Hoe stutten? Ondersteun altijd de bovenliggende vloerbalken of lateien met stutten voor je begint te breken. Draai de stutten zo aan dat ze de balken of lateien ondersteunen, maar niet optillen. Zorg dat ze goed verticaal en niet schuin staan.
Voor deze slimme schroefstempel maakt u een kleine holte in de gevel om de buitenmuur te stutten. Door een stut-alone stempel te plaatsen, maakt u een tijdelijke overspanning zodat u gerust een opening kunt maken in de gevel.
Een schroefstempel is een type stempel dat ervoor zorgt dat de krachten van een woning goed worden verdeeld tijdens een verbouwing. Een schroefstempel wordt bijvoorbeeld toegepast als je een draagmuur verwijderd. In het stempelplan wordt vastgesteld waar en hoeveel stempels er geplaatst moeten worden.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard.
In de praktijk zal deze vraag neerkomen op de keuze voor 3, 4 of 5 stempelrijen in een beuk. Economisch gezien is een breedplaatvloer het meest gunstig bij minder grote onderslagafstanden en dus meer stempelrijen.
Een schoor voorkomt het scheef trekken van een wand, omdat deze dan zou moeten uitrekken of ingedrukt worden. Het hout is simpelweg te sterk om dit te kunnen doen en daardoor houdt de wand zijn vorm. De krachten in het stijl-en-regelwerk worden overgedragen door deze schoren.
Een stempel is in de civiele techniek/bouwkunde een bepaald soort hulpmaterieel of tijdelijke constructie om horizontale en/of ook wel verticale krachten op te nemen wanneer bij bouw- en sloopwerkzaamheden de eigenlijke constructie dit (nog) niet zelfstandig kan.
Door het aanbrengen van schoren worden deze zijwaartse krachten opgevangen en omgezet naar de verticale balken van de schuur. Deze balken brengen de krachten weer op de fundering en zo worden zijwaartse krachten opgevangen. Hierdoor zal de schuur in een keer veel stijver zijn dan zonder schoren.
Bouwstempel 400cm
De belastbaarheid van de bouwstempel is afhankelijk van de situatie. Bij ingeschoven gebruik draagt deze schroefstempel een maximaal gewicht van 28,4kN. Bij het uitschuiven van de bouwstempel is dit maximaal 12,70kN.
Het tijdstip van het verwijderen van de onderstempels en van het herstempelen wordt bepaald door de sterkteontwikkeling van het beton. De stempels mogen pas volledig worden verwijderd wanneer de eindsterkte is bereikt en er geen bovenliggende vloer meer hoeft door te dragen.
In de eindfase is niet zozeer de opleglengte van de breedplaatschil zelf van belang, als wel de verankering van de (onder-)wapening ter plaatse van de oplegging. De hiervoor benodigde verankeringslengte bedraagt minimaal 100 mm volgens de norm.
Na 28 dagen is de vloer is compleet uitgehard. Vanaf dat moment kunnen tussenwanden en de verdere afwerking worden aangebracht op de vloer.
De Dycore breedplaatvloer bestaat uit een geprefabriceerde en gewapende betonnen breedplaatschil. De vloer wordt na montage op de bouwplaats voorzien van een gewapende druklaag. Na het afstorten van deze druklaag ontstaat een monolieten betonvloer.
Een stempelraam is een constructie van voornamelijk horizontale stempels die in een bouwkuip ervoor zorgen dat de wanden van de bouwkuip (de stalen of betonnen damwanden) niet bezwijken onder de druk van de grond of het water dat buiten de bouwkuip aanwezig is.
Het stutten is in de bouwkunde het tijdelijk ondersteunen van een constructie terwijl deze gebouwd of gerepareerd wordt, of als noodmaatregel om instorting te voorkomen. Voor het stutten worden constructies op maat gemaakt die als stut aangeduid worden. Ook kan er gebruikgemaakt worden van stempels.
Vooral bij vloeren is dit risico erg groot, omdat je daar een erg groot oppervlak hebt in verhouding tot het volume. Daardoor kunnen er al scheuren ontstaan nog voor het beton begint te binden. Verdampt er te veel water, dan kan de toplaag ook 'verbranden'.
indien het over een betonplaat gaat dan mag je ontkisten na 21 dagen : beton zal dan afhankelijk van het weer op 80 % van zijn sterkte zijn op 28 dagen zit de beton op zijn volledige sterkte ( dit is wel allemaal weersafhankelijk: in de zomer zal dit sneller zijn dan in de winter).
Bekisting wordt normaal al na één dag weggehaald, maar kan uiteraard ook later.