Iedereen wil zich belangrijk en gehoord voelen, dus als je wilt dat mensen met je praten, schenk ze dan je volle aandacht. Zorg ervoor dat je altijd luistert als iemand met je praat. Probeer de regel te hanteren: 'Eerst luisteren, dan praten,' na het starten van een gesprek.
Stel open vragen. Deel geen gevoelige informatie over jezelf, tenzij je bekend bent met de persoon waar je mee praat. Sta natuurlijke stiltes toe, en forceer een gesprek niet als het onnatuurlijk aanvoelt. Verander van onderwerp bij langere gesprekken.
Het geheim is dat je niet te lang moet wachten, anders kan iemand anders eerst met ze gaan praten. Dus haal diep adem, bedenk een goede openingszin en ga ervoor! ... Stuur de juiste signalen naar je nieuwe mogelijke vriend met je lichaam.
De belangrijkste kenmerken van een goed gesprek zijn: De tijd nemen, contact maken en actief luisteren. Respecteren en verplaatsen in het standpunt van de ander. Gelijkwaardigheid en tweerichtingsverkeer.
Als iemand slecht luistert, ook nadat je hem nadrukkelijk aandacht hebt gevraagd voor jouw boodschap, dan is het zaak de teugels wat strakker aan te halen. Nodig de slechte luisteraar uit voor een gesprek. Leg uit waarom het belangrijk is dat de boodschap goed overkomt. Vraag hem expliciet om er goed naar te luisteren.
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.
Vertel eerlijk aan je gesprekspartner wat je leuk vindt aan hem of haar. Wees eerlijk en zeg dingen die je normaalgesproken misschien niet zou zeggen tegen iemand die je net hebt ontmoet. 29. Deel een ervaring uit je leven die je beschamend vindt met je gesprekspartner.
Zorg voor een ordelijke en overzichtelijke structuur. Bepaal vooraf wat je wanneer gaat zeggen en geef tijdens het gesprek aan wat wanneer komt. Je kunt ook structuur aanbrengen door hardop te denken en te benoemen wat je zegt. Stem je taalgebruik af op het niveau en het referentiekader van je gesprekspartner.
Elk contact start met een simpele begroeting, een zwaaitje of alleen al enkel oogcontact. Wees degene die deze eerste stap zet, of ontvang hem hartelijk van de ander. Zorg er in ieder geval voor dat deze eerste stap gebeurt. Er is namelijk nog niks gebeurd, maar de eerste energie is de ander alvast gegund.
De 4 regels voor een goed gesprek: Denk nooit “ik weet niet wat ik moet zeggen”. Stel vragen. Geen gesloten vragen, maar open vragen. ... De 4 regels voor een goede gesprekspartner:
2. Het 'goede gesprek' is het plan-, functionerings- en beoordelingsgesprek in één. Waar in de traditionele HR-gesprekscyclus een duidelijk onderscheid bestaat tussen de drie gesprekken wordt in de methodiek van het goede gesprek deze drie gesprekken samengevoegd in één gesprek.
Welke vorm van luisteren is het beste voor een goed gesprek?
Samenvatten. Regelmatig samenvatten is het meest actieve en belangrijke onderdeel van actief luisteren. Door het verhaal van de ander in je eigen woorden weer te geven, structureer je het gesprek. Je gebruikt een samenvatting als een toets om na te gaan of je de ander begrepen hebt.