In de winter heeft je baby warme kleding nodig. Verschillende lagen zijn erg handig: je kan dan makkelijk een laagje aan- of uittrekken als dat nodig is. Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje.
Enkel het materiaal van de kleding varieert. In de winter krijgen fluwelen en flanellen pyjama's, wollen vesten, fleecedekentjes en warme sokken de voorkeur, terwijl in de zomer fijne, katoenen kledij en lakentjes beter zijn.
Dat betekent dus ook dat je in de beginperiode je baby kleding met lange mouwen aantrekt. Ook draagt je pasgeboren baby de eerste periode altijd een mutsje (ook in de zomer). Jouw newborn baby verliest namelijk voor een groot deel zijn lichaamswarmte via het hoofdje. Het mutsje helpt je kleintje om warm te blijven.
Net zoals bij volwassenen is het bij een kind praktisch om het in verschillende laagjes te kleden. Zo kan je wanneer je ergens binnenkomt een laagje uittrekken. Om de voetjes van je baby warm te houden kan je kiezen voor een broek met voetjes (maar in de draagzak of draagdoek doe je dat dan weer beter niet.
De dekens, wrappers en cocoons zijn hier ideaal voor. De Cocoon heeft hetzelfde effect als een voetenzak, maar is speciaal ontworpen voor pasgeboren kindjes en is kleiner, zodat je kindje niet omlaag kan zakken. Wil je liever dat je pasgeboren kindje wordt ingepakt, dan zijn er dekens en wrappers.
Je baby kan gelijk vanaf de geboorte in een slaapzak slapen. Voor pasgeboren baby's is een slaapzak fijn omdat het een veilig en geborgen gevoel geeft. Als je baby meer gaat bewegen, dan is een slaapzak zeker aan te raden. In een slaapzak kan je baby veilig slapen en hij blijft lekker warm en comfortabel.
Laag 1: een rompertje (met lange mouw in de winter) Laag 2: een trui of jurkje (bovenstuk) en daaronder een broek, legging of maillot, en sokken. Laag 3: winterjas, warme muts, handschoentjes en babyschoentjes. Laag 4: een dekentje of draagzak.
Body met lange of korte mouwen? Nog een mutsje, wantjes of sokjes erbij? Voor een baby geldt niet, hoe warmer ingeduffeld, hoe beter. Stel, het is 18 à 19 °C in de (baby)kamer, dan heb je genoeg aan een slaapzak met TOG-waarde 1, gecombineerd met een pyjama en een body met lange mouwen.
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
Veel moeders vragen zich af wanneer ze hun baby een pyjama aan mogen doen. Je baby mag een pyjama aan vanaf 1 jaar. Je moet dit ook niet eerder doen, want tot deze leeftijd hebben ze nog kans op wiegendood. Daarom moet je jouw baby kleden voor deze leeftijd in een onesie / romper met een baby slaapzakje.
Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.
We raden je aan om te denken in setjes: rompers, truitjes en broekjes (al dan niet met voetjes). Bij de geboorte heb je een 5-tal setjes nodig van maat 50, maar het kan geen kwaad om ook al een setje van een grotere maat te kopen. Het ene baby'tje komt al wat groter ter wereld dan het andere.
Net als jezelf hebben baby's een goede winterjas nodig. Het is belangrijk dat je kindje lekker warm blijft in het koude seizoen. Een kinderwinterjas kopen klinkt gemakkelijker dan het is, helemaal wanneer je voor een baby een goede winterjas moet shoppen.
Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby. Zo geef je jouw bekken, vagina en hele lichaam ook de kans om te herstellen. Pak je te snel de draad weer op, dan kan het zijn dat je meer gaat vloeien of last krijgt van postnatale depletie.
Ga, als het even kan, iedere dag met de baby naar buiten, ook in de winter. Buitenlucht is goed voor jou en de baby. Plaats de kinderwagenbak zo dat je baby naar jou kijkt.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
Waar kan je een babydeken nog meer voor gebruiken? Naast een deken voor in een wieg of ledikant is het ook fijn om een lakentje te hebben voor in de kinderwagenbak of om over de buggy te gooien, hier is een wiegdeken ook goed geschikt voor.
Belangrijk zorg voor een warme kinderwagen slaapzak of goede deken zodat je baby heerlijk warm naar buiten kan. Wat trek je je baby aan? laag 1 : een katoen of wol of wol/zijden rompertje bijvoorkeur lange mouw. laag 2 : bovenkleding zoals een truitje of vestje, broekje , maillot (majo).
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.
Veiligheid staat op nummer één bij het Doomoo babynestje, wat hem duidelijk anders maakt dan overige nestjes uit dit overzicht. Zo kan je een baby veilig in dit babynestje laten slapen. Er zit namelijk een (afneembare) gordel op de Cocoon. Deze kun je om het kindje doen om hem veilig op zijn rug te laten liggen.