Gewoon met een spitvork alles uitgraven en losschudden, je houdt dan mooie grond en spaghetti over! Met een gewone schop/spa kan je het niet zo mooi schudden (ook even wachten op mooier/droger weer) en steek je de wortels van het kweekgras te vaak door.
De veiligste manier om kweekgras uit te roeien is door je grasveld te onderhouden door het regelmatig te maaien en te besproeien. Graaf in het geval van kleinere plekken met kweekgras de wortels op of dood het gras door het bloot te stellen aan veel zonlicht.
Onkruid in voegen kan je verwijderen met een onkruidbrander (werkt alleen bij droog weer) of kokend water. Soms wordt ook een oplossing van water en azijn (1 liter azijn/1 liter water) gebruikt, maar dit kan onbedoeld ook ander plantaardig materiaal doden.
Je gazon maaien en wieden tussen je planten houdt het onkruid in toom. Eenjarige onkruiden kan je gewoon met de hand uittrekken. Vaste onkruiden moet je met wortel en al verwijderen. Met een schoffel of hark kan dit lukken, maar er zijn ook speciale onkruidstekers in de handel om onkruid mechanisch te bestrijden.
Als het stuk grond schoon is kan je er een een composthoop op maken. Kweekgras wortelt zelfs tot 1 m diep, maar de meeste wortels zitten in de bovenlaag.
Ze zijn donkergroen van kleur tegen het grijsachtige aan; er staan kleine haren op de bladschijf. De bloeiwijze is een rechtopstaande stijve en onvertakte aar. De aartjes, de pakketjes met een aantal bloemetjes hebben twee kelkkafjes en staan op allemaal apart direct op een knoop van spil (of as) van de bloeiwijze.
Het beste kun je de heermoes met een gasbrander of kokend water wegbranden. Ook kun je strooizout strooien tussen de voegen van de tegels. Je kunt heermoes ook bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Er zijn twee soorten zout die worden gebruikt voor het bestrijden van het onkruid. Strooizout en (anti) onkruidzout. Strooizout heeft een groot gehalte aan fijn zout.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Pelargonzuur is een organisch vetzuur van plantaardige oorsprong. De stof is van nature aanwezig in bijvoorbeeld geraniums en is geschikt voor het bestrijden van distels, paardenbloem, netels, kweekgras, breedbladige onkruiden, mos, algen, enz. Daarnaast is er ook caprinezuur.
Kweekgras heeft een spierversterkende en reinigende werking, vooral op de urinewegen. Bij gebruik ervan krijgen de nieren een prikkel om afvalstoffen en overtollig vocht af te voeren. Je kunt het gebruiken wanneer je een zwakke blaas hebt, last van ontstekingen en plasproblemen.
Het sterft af als het zout opneemt. Zout werkt bovendien langer door dan schoonmaakazijn. Maar helaas, ook zout tegen onkruid mag niet van de Rijksoverheid. Door zout te strooien krijg je een 'verzilting' van de grond.
Je hoeft alleen wat witte wijnazijn te mengen met een halve kop zout en een scheut afwasmiddel. Dit mengsel giet je in een spuitfles. Spuit vervolgens het onkruid in, meer hoef je niet te doen. Het onkruid gaat vanzelf dood.
Doordat glyfosaat zich erg sterk verspreidt in de natuur en als schadelijk wordt gezien voor de gezondheid is het middel omstreden geworden en zelfs in België al verboden. Sinds oktober 2021 verkopen alle leveranciers in Nederland zoals Roundup bovendien ook alleen nog maar producten zonder glyfosaat.
Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Mocht je niet tevreden zijn met het resultaat, dan kun je nog een keer het onkruid verdelgen met azijn. Nogmaals een waarschuwing: azijn door niet alleen onkruid, maar ook nuttige planten en bloemen. Het onkruid verwijderen met azijn is niet altijd de beste optie!
Hoe werkt azijn op planten
Azijn zorgt er inderdaad voor dat het onkruid snel geel wordt en verlept. Het heeft echter geen preventieve werking zodat het middel steeds weer gebruikt moet worden. Vanuit de wortels groeit het onkruid snel weer terug, dat geldt zeker voor soorten met dikke wortels.
Volgens de zouthandelaar zou je het probleem makkelijk kunnen oplossen door het hele jaar door te strooien. ,,Als je drie tot vier keer per jaar zout strooit op de weg, gaat al het onkruid dood.
Heermoes bestrijden met gif
U kunt wel gebruik maken van MCPA. Dit is een synthetische herbicide die de aanwas van nieuwe heermoes stopt. U kunt MCPA het beste gebruiken in juni en juli omdat de planten dan nog niet veel voedingsstoffen hebben opgebouwd.
Als je kattestaarten wil bestrijden kan je dit doen door gazonet te gebruiken samen met een uitvloeier of gewoon een beetje dreft in doen. Nog een beter middel is staranne forte maar dat kan je als hobby man niet in de handel verkrijgen. Hobbyisten kunnen alleen nog producten kopen dat iets beter is dan water.