Stel open vragen. Deel geen gevoelige informatie over jezelf, tenzij je bekend bent met de persoon waar je mee praat. Sta natuurlijke stiltes toe, en forceer een gesprek niet als het onnatuurlijk aanvoelt. Verander van onderwerp bij langere gesprekken.
Het geheim is dat je niet te lang moet wachten, anders kan iemand anders eerst met ze gaan praten. Dus haal diep adem, bedenk een goede openingszin en ga ervoor! ... Stuur de juiste signalen naar je nieuwe mogelijke vriend met je lichaam.
bereid je vragen niet voor terwijl de ander praat: doe dit voor het gesprek of haak in op wat werd gezegd. praat niet over jezelf, laat de ander praten en stel vragen: hou het kort als het over jezelf gaat, zo interessant ben je nu ook weer niet.
Iedereen wil zich belangrijk en gehoord voelen, dus als je wilt dat mensen met je praten, schenk ze dan je volle aandacht. Zorg ervoor dat je altijd luistert als iemand met je praat. Probeer de regel te hanteren: 'Eerst luisteren, dan praten,' na het starten van een gesprek.
De belangrijkste kenmerken van een goed gesprek zijn: De tijd nemen, contact maken en actief luisteren. Respecteren en verplaatsen in het standpunt van de ander. Gelijkwaardigheid en tweerichtingsverkeer.
Wanneer je iemand beter wil leren kennen is het niet genoeg om alleen maar vragen te stellen. Het stellen van goede vragen is één ding. Je moet daarnaast ook actief luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. Neem af en toe een pauze om de antwoorden van de ander op jezelf in te laten werken.
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.
Als iemand slecht luistert, ook nadat je hem nadrukkelijk aandacht hebt gevraagd voor jouw boodschap, dan is het zaak de teugels wat strakker aan te halen. Nodig de slechte luisteraar uit voor een gesprek. Leg uit waarom het belangrijk is dat de boodschap goed overkomt. Vraag hem expliciet om er goed naar te luisteren.
Luister naar wat een ander te zeggen heeft, totdat hij of zij klaar is met het hele verhaal. Als je de ander interrumpeert, ook al heb je voor je gevoel belangrijke informatie, dan vind jij je eigen verhaal belangrijker dan dat van een ander. Of heb je al ingevuld wat de ander wil zeggen.
Gebruik instemming als middel om het gesprek te onderbreken. Geef je gesprekspartner gelijk en wees enthousiast. Hierdoor is de kans groot dat hij of zij zich gevleid voelt en dat je gesprekspartner denkt dat jij aan dezelfde kant staat in het gesprek. Dit geeft jou een kans om het gesprek over te nemen.
Elk contact start met een simpele begroeting, een zwaaitje of alleen al enkel oogcontact. Wees degene die deze eerste stap zet, of ontvang hem hartelijk van de ander. Zorg er in ieder geval voor dat deze eerste stap gebeurt. Er is namelijk nog niks gebeurd, maar de eerste energie is de ander alvast gegund.
De 4 regels voor een goed gesprek: Denk nooit “ik weet niet wat ik moet zeggen”. Stel vragen. Geen gesloten vragen, maar open vragen. ... De 4 regels voor een goede gesprekspartner:
Begin je vragen met woorden als wie, wat, wanneer, waar, waarom of hoe. Als je de ander vraagt of iets goed ging, zegt hij ja of nee. Stel je een open vraag, dan krijg je veel interessantere antwoorden.