is, waarom er iets aan moet worden gedaan, wat daarvan de gevolgen kunnen zijn en wat er de komende dagen en weken gaat gebeuren. U kunt ook vertellen dat u heel erg verdrietig bent omdat de dokter u heeft verteld dat u kanker hebt.
Geef daarbij ook de naam van de ziekte, dus kanker. Vertel ook wat het doel van de behandeling is en betrek ze in het ziekteproces. Durf ook zwaardere onderwerpen als de dood te bespreken. Vaak hebben kinderen al over kanker gehoord en weten ze dat je aan de ziekte kan doodgaan.
Soms zijn er in de cao aanvullende afspraken gemaakt over de verlofperiode tot de uitvaart en rouwverlof. Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals een partner, ouder of kind) heb je recht op vier verlofdagen. Die gaan in van het overlijden tot en met de begrafenis of crematie.
De 7 fases van rouw
Anderen hebben het over 7 fases van rouw. Hier begint het proces met ongeloof, gevolgd door ontkenning, woede, het gevecht aangaan / onderhandelen, schuldgevoel, depressie en uiteindelijk acceptatie. In de praktijk is de vorm, volgorde en duur van een rouwproces bij iedereen anders.
Onderdrukking van gevoelens van rouw en verdriet kan op den duur tot psychische en lichamelijke klachten leiden. De emotionele huishouding raakt verstoord en dan kan er sprake zijn van 'onverwerkte rouw'.
Hier moet je wel antwoord op geven: - Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent.
Zorgen voor een familielid met kanker: mantelzorg
Door hem of haar naar het ziekenhuis te brengen, thuis te verzorgen of het huishouden op je te nemen. Dat heet mantelzorg. Zorgen voor iemand in je familie kan je een goed gevoel geven. Ook kan het de band met de ander versterken.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
De meeste gebruikte manieren om te condoleren zijn:
Gecondoleerd met dit grote verlies en heel veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met het verlies van vader/moeder/broer/zus.