Samuraisaus heeft haar oorsprong in België en is een mayonaiseachtige saus met de pittige smaakbeleving van Spaanse pepers. Lekker romig en tegelijk spannend door de pittigheid van de pepers.
Mammoetsaus of mammouthsaus is een zoete, kruidige saus op basis van mayonaise, tomatenpuree, look en ajuintjes.
Andalousesaus is een licht pikante saus die oorspronkelijk uit het Spaanse Andalusië komt. De karakteristieke ingrediënten zijn mayonaise, tomaten, paprika en een snufje peper. Lekker bij frites en smoskes.
Het is mogelijk om zelf samuraisaus te maken door mayonaise en sambal oelek te mengen met een verhouding van drie eetlepels mayonaise en één theelepel sambal oelek. Hiermee valt naar smaak te varieren. Een saus met half om half mayonaise en sambal oelek wordt ook wel Harakiri saus genoemd.
Pittig gekruid, met een heerlijke tomaatbasis en een subtiele en verfijnde mosterdsmaak is de Andalouse nog steeds een absolute topfavoriet voor al je gerechten. Ideaal voor al je snacks of voor je wraps en hamburgers tijdens de zomerse festivals.
Een krachtige saus met een goed doorsmakende tomatenbasis en een verfijnde kruidenmengeling. Deze Americain saus is een ware ode aan de krachtige westerse smaken.
Wat is een Biggy burger? De Bicky Burger bestaat uit een gefrituurde gehaktschijf in een zacht, geroosterd broodje met sesamzaad. Hieraan worden een gele saus (dressing), rode saus (Bicky Tomato Sauce) en bruine saus (hot sauce) toegevoegd, alsook komkommer 'Bicky cucumb salad' en gefrituurde ui.
Andalusië als muze
Goed, andalousesaus komt dus uit België. Maar eigenlijk is de saus geïnspireerd op salsa brava: een populaire saus die je ook bij je patatas bravas eet. Die saus komt dan weer uit Andalusië, wat de Belgen waarschijnlijk heeft aangespoord tot de naam andalousesaus (ook wel sauce andalouse genoemd).
Mayonaise: de beroemdste saus. Met eidooier, olie, azijn en soms een druppeltje citroensap. Ketchup: Ook hier een populaire kruiderij, meestal gemaakt van tomatensaus, azijn en suiker. Cocktail: als je een beetje lui bent, kun je mayonaise en ketchup gewoon mengen voor een eenvoudige cocktailsaus.
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Deze romige, licht getomateerde saus is op smaak gebracht met stukjes augurk, pittige pepers en een geheime kruidenmengeling van Pauwels Sauzen. Kortom een zomerse saus die je in een vingerknip doet watertanden naar de meest heerlijke Italiaanse gerechten.
Heerlijk bij shoarma, gyros en hamburgers. Bereid met vrije uitloop eieren en glutenvrij.
Calvé Samba Saus is een heerlijke romige saus met een pittig tintje. Calvé Samba heeft een heerlijke smaak, die je gewoon geproefd moet hebben. Calvé Samba is een rode saus met kruiden en wordt gemaakt met de beste ingrediënten.
Superfriet. Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Dikwijls wordt een superfriet ook wel een 'supertje' genoemd.
Een patatje speciaal is patat met mayonaise, curry of ketchup en gesnipperde uien. Daar is weinig twijfel over mogelijk.
Voor wie een patatje oorlog niet gewelddadig genoeg is: patat met mayo, curry, saté en ui. Ook bekend onder de naam 'Patat revolutie'. Gaat in Den Haag door het leven als 'Patat ziekenhuis'.
Augurk is gewoon een soort ingelegde komkommer, het gaat om het vlees bij een hamburger, en daar laat een bicky me zwaar in de steek : mottig vlees versierd met sausjes etc blijft mottig vlees. Bijna juist. Geen augurk maar wel met komkommer!
Bekend om zijn onnavolgbare Giant saus, op basis van mayonaise, ketchup en een vleugje kappertjes. Voeg daar twee gehakte steaks van puur rundvlees, gesmolten Cheddar, uitjes en knapperige sla in een warm broodje aan toe en je hebt dé iconische burger van alle generaties!
McDonald's, I'm Lovin It! Wie houdt er niet van een Big Mac met patat en niet te vergeten een flinke dot saus erbij. Heerlijk.
Geel sausje
Dat mijn neef de saus niet kende is ook helemaal niet zo gek. Want Madsauce, gemaakt van mosterd, uienpoeder, peterselie (of dille) en kleurstof, ontwikkelde McDonald's speciaal voor Nederland (en later België).
Wanneer je smacht naar een patatje met mayo, ben je bij de McDonald's niet echt aan het goede adres. De keten verkoopt namelijk alleen hun eigen fritessaus bij de frietjes. Welke overigens ook heel erg lekker is. De reden dat de fastfoodgigant geen mayonaise aanbiedt is eigenlijk heel erg logisch.
American fritessaus is gemaakt van mosterd, uienpoeder en kruiden als peterselie of dille. Het is een zoete, kruidige variant van mayonaise.