Om een valkparkiet vast te houden, legt u één hand op de rug van de vogel en gebruikt u uw duim en pink om zijn vleugels naar achteren te houden. Pak de kop van de vogel voorzichtig vast tussen uw wijsvinger en tweede vinger, zonder te hard te knijpen, anders knijpt u de luchtpijp dicht en kan hij stikken.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
Laat je valkparkiet rustig in z'n kooi zitten en beweeg je vinger naar bijvoorbeeld het buikje, nek of rug. Loopt de valkparkiet voor je weg, blijf dan oefenen met opstappen en op je hand eten. Blijft de valkparkiet rustig zitten, kijk dan hoe de valkparkiet reageert.
Benader de vogel rustig van achteren met je hand en grijp hem voorzichtig met je duim en wijsvinger vast. Je handpalm ligt op de rug van het dier waardoor je zijn vleugels in bedwang kan houden. Knijp niet te hard! Vogels zijn kwetsbare dieren die snel geblesseerd raken.
Om kort antwoord op je vraag te geven: Het duurt vaak een aantal weken tot maanden voordat je een valkparkiet helemaal tam is. Het verschilt namelijk per valkparkiet, de ene zal sneller tam zijn dan de ander omdat elke valkparkiet nou helemaal anders is.
Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten. De valkparkiet is sociaal en nieuwsgierig van aard, en als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt, zal hij zelf het initiatief nemen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Afstand doen is onherroepelijk. Wanneer u afstand wilt doen van uw papegaai, kaketoe, parkiet of andere exotische vogel, bedenk dan goed dat deze beslissing onherroepelijk is. Wij geven dieren namelijk niet meer terug. Ook worden zij niet doorverkocht.
Om dit vertrouwen te winnen zul je weer opnieuw moeten beginnen met het tam maken van je vriendje in de kooi. Een je parkietje weer hand tam is kan je je parkietje ook in de late namiddag laten vrij vliegen en als het donkerder wordt zal je je parkietje gemakkelijker in de kooi terug krijgen.
Ga rustig op het toilet zitten en laat je vogeltje zijn weg zoeken. Ga hem langzaam aan proberen bij je te krijgen. Ga hem niet al te veel dwingen, dat werkt alleen maar averechts. Vanwege de kleine ruimte kan je valkparkiet niet weg vliegen en moet hij dus in de buurt blijven.
Vanaf wanneer kan een valkparkiet gaan leren praten? Een valkparkiet kan beginnen met leren praten vanaf het moment dat hij drie tot vier maanden oud is. Hoe vroeger je begint, hoe gemakkelijker het voor je valkparkiet zal zijn om het te leren.
Als je valkparkiet met veel slapen ook nog trilt dan is de valkparkiet in de meeste gevallen ziek of zwak. Dit kan komen door een ziekte die is opgelopen, verkeerde voeding of door het tekort voeren met pap.
Als het donker is geworden in de avond hangen we de doek half over de kooi zodat hij gewoon mee kan doen als hij dat wil en als hij niet wil kruipt hij zelf naar boven waar het donkerder is. Als we naar bed gaan hangen we de doek helemaal over de kooi.
Aaien vinden de meeste parkieten niet fijn, maar er zijn ook uitzonderingen. Als je t beestje wilt aaien dan zou ik dat zachtjes op het buikje doen. Ze zijn nogal bang om vanaf de staart benaderd te worden. De volgende stap is dat je je parkiet voldoende aandacht blijft geven, zo kom je steeds meer achter het karakter.
De veren tegen de nerven aaien kan irriterend zijn voor de vogel. Aai in de richting waarin de veren van nature liggen, of krab zachtjes heen en weer tussen de veren. Uiteindelijk, wanneer je vogel helemaal ontspannen is, kun je je een weg banen naar de achterkant van zijn kop en nek.
Hoi, Het beste wat je kan doen is om je vogel langzaam te laten wennen aan je handen. Dit kan je doen door heel voorzichtig met je hand in de kooi te gaan en je vogel lokken met trosgierst, zodat hij waarschijnlijk wel naar je hand toekomt. Wat je nooit moet doen is je HAND wegtrekken als hij wilt aanvallen.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Doet het zeer als een parkiet bijt? Ja,het kan behoorlijk zeer doen als een parkiet bijt.
Sommige parkietensoorten moeten iedere dag eten, doen ze dit niet, dan krijgen bepaalde bacterién in hun ingewanden de touwtjes in handen en gaan ze na een dag of drie dood Een parkiet kan best een paar dagen zonder eten.
Let op een valkparkiet kan wel 60 km ver vliegen.
Door de kou kost het vogels veel energie om de winterdagen te overleven. Ze moeten namelijk hun lichaamstemperatuur op 40 graden houden. Daarnaast zijn de koude nachten lang en de dagen kort, waardoor er weinig tijd is om eten te zoeken.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.