Tijdens de ingreep voelt u geen pijn, maar u kunt wel een lichte druk ervaren. Na de ingreep zijn de behandelde gebieden erg gevoelig. Indien nodig mag u een pijnstiller als Paracetamol gebruiken.
U dient er rekening mee te houden dat u vanaf 4 weken na de ingreep weer intensief mag bewegen en sporten, terwijl het lichaam na 6 tot 9 maanden helemaal is hersteld van de behandeling.
Direct na de ingreep is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Daarna kunnen nog restzwellingen aanwezig zijn en soms verhardingen die pas na weken of soms maanden verdwijnen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn. Het definitieve resultaat van een liposuctie kunt u pas beoordelen na zes tot negen maanden.
Liposuctie: de nadelen
Liposculptuur behoort tot de veiligste esthetische ingrepen. Er zijn ook aan deze ingreep risico's verbonden zoals een nabloeding, een infectie, problemen met de littekentjes, huidonregelmatigheden, reacties op de lokale anesthesie, een asymmetrisch resultaat of een overcorrectie.
Hoeveel zal ik afvallen (gewichtsvermindering) ? Het antwoord is : niet zo heel veel . In feite, u zal zelfs de eerste weken een beetje bijkomen, door wateropstapeling (retentie) in de behandelde gebieden. Daarna zal u wel wat afvallen, maar denk eraan, 1 liter vet weegt minder dan 1 liter water.
Waarmee moet ik na de operatie rekening houden? In de eerste 24 uur na de liposuctie kan er wat vocht uit de wondjes lekken. We raden u daarom aan om oude kleding te dragen na de ingreep. Gedurende de eerste vier tot zes weken na de liposuctie dient u dag en nacht speciale drukkleding te dragen.
Fabel: liposuctie is gevaarlijk
Net als bij iedere operatie, kleven er aan een liposuctie risico's. Zo heb je kans op nabloedingen of infecties. Gelukkig zijn dit zeldzame gevallen en verloopt een liposuctie meestal probleemloos. Het is dus niet gevaarlijk.
De theorie is ook nooit bevestigd. Soms zie ik mensen wel dikker worden na een liposuctie-behandeling, maar als zij vervolgens weer op hun voeding letten en afvallen, dan is er niks meer aan de hand.
Men kan enkele kilo's verliezen maar het is zeker geen methode om algemeen gewicht te verliezen. De reden hiervoor is dat vet op zich heel weinig weegt (1 liter vet weegt amper 500 gr).
De meeste liposuctieartsen erkennen dat er een limiet is aan de maximale hoeveelheid vet die bij een patiënt per ingreep verwijderd kan worden. De meeste artsenverenigingen geven aan dat het maximale veilige volume aspiraat minder dan 5 liter bedraagt.
Komt het vet weer terug na tumescente liposuctie? De vetcellen die zijn weggehaald na tumuscente liposuctie komen niet meer terug. Het resultaat is dus blijvend. Als u na de ingreep weer aankomt is dat niet omdat u méér vetcellen krijgt, maar omdat de bestaande vetcellen uitzetten.
Na de ingreep is het belangrijk dat je een goed voedingspatroon aanhoudt waarbij je proteïne inname hoog is en je vezelrijke voeding eet. Als je geen of weinig dierlijke producten tot je neemt, kun je dagelijks een (vegan) proteïneshake op je menu zetten.
Na een liposuctie is er tijdelijk een doof gevoel op de plaatsen die behandeld zijn. Dit verdwijnt vanzelf. De meeste patiënten beschrijven de hinder gedurende de eerste twee weken als spierpijn na overdreven sporten, dus eerder een stramheid dan pijn.
Na de liposuctie wordt de drukkleding (pantybroek/en of elastisch korset) meteen aangetrokken en deze moet 6 weken lang, dag en nacht worden gedragen. Deze drukkleding steunt het geopereerde gebied en drukt de huid, die na de liposuctie als het ware te groot is, stevig tegen het lichaam aan om zwelling te voorkomen.
Direct na de ingreep is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Daarna kunnen nog restzwellingen aanwezig zijn en soms verhardingen die pas na weken of soms maanden verdwijnen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn. Het definitieve resultaat van een liposuctie kun je pas beoordelen na zes tot negen maanden.
Wanneer sporten en diëten niet (genoeg) werkt, kan liposuctie een oplossing zijn. Echter is liposuctie niet voor iedereen geschikt. Zo is een liposuctie alleen mogelijk wanneer je gezond bent, een gemiddeld gewicht hebt en je BMI (body mass index) niet hoger dan 30 is.
Of het mogelijk is om u onder lokale verdoving danwel algehele narcose te opereren wordt tijdens het consult besproken. Uw BMI (body mass index) moet 30 of minder zijn en gedurende 12 maanden stabiel.
Een gezonde middelomtrek voor mannen ligt tussen de 79 en 94 centimeter en voor vrouwen tussen de 68 en 80 centimeter. Zelfs als je slank bent, kun je te veel visceraal vet hebben. Hoeveel je hebt is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar hangt ook af van je leefstijl en hoe actief je bent af.
Na de liposuctie moet u drukkleding (een pantybroek, korset) dragen. Dit is nodig om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. Deze drukkleding moet u gedurende vier tot zes weken dag en nacht dragen. Douchen of wassen mag al na 24 uur, u kunt dan deze drukkleding even uitdoen.
Liposuctie is een figuurverbeterende operatie. Soms is de kwaliteit van de huid niet toereikend om een voldoende resultaat te bereiken met liposuctie alleen en moeten er eventuele huidcorrecties direct of naderhand besproken worden.
Hoe meer locaties u laat behandelen, hoe hoger de kosten zijn. Dutch Clinic rekent € 1.950 voor een liposuctie behandeling van 1 zone. Voor elke bijkomende zone wordt een bedrag van € 400 gerekend.
Na liposuctie houdt iedereen in min of meerdere mate vocht vast. Hierin zitten ook veel afvalstoffen die we uit moeten plassen na een operatie. Het kan tussen de 2-6 weken duren voordat dit volledig is gebeurd, afhankelijk van de grootte van de operatie. Minimaal 2 liter water/ thee per dag is het advies.